Szybkie ciasto czekoladowe

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam!

Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa

1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.

4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.

5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.

6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.

Udanych wypieków:)

Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

347 komentarzy do “Szybkie ciasto czekoladowe”

  1. Ciasto przepyszne. Robię w dużej keksowe z podwójnej porcji,tylko daje trochę mniej oleju. Będę próbować z owocami i orzechami, bo czytałam, ze się udaje 😊

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam to ciasto i wyszło super. Najpierw upiekłam placek. Jak wystygł przekroiłam raz i ścięłam górkę z wierzchu krusząc ją. Nasączyłam ciasto delikatnie Amaretto. Przełożyłam puszystym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone oraz pokryłam nim całe ciasto. Okruszkami z „górki ciasta” posypałam całe ciasto. Było przepyszne i takie mocno czekoladowe.

    Odpowiedz
  3. Witam, ciasto wyszło super smaczne ;) zrobiłam jako szybki tort – przełożyłam kremem z bitej śmietany z mascarpone – pycha!! Dzięki za kolejny pyszny przepis.

    Odpowiedz
  4. Witaj, Pachnie szałowo i miałam nadzieję, że tak będzie smakować, ale mnie też niestety wyszedł zakalec. Mimo że sprawdziłam patyczkiem i dlatego piekłam dłużej. Z całą pewnością wyszło mi nienaturalnie tłuste i to może jest powód zakalca. Oprócz tego, że owszem -chyba zbyt długo mieszalam. Mam prośbę -czy mogłabyś robią to ciasto następnym razem zmierzyć na kubeczki, czy miarki od jogurtu, wszystkie składniki? Np jedna miarka maslanki, jedna miarka oleju, 3 miarki cukru itp. Jeśli nie będą takie idealne, to 1 1/2 miarki czy 1 1/4 miarki. W ten sposób jest dużo łatwiej robić ciasto antytalentom, takim, jak ja :). Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. To ciasto na stałe wejdzie do mojego domowego menu. Przepyszne! zamiast maślanki daam duzu kubek jogurtu greckiego. Do ciasta wrzuciłam kawałeczki gorzkiej i mlecznej czekolady, tak mniej wiecej po dwa rządki, oraz mrozone maliny. Takze szklankę. Piekłam trochę dłużej, wyrosło., nie było zakalca mimo, że mokre. Super przepis.

    Odpowiedz
  6. bardzo fajne ciasto, tylko moim zdaniem za dużo oleju, albo nie wiem. zrobiłam według przepisu i jest pyszne tylko wyszło jakoś tłuste, a i tak trochę mniej niz w przepisie dodałam oleju, bo jakieś 180ml

    Odpowiedz
  7. Witam,
    Ja już od lat do ciasta dodaje aromat pomarańczowy, a wierzch dekoruje czekolada i cząstkami pomarańczy, lub robię wersje z orzechami. Ciasto zawsze wychodzi przepyszne!
    Cieszę się ogromnie, ze znalazłam te stronę. Mała Cukierenko – przepisy są super!!!

    Odpowiedz
  8. Ja robiłam z dodatkiem masła zamiast oleju. Wyszło. Ciasto naprawdę pyszne, trochę takie brownie wyszło czyli mokre ale nie zakalec.

    Odpowiedz
  9. Witam, niestety wyszedł zakalec czy to możliwe że przez jajka które były prosto z lodówki a nie w temperaturze pokojowej? :(

    Odpowiedz
  10. Wlasnie się upieklo, nie do wiary ze taki prosty przepis zmienia się w naprawdę pyszne ciasto. Dodalam kawałki gorzkiej czekolady, maslanke zastapilam jogurtem, a sode proszkiem, calosc wypadla znakomicie. Dzieki!

    Odpowiedz
  11. To ciasto jest bazą do kopca kreta :) nikt nie wierzy że sama je piekę.Dziękuję Mała Cukierenko za wile inspiracji i przepyszne ciasta. Aż chce się powiedzieć więcej prosimy :)

    Odpowiedz
  12. Ja upieklam ale przełożyła kremem o smaku krówki i udekorowalam autami z masy cokrowej . Syn był bardzo zadowolony takim torem

    Odpowiedz
  13. Super przepis :) już wiele razy go robiłam i zawsze jest rewelacyjny :)
    Chciałam zapytać jak długo go piec w większej formie? Chcę zrobić z podwójnej porcji składników w dużej prostokątnej blaszce.

    Odpowiedz
  14. Super przepis. Sukces na imprezie. Ciasto po prostu zniknęło.
    Tym bardziej jestem zadowolona że szybko się je robi i nawet nie trzeba miksować. SMAK REWELACYJNY

    Odpowiedz
  15. Extra ciasto! jestem zachwycona, bo lubię bardzo czekoladowe słodycze, ale nigdy nie udało mi się zrobić samodzielnie żadnego wypieku z dobrym efektem. Ten przepis jest super prosty, niedrogi i ciasto pyszne i udane :)

    Odpowiedz
  16. Witam ciasto pyszne :) Zmodyfikowalam przepis zamiast oleju dalam maselko 200gr i dodalam skorke z otartej pomaranczy + kawalki czekolady do srodka :)
    Pycha !!

    Dziekuje bardzo ze wspaniale sprawdzone przepisy najlepsza tego typu strona w internecie :)
    I to ze mozna zapisac i wydrukowac pdf MEGA !!!
    POZDRAWIAM MODERATOROW !! I wszystkie panie kochajace pieczenie :)

    Odpowiedz
  17. Witam, czy jeżeli ciasto zrobię w tortownicy 26cm to zwiększenie składników o połowę jak przełożyć na jajka? Zwiększyć do 5 sztuk? Czy bezpieczniej będzie wszystkie składniki podwoić?
    Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  18. Kristina: – może być jogurt, śmietana, kefir

    Delena: – można zwiększyć o 1/4 czyli dać 1 jajko więcej lub zostawić ciasto będzie niższe,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  19. Chyba się zaraz zabiorę za to ciasto, ale mam pytanie – czy na tortownicę o średnicy 23 wystarczy taka ilość składników jak w przepisie czy powinnam zwiększyć?
    Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  20. Witam
    Czy myśli Pani, że jak przełożę ciasto mandarynkami z puszki będzie dobrze? Czy lepiej dżem truskawkowy?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  21. upiekłem zanim ukazała się odp:) tak zrobiłem 200 ml mleka a sodę dodałem bo się znalazła hehe,
    ciasto d..y nie urywa po prostu jest dobre jak większość murzynków oraz szybkie i tanie w wykonaniu…
    dzięki za info, pozdrawiam

    Odpowiedz
  22. witam,
    czy można z przepisu usunąć sodę?
    jak tak czy w takim razie dać więcej proszku do pieczenia?
    czy jak zamiast maślanki dam mleka to też 220 ml (maślanka jest gęstsza) czy trochę mniej żeby ciasto nie było za rzadkie np: mleka 200 ml?
    no i czy po takiej modyfikacji ciasto się uda czy będzie klapa?
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  23. wydaje mi się, że powinno się upiec w piekarniku, też kiedyś miałam piekarnik tylko z funkcją od dołu i ciasta się normalnie udawały, proszę go może tylko 10 minut dużej piec, pozdrawiam

    Odpowiedz
  24. Mam w piekarniku tylko opcję dol. Do wyboru jeszcze prodiz. Boję się że w piekarniku się nie dopiecze. A może jednak da się to zrobić ?

    Odpowiedz
  25. Wlasnie chce go zrobic synowi na urodziny do przedszkola :-)
    Czy na 26cm tortownice po prostu zwiekszyc ilosc skladnikow o 50% ?

    pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  26. Witam serdecznie :) Mam 14 lat i dopiero zaczynam uczyć sie gotować. Ogółem jest to moje pierwsze ciasto w życiu :P Przepis jest super! Ciasto wyszło wilgotne i pyszne :D Wszystkim smakowało ;) Pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  27. Mika: – myślę, że tak, powinno się udać,

    blackcandyproductions – ogromnie się cieszę:)

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  28. To ciasto jest REWELACYJNE. Właśnie siedzi w piekarniku. To już chyba 4 raz, kiedy je robię i zawsze wychodzi świetnie :) jedyne co zmieniam to jogurt grecki zamiast maślanki, bo tu gdzie mieszkam nie można zdobyć większości przetworów mlecznych. Wielkie dzięki za przepis! :)

    Odpowiedz
  29. Agata: – miło mi Pani Agato,

    Asia: -wydaje mi się, że nie, nie miałam takiego problemu, jakby co można dodać trochę masła lub śmietanki 30% lub 36%

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  30. Witam, mam pytanie, czy owa polewa z roztopionej czekolady po całkowitym zastygnięciu na cieście nie zrobi się zbyt krucha i twarda co uniemożliwi ładne i estetyczne krojenie ciasta?? Jeżeli tak to jak można temu zapobiec?

    Odpowiedz
  31. Witam! Zastanawiam się czy zamiast maślanki mogę użyć jogurtu naturalnego? Mieszkam w Anglii gdzie z maślanką są problemy, pozdrawiam!

    Odpowiedz
  32. witam, a co sądzi Pani o tym aby ciasto przepołowić i pomiędzy posmarować powidłami/dżemem wiśniowym? reszta bez zmian lub tez zastąpić mleczną czekoladę – czekoladą gorzką?

    Odpowiedz
  33. Witam Czy jeśli zamiast maślanki użyje mleka to ile godziny dac? A jeśli śmietany to jakiej? Ps pani strona jest niesamowita a wszystkie przepisy wspaniałe. Pozdrawiam gorąco

    Odpowiedz
  34. dałabym na samym końcu i wmieszała łyżką lub jak już ciasto będzie w blaszce poukładałabym je na wierzchu ciasta i wstawiła do piekarnika, pozdrawiam

    Odpowiedz
  35. zrobiłam to ciasto ale z podwojna porcja bo miałam duza blache wyszlo rewelacja choć mi się trohe przypalilo na dnie;p musze jeszcze oblac czekolada bo kuilam przez przypadek wyrob czekoladopodobny

    Odpowiedz
  36. Witam :) Efekt jest niesamowity :) Cała moja rodzina rzuciła się na ciasto jakby od co najmniej roku nie jedli niczego słodkiego. Niektórzy nawet stwierdzili że jest lepsze od ciasta mojej mamy :) Podbiłem chyba serca wszystkich w rodzinie plus serce mojej drugiej połówki a samo ciasto stanie się stałym bywalcem na przyjęciach i spotkaniach wszelkiej maści :) Przepis łatwy a ciasto przepyszne. Gorąco polecam i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  37. Zamiast maślanki użyłam śmietany, a sodę zastąpiłam dodatkową łyżeczką proszku do pieczenia. Składniki mokre wyciągnełam z lodówki i dałam im odtajać tylko 10 minut. Jeszcze raz polecam :)

    Odpowiedz
  38. Witam, jestem wdzięczna za przepis. Z ciast wychodził mi tylko sernik na zimno z torebki… a tu piękne ciasto, wyrosło jak marzenie. Pozdrawiam autorkę i zachęcam wszystkich do próbowania:)

    Odpowiedz
  39. Wyszło!!! dziękuję bardzo za pomoc, jest Pani cudowna :) mimo prowizorki jaką zrobiłam (nie miałam nic do odmierzania i wszystko na oko) to się udało :) dziękuję jeszcze raz :P mam nadzieję że jutro będzie wszystkim smakować bo przyjeżdżają do mnie rodzice z babcią :) pozdrawiam gorąco i już nie mogę się doczekać wypróbowania Pani kolejnych przepisów

    Odpowiedz
  40. Witam, Proszę pilnie o pomoc!!! zostało mi jeszcze 5 minut pieczenia ciasta a ono w środku ciągle pływa!!! co ja mam zrobić? proszę bardzo o pomoc :(

    Odpowiedz
  41. aga: nie to taka czekolada, proszę dodać do niej trochę masła lub margaryny, to pomoże będzie się lepiej kroiło,

    Paulina: – myślę, że można podwoić porcję,

    Ola: – myślę, że tak można użyć foremki o wymiarach 25×12 cm

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  42. Koleżanka mi poleciła ten przepis, po tym jak zjadłyśmy to pyszne ciasto :)

    Jeszcze nie piekłam, więc mam pytanie: czy zamiast okrągłej tortownicy, można użyć foremki o wymiarach 25×12 cm? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  43. Ciasto jest generalnie super!

    Mam tylko pytanie, kiedy udekoruję je tą czekoladą i ona zastygnie, robi się taka twarda skorupka, której nie da się pokroić, po prostu się łamie. Nie wstawiać ciasta do lodówki? Może w tym tkwi problem?

    Odpowiedz
  44. bardzo się cieszę, że się udało i smakowało, życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  45. Zrobiłam ostatnio ciasto z tego przepisu i wyszło przecudowne! Piekłam coś może 3-4 raz w życiu i strasznie się ucieszyłam, że wyszło mi to ciasto :) a jeszcze bardziej jak wszyscy mnie pochwalili! Dziękuję za świetny przepis! Pewnie jeszcze nie raz upiekę to ciasto. Jedyne co zmieniłam to jogurt zamiast maślanki i posypałam wiórkami kokosowymi :)

    Odpowiedz
  46. Zrobiłam to ciasto wczoraj na swoje urodziny, podbiło serca wszystkich gości. Dziękuję pięknie za twoją inspirację ( wygląd i film wyglądały bardzo zachęcająco by to ciasto zrobić)
    Na pewno skorzystam również z pozostałych przepisów. Dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
  47. Ciasto wielokrotnie robilam z moja mamą. Jest przepyszne!
    Jutro będę próbować sama, bo jestem u mojego brata i chce przygotować mu niespodziankę :) mam nadzieję ze mi się uda, zwlaszcza ze umiem gotować i często to robię.
    Pozdrawiam i polecam przepis, Ania 16 lat :)

    Odpowiedz
  48. Ciasto jest super! Mam pytanko czy może wie pani jak upiec babeczki o zielonym kolorze ? bardzo proszę o pomoc Dozobaczenia jula 12 lat

    Odpowiedz
  49. Witam!
    Właśnie delektuję się tym ciastem, jest pyszne!! :) Zrobiłam z jogurtem, bo nie miałam maślanki i wyszło super. I nawet nie miałam wszystkiego w temp. pokojowej ;) Ale za pierwszym razem piekłam z termoobiegiem i niestety trochę spaliłam (mimo skrócenia czasu pieczenia), także dzisiaj użyłam grzałek góra-dół, tak jak w przepisie i dopiero mi wyszło ;) A dla zagłuszenia wyrzutów sumienia nie polałam ciasta czekoladą i jak dla mnie jest wystarczająco słodkie ;) Pozdrawiam. Monika :)

    Odpowiedz
  50. Ciasto wyszło rewelacyjne. Najlepsze pod słońcem i tak wspaniale czekoladowe. Musiałam odganiać domowników od kuchni bo by nie doczekało polewy.

    Odpowiedz
  51. witam, właśnie przygotowuję ciasto, ale zważyły mi się jajka z maślanką i olejem, co zrobić by tego uniknąć?

    Odpowiedz
  52. Ciasto pyszne, dzisiaj Dzien Matki szukalam czegos szybkiego i mam!!!!
    zrobilam je przed chwilą na spotkanie z dziećmi. Aby podnieść atrakcyjność przekroiłam na 2 placki wylożylam konfiturę wiśniową, przykrylam drugim plackiem, czekolada i „niebo w gębie” probowałam razem z córką jak czekolada była jeszcze ciepła – SUPERAŚNE!!!! Dziekuję za pyszny, prosty przepis.

    Odpowiedz
  53. Genialny przepis, każdy czeka z niecierpliwością aż się upiecze. Bardzo często gości u nas w domu, tylko polewę robimy samodzielnie. Zapach, który właśnie teraz unosi się w domu od pachnącego ciasta jest niepowtarzalny :) pychotka, poczekamy chwilkę,jak tylko ostygnie to zaczniemy pałaszować :) pozdrawiam !!!!!

    Odpowiedz
  54. sabina: – na taką dużą formę trzeba podwoić składniki, bo inaczej będzie płaski naleśnik,

    Dominika: – zamiast maślanki można dać jogurt lub śmietanę,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  55. tak 130g radziłabym dać, ale jeśli Pani nie przeszkadza że będzie mało słodkie to może Pani dać jeszcze mniej, pozdrawiam

    Odpowiedz
  56. Zrobiłam wczoraj i muszę przyznać,ze jest rewelacyjne.Mięciutkie,puszyste,wilgotne,przyjemnie czekoladowe.Prostota i szybkość wykonania-sprawia ,że to będzie mój nr 1 wśród murzynków.
    Bardzo dziękuję za przepis.Wiem,że zagości u mnie na stałe.

    Odpowiedz
  57. Upiekłam to ciasto na urodzinki mojego synka. Wszystkim smakowało, zostało kilka kawałków, właśnie zajadam popijając kakao ;) Bardzo proste w wykonaniu, smaczne, udało się identyczne jak na Pani zdjęciach. Kolejny sprawdzony przepis, dziękuję i pozdrawiam! :)

    Odpowiedz
  58. Witam i dziękuję za kolejny udany przepis :)
    Zrobiłam. Ciasto pachnie i smakuje wspaniale… W dodatku proste, szybkie i bez miksera. No po prostu bajka :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  59. Mi nie wyszło. Ciasto nie wyrosło, było twarde. Piekłam trochę ponad 45 min, wszystko zrobiłam jak w przepisie, tylko dałam połowę maślanki (nie miałam więcej). Trochę się zawiodłam.

    Odpowiedz
  60. Rewelacyjny efekt, szybkie, proste a przy tym wyśmienite ciasto. Z pewnością zagości u nas w domu na stałe :) to nasze pierwsze czekoladowe ciasto w nowym domu :) pozdrawiamy

    Odpowiedz
  61. Sprubowalam Pani przepisu, bardzo dobre i latwe w wykonaniu.Zrobilam je dla Babci i do tego muffinki rowniez z Pani przepisu dzieciaki zadowolone, dodalam czastki mandarynek.A i ja tez nie mialam maslanki i na mleku zrobilam i wszystko SUPER

    Odpowiedz
  62. hm… jak rozpuszcza Pani na parze to trzeba uważać, żeby nie dostała się do czekolady nawet kropla wody (szczególnie tej parujące spod spodu, dlatego dobrze jest aby wielkości miski w której mamy czekoladę prawie całkowicie zasłaniała wielkość rondelka, w której gotuje się woda ) i żeby spód miski nie dotykał wody, trzeba również często mieszać, pozdrawiam

    Odpowiedz
  63. Fantastyczne ciasto – piekłam już kilka razy! Mam problem z polewą, bo obojętne czy na parze czy w rondelku, to czekolada nie rozpuszcza się, jak należy – może ma Pani jakiś sprawdzony sposób „dla opornych”?

    Odpowiedz
  64. Świetny przepis na super ciasto. Zrobiłam je jak robiłam niedzielny obiad, a potem jechałam na kawe do kuzynki oczywiście z super ciastem. Cała blaszka zniknęła, a tera trzeba zrobić nowe, dzięki wielkie.
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  65. witam, juz drugi raz zrobiłamto ciasto. Pierwczy raz aby świetować 4 urodzinki mojej córki (dzieciaczki w przedszkolu byly zachwycone) i dziś aby świetować umiejętność siadania opanowaną przez moja 7 miesięczna córeczke….na pewno jeszcze znajde okazję aby go znów upiec. Prosty i pyszny!!!

    Odpowiedz
  66. Mam pytanie odnośnie tego ciasta najlepiej je robić w ten sam dzień co sie chce go zjeść czy mozna np wieczorem i na drugi dzień jeść czy tez bedzie dobre?

    Odpowiedz
  67. ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło, mam nadzieję, że starczyło czekolady na polewę,
    życzę smacznego, pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  68. Ciasto właśnie się piecze w piekarniku… Mam akurat jedną tabliczkę czekolady (100 g ) mam nadzieję, że wystarczy na wspaniałą polewę, ponieważ przyznam , że mam lenia, aby iść do sklepu i kupić jeszcze jedną tabliczkę:) Już nie mogę się doczekać smaku intensywnie kakaowego ciasta, ponieważ zapach, jaki się unosi jest niesamowity!:) Gratuluję wspaniałych wypieków zamieszczonych na stronie! Jestem stałą bywalczynią tego portalu i korzystam z Pani przepisów:) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  69. No i udało się :) Bardzo dobre, wilgotne w środku i wyrosło ładnie. Wydawało się takie niepozorne. Nie ufałam przepisom na ciasta z jogurtami i olejem, to jest pierwsze tak dobre z tego rodzaju jakie zrobiłam. Jedyne czego się nie nauczyłam jeszcze to rozpuszczane czekolady :P Polewa mi nie bardzo wyszła, ale posmarowałam tą dziwnie rozpuszczoną czekoladą, trochę skamieniałą, i posypałam kakao, żeby nie było widać, brzydkiej warstwy i jest super :D Jeszcze nieraz je zrobię. Kolejny świetny przepis!

    Odpowiedz
  70. Monia: świetny pomysł, dziękuję za komentarz,

    Lena: – myślę, że za długo Pani miesza,
    bardzo krótko mieszamy i proszę łyżką,

    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  71. Witam serdecznie, piekłam je już 2 x i za każdym razem mokra masa zważyła mi się? czy wie może Pani dlaczego? skł. były w tej samej temp. i zamiast maślanki był jogurt natur. mimo tego upiekłam je, nie wyrosło ale też nie było zakalca.

    Odpowiedz
  72. Robiłam to ciasto pierwszy raz i wpadłam na pomysł, aby wykorzystać je do ciasta a’la „kopic kreta”. Nie miałam maślanki, więc dodałam mleko i upiekłam w większej-26cm tortownicy, aby nie było zbyt wysokie. Resztę zrobiłam tak jak w oryginalnym przepisie na „kopiec kreta” z paczki z tym, że użyłam kremu do karpatki „w 5 minut”, do niego posiekałam pół tabliczki mlecznej czekolady :) Wyszło pyszne, wilgotne i dużo lepsze niż kupne w proszku :) polecam

    Odpowiedz
  73. przymierzam się do pieczenia tego placka tylko że mam tortownicę o średnicy 26 cm i nie bardzo wiem czy w takim układzie podwajać składniki czy nie ma takiej potrzeby? z góry dziękuję za odpowiedź :) pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  74. a czy mozna zamiast gorzkiego kakao dodac slodkie? (mam w domu akurat Nesquik, a gorzkiego nie uzywam zbyt czesto, wiec nie oplaca za bardzo mi sie go kupowac)

    Odpowiedz
  75. Doskonałe ciasto. Proste i szybkie. Nie może się nie udać :) nawet początkującemu (czyli mi). Mój mężczyzna, który zazwyczaj nie jada słodkości spałaszował z przyjemnością.

    Odpowiedz
  76. Właśnie zrobiłam to ciasto i przełożyłam dwa razy kremem ajerkoniakowym i na wierzch polałam czekoladą i udekorowałam czekoladowymi serduszkami dla swojego lubego. Wygląda przepysznie, aż nie mogę się doczekać aby spróbować jak smakuje! Dziękuję za przepis :)

    Odpowiedz
  77. Chciałabym się zapytać na jakiej wielkości formę są przygotowane proporcje? Ponieważ chciałabym zrobić to ciasto, ale w formie do keksy i nie wiem czy taka porcja jest odpowiednia :)

    Odpowiedz
  78. Czy ciasto uda się jeżeli zrobię go z podwójnej porcji? Tak na marginesie, najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam :) W moim domu znika w sekundę :)

    Odpowiedz
  79. tak to ciasto ma potencjał, już parę razy robiłam z niego bazę na torcik,
    cieszę się, że smakowało:)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  80. Upiekłam i jest naprawdę pyszne! Do tego szybkie w wykonaniu – nie trzeba stać przy garach i miksować, miksować, miksować :) Prześlę zdjęcie. To ciasto ma potencjał a ja bym z niego zrobiła w przyszłości jakiś torcik bo biszkopt to mi nie wychodzi.

    Odpowiedz
  81. Wykonałam ciasto według przepisu z pewnymi modyfikacjami: na blaszkę o wymiarach 24x36cm dodałam około: 7 średnich łyzek kakao, szklankę cukru, półtorej szklanki oleju, 3 szklanki mąki(około 540g), 2 i pół łyżeczki sody, prawie 3 szklanki maślanki , 7 jajek, 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, szczyptę soli. Ciasto wymieszałam łyżką.Resztę czynności które nie opisałam wykonałam analogicznie. Ciasto już po 10 minutach rosło pięknie i przez cały czas pieczenia efekt utrzymywał się. Następnie po upływie 55 minut zostawiłam ciasto w piekarniku aby przestygło zostawiając lekko uchylone drzwiczki. Po 5 minutach wyjęłam ciasto, polałam je gorzką czekoladą i rozpoczęłam degustacjęCiasto bez zakalca bardzo mięciutkie i pulchniutkie. W smaku nie odczuwam cukru zamiast gorzkiej czekolady można polać mleczną jak również podac ciasto z konfitura wiśniową i wtedy byłoby bardzo pyszne. Ogólnie przepis bardzo dobry. Polecam

    Odpowiedz
  82. nie ma, tylko inaczej się trochę piecze, termoobieg piecze mocniej dlatego trzeba dawać trochę mniejszą temperaturę tak o 20oC,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  83. proste, szybkie, pyszne!-wilgotne… zrobiłam z niego muffiny, ktore udekorowalam masa z mleka w proszku, a na wierzchu ulozylam kawalki batonika milky way. wyszedl z tego uroczy prezent imieninowy:)

    Odpowiedz
  84. do samego ciasta bym nie dodawała, ale myślę że na wierzchu ciasta przed pieczeniem można położyć parę owoców,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  85. Wszystkie ciasta ” bez miksera” ,piekę w zwykłym staroświeckim prodiżu.Doskonale wyrastają,wcale ni epotrzebne są do ich wypieku piekarniki z term0obiegiem. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  86. myślę, że tak tylko poukładałabym je na wierzchu ciasta i tylko parę nie całą puszkę,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  87. Wyszło pysznie. Pachniało w całym domu. A jaka mama była zadowolona!!
    Dziękuję za wszystkie przepisy. Naprawdę skorzystałam już z wielu. Uczę się na Pani wskazówkach.
    Wypieki – świetna rzecz. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  88. A gdyby tak wmieszać w nie wiśnie z kompotu…? Albo na przykład przełożyć jakąś masą…. Mhmm… Chyba trochę pokombinuję w ten weekend! :o) Chodzi za mną coś na kształt tortu czekoladowego, a to ciasto może stanowić niezłą bazę!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz