Zapraszam na smaczne ciasto z kremem dyniowym. Biszkopt, krem serowy i krem z korzennymi przyprawami. Całość wieńczy bita śmietana posypana cynamonem i uprażonymi orzechami, bardzo aromatycznie. Ciasto ciekawie się prezentuje i łączy w sobie smaki typowo jesienne. Lubię taki zestawienia, polecam… (przepis autorki)
Ciasto z kremem dyniowym
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
120g cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem serowy:
350g zmielonego twarogu (użyłam gotowego sera na sernik „Mój ulubiony” z Wielunia)
200ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
3 – 4 łyżki cukru pudru
Krem dyniowy:
400g purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
250ml śmietanki kremówki 36%
1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 łyżeczka cynamonu
po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
Wierzch:
500ml śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną)
150g orzechów włoskich
cynamon do posypania
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.
5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło).
8. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem serowy:
9. Ser przełożyć do miski, dodać cynamon i wymieszać mikserem.
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać ją do sera i wymieszać.
Masę serową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać.
Krem dyniowy:
11. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody , dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie galaretkę odstawić do ostygnięcia.
12. Purée z dyni wymieszać z przyprawami. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
13. Do ubitej śmietanki miksując, wlewać ostygniętą galaretkę.
14. Do purée z dyni dodać śmietankę z galaretką i wymieszać. Krem dyniowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 60 minut, aż krem dyniowy stężeje.
Wierzch:
15. Piekarnik nastawić na 180°C. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Orzechy prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte orzechy poszatkować.
16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem i wyłożyć ją na schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać odrobiną cynamonu i uprażonymi orzechami.
Udanych wypieków:)
Zaintrygowało mnie to ciasto więc jest wypróbowałam. Niestety w przeciwieństwie do reszty ciast z małej cukierwnki to do mnie nie przemówiło. Ale widocznie nie jest to mój smak. Innym jednak smakowało (tak mnie zapewniali 😅). Ciasto delikatne, puszyste, lekko korzenne.
Zrobiłam i wyszło wspaniale :) ale kolor kremu dyniowego niestety nie taki piękny jak na zdjęciu chociaż robiłam według przepisu… co może być przyczyną? Użyłam zwykłej dyni
słabej jakości galaretka. A i zdjęcie podkręcone filtrem
Zacznę od tego, że ciasto jest dość pracochłonne. Łącznie z przygotowywaniem puree z dyni zajęło mi dwa dni :-P No, a może to przez dwa malutkie szkraby, ciagle domagające się atencji. Poza tym w ostatniej chwili okazało się, że brakuje mi kilku składników, więc aromat waniliowy zastąpiłam migdałowym i użyłam galaretki cytrynowej. Ale było warto się nafrasować :-) Ciasto przepyszne!!! Nie za słodkie, niezwykle aromatyczne i do tego ładnie się prezentuje.
ciesze sie ze smakowalo, pozdrawiam serdecznie
Smakowało. Zresztą jak i wiele innych z Pani strony. Na pewno wrócę jeszcze nie raz po inspiracje. Pozdrawiam bardzo serdecznie i gratuluję dobrego bloga :-)
bardzo mi milo, dziekuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobione !
Powiem tak: troszkę zachodu z tym jest. Jednak jak się ma już gotowy mus dyniowy to idzie łatwo.
Łatwe,lekkie, delikatne a wrażenie robi na bardzo wywintne.
Ciasto na normalną, dużą blachę.
No pyszne, co tu się rozpisywać.
Trochę i zostało, przechodzi test mrożenia, za jakiś czas się przekonam czy rzeczywiście wszystko można mrozić :-D
cieszę się, że smakowało :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Rzeczywiście, słodka jesień na talerzu :-)
tak:)
Bardzo apetycznie się prezentuje. Szczególnie przemawia do nas krem dyniowy :)
wspanialy krem!