Dużo osób prosi o przepisy wegańskie i bez glutenu, dlatego dzisiaj dwa w jednym:). Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony whole new mom).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu
Składniki:
1 szklanka purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego
1,5 szklanki mąki z brązowego ryżu
1 szklanka mąki gryczanej
3/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki poszatkowanych orzechów
1. Wymieszać razem purée z dyni, olej, aromat i cukier (mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników).
2. Następnie dodać mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane
orzechy, wymieszać (patrz FILM, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki).
3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Ciasteczka możemy również formować przy pomocy łyżki do lodów (patrz FILM).
4. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut . Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Czy zamiast m. gryczanej można dać ryżową ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Mąka gryczana, orzechy i dynia? Nie ma lepszego połączenia smaków :D
ile ciastek wychodzi z tego przepisu?
Właśnie zrobiłam ciasteczka, są przepyszne, a do tego w całym mieszkaniu pięknie nimi pachnie :)
ogromnie się cieszę :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Martyna: Ciastek wychodzi około 22 sztuki, pozdrawiam
Czy można zastąpić mąkę ryżową mąką pełnoziarnistą albo pszenno-żytnią?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam ciasteczka, ekspresowe w wykonaniu i bardzo dobre. Ja jeszcze zmniejszyłam kaloryczność zastępując cukier ksylitolem . Jeszcze ciepłe 3 zjadłam :)
bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka są megaaa pyszne,dzisiaj upieklam i na przekąskę dzieciom do szkoły dałam,na stałe wpisały się w moje domowe wypieki
Pyszne ciastka! Ja użyłam mąki ryżowej i kukurydzianej. Sprawdziły się świetnie. Dziękuję za przepis :)
Czy do tych ciasteczek nożna dodać kakao?
Czy mąkę ryżową mogę zastąpić razową pszenną typ 2000 czy nie bedzie to za ciężka mąka do ciasteczek ?
Jaki rodzaj mąki gryczanej, biała czy z pełnoziarnistej też się uda? Pozdrawiam!
użyłam białej, ale myślę, że z pełnoziarnistej też powinno się udać, pozdrawiam