Miałam ochotę na wilgotne, aromatyczne ciasto i czekoladę, czyli kombinację zawsze poprawiającą humor. Akurat miałam bardzo dojrzałe banany, więc padło na ciasto bananowe i przyznam, że udało się wyśmienicie. Pięknie wyrosło i pachniało wspaniale w całym domu. W smaku świetnie czuć owoce, a cynamon podkreśla ich smak. Wilgotne, puszyste, idealne bananowe:). W przygotowaniu szybkie i proste, z kategorii „bez miksera”. Bardzo polecam…
Przepis z filmem.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z bananami dwukolorowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
60g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%-70%
1 płaska łyżka ciemnego kakao bez cukru
60g masła
3/4 szklanki cukru
3 duże dojrzałe banany
2 jajka – w temperaturze pokojowej
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1. Masło roztopić w rondelku z grubym dnem. Przelać je do miski i odstawić.
2. Do rondelka po maśle przełożyć połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
3. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą.
4. Banany rozgnieść widelcem lub rękoma na papkę. Dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
5. W drugiej misce jogurt wymieszać z jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę, wlać masę bananową i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta i dodać do niego (do tej 1/3) roztopioną czekoladą i kakao, wymieszać łyżką.
6. Jasne ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Parę razy przeciąć je nożem lub widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą jak w przepisie „Szybkie ciasto czekoladowe” lub „Proste ciasto z jabłkami”. Podawać pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
Przepis z filmem.
Dzisiaj zrobiłam, tyle że całe czekoladowe i jest przepyszne!
Ciasto jest genialne. To prawda, wyrasta naprawdę świetnie. Jest pyszne i zadowoliło wszystkich. Dziś zrobię je jeszcze raz tak bardzo nam smakowało. Godne polecenia. Bardzo dziękujemy Cukierenko. Mieliśmy dzięki temu ciastu smakowity piątek:-)
Pyszne ciasto!!!. Wyrosło SUPER DUŻE. Dziękuje za przepis do dodaje do ulubionych.
mozna dać pół na pół, na pewno wyjdzie, pozdrawiam serdecznie
Pyszne! A jakby tak dać pół na pół jasne i ciemne, wyjdzie? Mojemu bratu najbardziej smakowała ta czekoladowa część :)
Rewelacja, dawno nie jadłam tak dobrego ciasta.
Wyszło idealnie zjadłam już kawałek mniam takie puszyste mięciutkie pychotka.
Wyszło pyszne, polałam je roztopioną gorzką czekoladą, do której dodałam suszoną żurawinę, super połączenie. Dziękuję za przepis, pewnie wykorzystam jeszcze nie raz :)
Super! Właśnie upiekłam. Kolejny udany przepis. Dziękuję za tę stronę. Daje mi dużo inspiracji :)
Ciasto bananowe w piecu,ale nie miałam takiej blaszki jak w przepisie tylko troszkę większa,może coś wyjdzie,ale na pewno taka wysoka nie urośnie.
Babka super – dokładnie taka jak lubię !!! Banany, czekolada i cynamon, czego jeszcze potrzeba do szczęścia ? :)
Wyszła mi też taka ładna dwukolorowa. Dziękuję za świetny przepis :)
Będę je robić w piątek, ale już mi ślinka cieknie. Pozwalam sobie na słodkie tylko w weekendy, ale odkąd poznałąm tego bloga to mam ochotę częściej piec :)
Bardzo ładnie wygląda! :)
Mniam, bardzo takie lubię :)
Robię podobne i jest mega smaczne. Specjalnie kupuję więcej bananów, żeby część zjadać na bieżąco a część wykorzystywać do ciasta. Jest uzależniające! :)