Dużo osób prosi o przepisy wegańskie i bez glutenu, dlatego dzisiaj dwa w jednym:). Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony whole new mom).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu
Składniki:
1 szklanka purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego
1,5 szklanki mąki z brązowego ryżu
1 szklanka mąki gryczanej
3/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki poszatkowanych orzechów
1. Wymieszać razem purée z dyni, olej, aromat i cukier (mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników).
2. Następnie dodać mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane
orzechy, wymieszać (patrz FILM, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki).
3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Ciasteczka możemy również formować przy pomocy łyżki do lodów (patrz FILM).
4. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut . Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Czy te ciastka wyjdą bez dodawania cukru? Czy to jest konieczny składnik?