Przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z dynią. Trafia na moją listę ulubionych jesiennych ciast. Gościom tak smakowało, że każdy chciał jeszcze dokładki. Bardzo, bardzo czekoladowe, dlatego użyłam w nazwie słowa „MEGA”. Ciasto pachnie fantastycznie, jest puszyste, wspaniale wyrasta, czuć w nim kawałki czekolady. Jeśli nie lubimy gorzkiej czekolady, możemy użyć mlecznej. Dodatek dyni sprawia, że ciasto jest wilgotne, polecam…
Ciasto MEGA czekoladowe z dynią
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2/3 szklanki kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80ml oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2/3 szklanki purée z dyni
(przepis na purée z dyni jest tutaj: https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Dodać szczyptę soli, wymieszać.
3. Do miski wlać olej, dodać jogurt, jajka, cukier, aromat i wymieszać krótko mikserem. Następnie dodać purée z dyni wymieszać.
4. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Na końcu dodać czekoladę i wymieszać łyżką lub szpatułką.
5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Wspaniale:) bardzo mi miło, dziękuję! pozdrawiam serdecznie
Przepis był testowany przed świątecznie już wczoraj, w nocy. Zapach czekolady towarzyszył mi całą noc w mieszkaniu. Cisto, pycha!!! A tak się zastanawiałam co zrobić z upieczoną dynią .. Zamroziłam sobie porcje i zrobię przynajmniej 2 szt tego cuda na święta. Jeden na rozdanie ;))
Mam na oku wypróbowanie jeszcze paru przepisów na słodko z dodatkiem dyni. Super stronka :)
cieszę się bardzo, że smakowało! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto jest mega pyszne :) I czekolada nie opadła na dno, mimo tego że ją w zasadzie pokruszyłam (i były duże kawałki), a nie poszatkowałam.
brzmi cudownie i gratuluję pomysłu :) pozdrawiam serdecznie
W połowie pieczenia, gdy miałam dodawać dynię, okazało się, że puree mi niestety sfermentowało w lodówce, nie zagotowałam go sobie niestety, ale pod ręką miałam dojrzałe gruszki, dodałam więc zamiast dyni dwie rozgniecione widelcem i upiekłam ciasto w formie muffinek, wyszło przepysznie!
Witam
Pytanie do ani – czy udało się z surową, startą dynią?
ja je poszatkowałam, można zetrzeć na tarce, można kawałki czekolady oprószyć mąką, pozdrawiam
A co zrobić, żeby kawałki czekolady nie opadły na dno formy? Zetrzeć na tarce? Robiłam podobne ciasto (z mleczną czekoladą, bo za gorzką nie przepadam) i cała czekolada znalazła się na spodzie blaszki, co utrudniło wyjęcie ciasta no i popsuło efekt.
pyszności! moje smaku ukochane!
Dziękuję za odpowiedź- dam znać czy wyszło;-)
nie robiłam z surową dynią, ale wydaje mi się, że powinno się też udać, pozdrawiam
Witam. Chcę się zabrać za pieczenie tego ciasta jednak mam pytanie- otóż podobne ciasto piekę z surową , startą dynią. Czy w takim razie mogę użyć surowej dyni do tego wypieku czy konieczna jest postać dyniowego piure? Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, pozdrawiam:-)
Z surowa dynia też jest pyszne to ciasto. Czekoladowe niebo w gębie ;)
myślę, że tak powinno się udać, pozdrawiam
Witam, czy zamiast dyni można dodać np. marchewkę, niestety nie mogę jeść dyni. Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe przepisy.