Sernik Dyniowy z Polewą Miodową i Orzechami – Dzisiaj zapraszam na taki jesienny sernik :). Jest bardzo smaczny z korzennymi przyprawami, orzechami i jest mocno wilgotny przez dynię. Ładnie się prezentuje z polewą miodową. Sernik powstał przy współpracy z moim obecnie najulubieńszym twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony. Używam go już od dłuższego czasu, więc cieszę się z naszej współpracy. Sernik udał się doskonale jest pyszny, ciekawy, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik Dyniowy z Polewą Miodową i Orzechami
Składniki:
Spód:
200g herbatników
50g orzechów włoskich
80g masła – roztopionego
Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1kg twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony (gotowy ser na sernik)
220g cukru
400g purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
2 duże jajka
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa:
180g naturalnego miodu
80g masła
6-7 łyżek gorącej śmietanki kremówki 30%
100g posiekanych orzechów włoskich
Spód:
1. Do blendera przełożyć herbatniki, zmiksować i przełożyć do miski. Następnie w blenderze zmiksować dość grubo orzechy i przesypać je również do miski. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Wilgotną masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyrównać i docisnąć (patrz FILM).
Masa serowa:
2. Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony przełożyć do miski, dodać cukier, przyprawy, purée z dyni, mąkę ziemniaczaną i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
3. Gotową masę serową przełożyć na przygotowany spód w blaszce, wyrównać.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150°C na funkcji góra-dół przez około 70-75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika (sernik mało rośnie).
Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki.
Polewa:
4. Do rondelka przełożyć miód i masło, postawić na ogniu. Podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści i masa się zagotuje.
Gdy masa się zagotuje trzymać ją na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut, aż zgęstnieje i ściemnieje. Polewę ściągnąć z ognia i dodać gorącą śmietankę, wymieszać. Dodać orzechy, znów wymieszać i odstawić do ostygnięcia na około 15-20 minut (żeby polewa była troszkę ciepła).
5. Sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i położyć na paterze. Wierzch udekorować gotową polewą (patrz FILM; polewa na wilgotnym serniku w lodówce będzie się trochę rozpuszczała).
Udanych wypieków :)
Sernik gotowy! Zapowiada się super smak!
Dobry wieczór, jestem całkowitym łukiem jeśli chodzi o pieczenie i kocham Pani przepisy, ale z tym sernikiem mam problem, 2 raz to robię i po 75 min nadal w środku nie jest ścięty… mam go trzymać dłużej, czy zetnie się po wyjęciu?
Pozdrawiam
Sernik się zetnie jak ostygnie, nie musi być idealnie upieczony w środku, pozdrawiam
Dzień dobry czy zamiast śmietany w polewie mogę dodać mleko ryżowe ??
myślę, ze średnio, pozdrawiam
Jakiej dyni uzylas?
Uwielbiam go robić i jeść 😊
Rewelacyjny przepis! Do tego idealny na jesień i porę dyniową!
W którym sklepie można znaleźć ten serek? Czy juz zrobione puree można zamrozić?
kupuję go w selgrosie,
można mrozić, pozdrawiam
Powiem szczerze, że w tym roku po raz pierwszy spróbowałem dynię i bardzo mi posmakowała. Teraz szukam różnych przepisów z dynią, a ten sernik wygląda niezwykle apetycznie :)