Ciasto z kremem dyniowym

Zapraszam na smaczne ciasto z kremem dyniowym. Biszkopt, krem serowy i krem z korzennymi przyprawami. Całość wieńczy bita śmietana posypana cynamonem i uprażonymi orzechami, bardzo aromatycznie. Ciasto ciekawie się prezentuje i łączy w sobie smaki typowo jesienne. Lubię taki zestawienia, polecam… (przepis autorki)

Ciasto z kremem dyniowym

Ciasto z kremem dyniowym
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
120g cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem serowy:
350g zmielonego twarogu (użyłam gotowego sera na sernik „Mój ulubiony” z Wielunia)
200ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
3 – 4 łyżki cukru pudru
Krem dyniowy:
400g purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
250ml śmietanki kremówki 36%
1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 łyżeczka cynamonu
po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
Wierzch:
500ml śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną)
150g orzechów włoskich
cynamon do posypania

Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.

5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło).

8. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem serowy:
9. Ser przełożyć do miski, dodać cynamon i wymieszać mikserem.

10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać ją do sera i wymieszać.
Masę serową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać.

Krem dyniowy:
11. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody , dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie galaretkę odstawić do ostygnięcia.

12. Purée z dyni wymieszać z przyprawami. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

13. Do ubitej śmietanki miksując, wlewać ostygniętą galaretkę.

14. Do purée z dyni dodać śmietankę z galaretką i wymieszać. Krem dyniowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 60 minut, aż krem dyniowy stężeje.

Wierzch:
15. Piekarnik nastawić na 180C. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Orzechy prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte orzechy poszatkować.

16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem i wyłożyć ją na schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać odrobiną cynamonu i uprażonymi orzechami.

Udanych wypieków:)

Ciasto z kremem dyniowym

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

12 komentarzy do wpisu „Ciasto z kremem dyniowym”

  1. Zrobione !
    Powiem tak: troszkę zachodu z tym jest. Jednak jak się ma już gotowy mus dyniowy to idzie łatwo.
    Łatwe,lekkie, delikatne a wrażenie robi na bardzo wywintne.
    Ciasto na normalną, dużą blachę.
    No pyszne, co tu się rozpisywać.

    Trochę i zostało, przechodzi test mrożenia, za jakiś czas się przekonam czy rzeczywiście wszystko można mrozić :-D

  2. Zacznę od tego, że ciasto jest dość pracochłonne. Łącznie z przygotowywaniem puree z dyni zajęło mi dwa dni :-P No, a może to przez dwa malutkie szkraby, ciagle domagające się atencji. Poza tym w ostatniej chwili okazało się, że brakuje mi kilku składników, więc aromat waniliowy zastąpiłam migdałowym i użyłam galaretki cytrynowej. Ale było warto się nafrasować :-) Ciasto przepyszne!!! Nie za słodkie, niezwykle aromatyczne i do tego ładnie się prezentuje.

  3. Zrobiłam i wyszło wspaniale :) ale kolor kremu dyniowego niestety nie taki piękny jak na zdjęciu chociaż robiłam według przepisu… co może być przyczyną? Użyłam zwykłej dyni

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.