Babka makowo – kakaowa z rodzynkami

Dzisiaj na deser w Małej Cukierence pyszna babka trójkolorowa z makiem, kakao i powidłami śliwkowymi. Poszczególne warstwy posypane są rodzynkami, które podczas pieczenia zrobią się soczyste i dodadzą naszej babce smacznego akcentu. Wspaniałym wykończeniem ciasta jest polewa z gorzkiej czekolady, która dodaje nam kropkę nad „i”. Babka dosyć szybka i prosta w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Słodki świat Kasi”).

babka kakaowa z makiem

Babka makowo – kakaowa z rodzynkami
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
250g miękkiego masła lub margaryny
250g mąki pszennej + 2 łyżki (użyłam tortowej)
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
2 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki suchego maku
60g drobnych rodzynek
Polewa:
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
3 łyżki masła
Dodatkowo:
kolorowa posypka cukrowa

Ciasto:
1. Mąkę przesiać (250g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.

4. Do masy maślanej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ubite białko, dokładnie wymieszać.

5. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i powidła, wymieszać. Do drugiej dodać mak, wymieszać. Do ostatniej dodać 2 łyżki mąki, wymieszać.

6. Formę na babkę o średnicy 24-25cm dokładnie posmarować masłem i posypać mąką. Do formy przełożyć ciasto z makiem, wyrównać i posypać je połową rodzynek. Na wierzch wyłożyć jasne ciasto, posypać je resztą rodzynek i na końcu wyłożyć ciasto kakaowe.

7. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie wyjąć je z blaszki.

Polewa:
8. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Gotową polewą udekorować wierzch babki i posypać cukrową posypką.

Udanych wypieków:)

babka kakaowa z makiem

babka kakaowa z makiem1

Print Friendly, PDF & Email

3 myśli na temat „Babka makowo – kakaowa z rodzynkami

Dodaj komentarz

.