Ciasto z bananami dwukolorowe

Miałam ochotę na wilgotne, aromatyczne ciasto i czekoladę, czyli kombinację zawsze poprawiającą humor. Akurat miałam bardzo dojrzałe banany, więc padło na ciasto bananowe i przyznam, że udało się wyśmienicie. Pięknie wyrosło i pachniało wspaniale w całym domu. W smaku świetnie czuć owoce, a cynamon podkreśla ich smak. Wilgotne, puszyste, idealne bananowe:). W przygotowaniu szybkie i proste, z kategorii „bez miksera”. Bardzo polecam…

Przepis z filmem.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

ciasto z bananami dwukolorowe

Ciasto z bananami dwukolorowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
60g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%-70%
1 płaska łyżka ciemnego kakao bez cukru
60g masła
3/4 szklanki cukru
3 duże dojrzałe banany
2 jajka – w temperaturze pokojowej
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli

1. Masło roztopić w rondelku z grubym dnem. Przelać je do miski i odstawić.

2. Do rondelka po maśle przełożyć połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

3. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą.

4. Banany rozgnieść widelcem lub rękoma na papkę. Dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

5. W drugiej misce jogurt wymieszać z jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę, wlać masę bananową i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta i dodać do niego (do tej 1/3) roztopioną czekoladą i kakao, wymieszać łyżką.

6. Jasne ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Parę razy przeciąć je nożem lub widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą jak w przepisie „Szybkie ciasto czekoladowe” lub „Proste ciasto z jabłkami”. Podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

ciasto z bananami dwukolorowe

ciasto z bananami dwukolorowe

Przepis z filmem.

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

53 komentarze do “Ciasto z bananami dwukolorowe”

  1. Ciasto jest genialne. To prawda, wyrasta naprawdę świetnie. Jest pyszne i zadowoliło wszystkich. Dziś zrobię je jeszcze raz tak bardzo nam smakowało. Godne polecenia. Bardzo dziękujemy Cukierenko. Mieliśmy dzięki temu ciastu smakowity piątek:-)

    Odpowiedz
  2. Wyszło pyszne, polałam je roztopioną gorzką czekoladą, do której dodałam suszoną żurawinę, super połączenie. Dziękuję za przepis, pewnie wykorzystam jeszcze nie raz :)

    Odpowiedz
  3. Ciasto bananowe w piecu,ale nie miałam takiej blaszki jak w przepisie tylko troszkę większa,może coś wyjdzie,ale na pewno taka wysoka nie urośnie.

    Odpowiedz
  4. Babka super – dokładnie taka jak lubię !!! Banany, czekolada i cynamon, czego jeszcze potrzeba do szczęścia ? :)
    Wyszła mi też taka ładna dwukolorowa. Dziękuję za świetny przepis :)

    Odpowiedz
  5. Będę je robić w piątek, ale już mi ślinka cieknie. Pozwalam sobie na słodkie tylko w weekendy, ale odkąd poznałąm tego bloga to mam ochotę częściej piec :)

    Odpowiedz
  6. Robię podobne i jest mega smaczne. Specjalnie kupuję więcej bananów, żeby część zjadać na bieżąco a część wykorzystywać do ciasta. Jest uzależniające! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz