Ciasto MEGA czekoladowe z dynią

Przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z dynią. Trafia na moją listę ulubionych jesiennych ciast. Gościom tak smakowało, że każdy chciał jeszcze dokładki. Bardzo, bardzo czekoladowe, dlatego użyłam w nazwie słowa „MEGA”. Ciasto pachnie fantastycznie, jest puszyste, wspaniale wyrasta, czuć w nim kawałki czekolady. Jeśli nie lubimy gorzkiej czekolady, możemy użyć mlecznej. Dodatek dyni sprawia, że ciasto jest wilgotne, polecam…

Ciasto MEGA czekoladowe z dynią
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2/3 szklanki kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80ml oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2/3 szklanki purée z dyni
(przepis na purée z dyni jest tutaj: https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady

czekoladowe-ciasto-z-dynia

1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Dodać szczyptę soli, wymieszać.

3. Do miski wlać olej, dodać jogurt, jajka, cukier, aromat i wymieszać krótko mikserem. Następnie dodać purée z dyni wymieszać.

4. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Na końcu dodać czekoladę i wymieszać łyżką lub szpatułką.

5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

czekoladowe-ciasto-z-dynia

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną

Sernik Dyniowy z Polewą Miodową i Orzechami

Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe

Orkiszowe ciasto dyniowe

Ciasto z kremem dyniowym

Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu

42 komentarze do “Ciasto MEGA czekoladowe z dynią”

  1. Definitywnie inna, czyli większa blaszka powinna być. To ciasto się pali a w środku jest.. płynne bo wyrasta za duże w podanej blaszca. Dodatkowo czas pieczenia nie jest tutaj sprzymierzeńcem. (170c na gazie czyli wiadomo, że bez teroobiegu).

    Odpowiedz
  2. Czy można pominąć czekoladę i w zamian dodać np więcej kakao? Chce upiec to ciasto głównie pod kątem dziecka, które czekolady za bardzo nie jada. Ewentualnie gdybym dodała np 50g?

    Odpowiedz
  3. Ciasto pięknie wyrasta, skórka aż błyszczy! Dzięki dyni jest wilgotne, ale nie czuje się specyficznego dyniowego posmaku. Pyszne i bardzo proste w wykonaniu, zniknęło błyskawicznie. Puree z dyni pieczonej jest absolutnie genialne, warto zrobić więcej w sezonie dyniowym i zamrozić w porcjach.

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry!!!
    Muszę się przyznać, że poszłam na łatwiznę i dałam surową dynię, startą na tarce o dużych oczkach, taka czubata szklankę. Oprócz tego zamiast mąki pszennej dałam mieszankę gryczanej i ryżowej na potrzebę diety bezglutenowej. Cukier zastąpiłam ksylitolem.
    Ciasto wyszło pyszne, trochę suche ale przypuszczam, że to wina mąki gryczanej, ona często wysusza. Następnym razem dam więcej jogurtu.
    Niemniej przepis ekstra i można dodać wszystko czekoladę, śliwki suszone, rodzynki, bakalie, czy nawet po upieczeniu przełożyć powidłami. Dziękuję Mała Cukierenka i serdecznie polecam

    Odpowiedz
  5. Ale dobre! Nr 1 na mojej liście ciast czekoladowych. Bardzo szybko się robi, pachnie obłędnie… Zjedliśmy we troje połowę jeszcze ciepłego ☺ Świetny przepis!

    Odpowiedz
  6. 2/3 szklanki kakao bez cukru…. chodzi o kakao gorzkie, natulane czy takie rozpuszczalne ….. takie szybkie pytanie przed jutrzejsza produkcja
    Dziekuje :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz