Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam!
Szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.
4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.
5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.
6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.
Udanych wypieków:)
Witam, niestety wyszedł zakalec czy to możliwe że przez jajka które były prosto z lodówki a nie w temperaturze pokojowej? :(
myślę, że nie, za długo było mieszane lub za krótko pieczone, pozdrawiam serdecznie
Na pewno powodem było zbyt długie mieszanie suchych składników z mokrymi. Po pierwszym zakalcu stosuję zasadę, by mieszac powoli i jedynie tak długo, by nie było widać mąki. Zawsze wychodzi.
Czy można użyć masła zamiast oleju ?
chyba tak, nie próbowałam, pozdrawiam
Ja robiłam z dodatkiem masła zamiast oleju. Wyszło. Ciasto naprawdę pyszne, trochę takie brownie wyszło czyli mokre ale nie zakalec.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Witam :) czy można dodać owoce np. jagody?
myślę, że tak trochę można i najlepiej położyć je na wierzchu ciasta,
pozdrawiam serdecznie
Można użyć innej foremki niż tortownica?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam,
Ja już od lat do ciasta dodaje aromat pomarańczowy, a wierzch dekoruje czekolada i cząstkami pomarańczy, lub robię wersje z orzechami. Ciasto zawsze wychodzi przepyszne!
Cieszę się ogromnie, ze znalazłam te stronę. Mała Cukierenko – przepisy są super!!!
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
bardzo fajne ciasto, tylko moim zdaniem za dużo oleju, albo nie wiem. zrobiłam według przepisu i jest pyszne tylko wyszło jakoś tłuste, a i tak trochę mniej niz w przepisie dodałam oleju, bo jakieś 180ml
Właśnie w piekarniku zobaczymy…. sam smak pychotka:)
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam
Tak się zastanawuam, czy zamiast cukru mogę dodać miód? Ciasto jest genialne! Razem z córką mamy bzika na jego punkcie :)
myślę, że tak, powinno się też udać, pozdrawiam
Czy zamiast Maślanki moNa dodać mleko?
też powinno się udać, pozdrawiam
Czy ciasto da się przekroić po upieczeniu i przełożyć kremem?
tak, jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie
W jakiej temperaturze pięć?
1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.
To ciasto na stałe wejdzie do mojego domowego menu. Przepyszne! zamiast maślanki daam duzu kubek jogurtu greckiego. Do ciasta wrzuciłam kawałeczki gorzkiej i mlecznej czekolady, tak mniej wiecej po dwa rządki, oraz mrozone maliny. Takze szklankę. Piekłam trochę dłużej, wyrosło., nie było zakalca mimo, że mokre. Super przepis.
Czym mieszać mokre składniki? Jesr jakaś kolejność
Po włożeniu do nagrzanego piekarnika zmieniamy ustawienie na sam dół? Czy zostaje góra dół?
zostaje góra – dół, pozdrawiam
W piekarniku :) Pachnie w całym domku! Jakie błyskawiczne!!! Strona wspaniała :*Dziękuję!
Witaj, Pachnie szałowo i miałam nadzieję, że tak będzie smakować, ale mnie też niestety wyszedł zakalec. Mimo że sprawdziłam patyczkiem i dlatego piekłam dłużej. Z całą pewnością wyszło mi nienaturalnie tłuste i to może jest powód zakalca. Oprócz tego, że owszem -chyba zbyt długo mieszalam. Mam prośbę -czy mogłabyś robią to ciasto następnym razem zmierzyć na kubeczki, czy miarki od jogurtu, wszystkie składniki? Np jedna miarka maslanki, jedna miarka oleju, 3 miarki cukru itp. Jeśli nie będą takie idealne, to 1 1/2 miarki czy 1 1/4 miarki. W ten sposób jest dużo łatwiej robić ciasto antytalentom, takim, jak ja :). Pozdrawiam serdecznie
Witam, ciasto wyszło super smaczne ;) zrobiłam jako szybki tort – przełożyłam kremem z bitej śmietany z mascarpone – pycha!! Dzięki za kolejny pyszny przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam :)
Zrobiłam to ciasto i wyszło super. Najpierw upiekłam placek. Jak wystygł przekroiłam raz i ścięłam górkę z wierzchu krusząc ją. Nasączyłam ciasto delikatnie Amaretto. Przełożyłam puszystym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone oraz pokryłam nim całe ciasto. Okruszkami z „górki ciasta” posypałam całe ciasto. Było przepyszne i takie mocno czekoladowe.
Ciasto pyszne i zawsze się udaje. Jak nie miałam maślanki to robiłam z kefirem, jogurtem a nawet ze śmietaną. Polecam
Zawsze mi wychodzipyszne
Robię już 4 raz. REWELACJA. Polecam piec w temp. 170 stopni 60-65 min. i zmiejszyć ilość oleju.
Ciasto przepyszne. Robię w dużej keksowe z podwójnej porcji,tylko daje trochę mniej oleju. Będę próbować z owocami i orzechami, bo czytałam, ze się udaje 😊
Jaķ długo piec w piekarniku z tylko dolnym grzaniem (stary gazowy) ? Pozdrawiam
tyle samo proszę piec, może z 5 minut dłużej, pozdrawiam