Purée z dyni

Postanowiłam dodać przepis na purée z dyni (z filmem), ponieważ jest ono często wykorzystywane przy jesiennych wypiekach, szczególnie amerykańskich. Zazwyczaj jest to purée dyniowe z puszki, ale w polskich sklepach raczej się go nie kupi, więc samemu możemy przygotować purée z dyni, które użyjemy do ciast i innych potraw; bardzo polecam zupę dyniową.

Zapraszam na FILM.


Purée z dyni

Dynię przekroić i oczyścić. Pokroić na kawałki, owinąć w folię aluminiową i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na funkcji góra-dół i piec przez około 45-55 minut (dynię piżmową proszę piec w wyższej temperaturze 200C).

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Zdjąć folię i wykroić miąższ dyni. Włożyć do blendera lub miksera i zmiksować na gładką masę. Purée można przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni.
Jeśli purée z dyni chcemy użyć do ciasta, a przy mieszaniu łyżką widzimy wodę, to radzę je jeszcze chwilę pogotować na gazie, aby odparowało i trochę bardziej zgęstniało. Jak purée będzie gęste, to zmniejszy się prawdopodobieństwo powstania zakalca. Gęstość purée zależy od rodzaju użytej dyni, czasami wychodzi bardzo gęste, a innym razem wodniste.

Pozdrawiam:)

Purée z dyni

Zapraszam na FILM.

Print Friendly, PDF & Email

22 myśli na temat „Purée z dyni

  1. Też rozważam zrobienie puree z dyni. Ostatnio robiłam mięso w rękawie i dodałam do niego pokrojoną w kostkę dynię, spróbuje zrobić w rękawie dynię na puree żeby ominąć folię aluminiową;)A może ktoś już tak robił?
    Pozdrawiam

  2. Witam!
    Zastanawiam się, czy gdyby ugotować i przetrzeć w blenderze mrożoną dynię, takie „purree” mozna by dodać do ciasta farmerskiego? Taki dyniowy przecier robiłam dla synka jak był malutki, a nie ukrywam że to dużo szybszy sposób jeśli chce się zrobić szybko pyszne ciasto :) jak myślisz?

  3. Ja dyni nie owijam w folie aluminiową, po pierwszw zdrowiej a po drugie dynia ma wtedy szanse odparować nadmiar wilgoci i purre nie jest wtedy zbyt wodniste. Polecam.

  4. witam goraco, ja natomiast dynie zawsze pieke w rekawie ok 50 min ….super wychodzi bez problemow.i wszystkie ciasta po prostu bajka,zwlaszcz to weganskie, co tu duzo gadac . kocham mala cukierenke. dziekuje

  5. Mam jedno pytanie. Zrobiłam jakiś czas temu purée z dyni i pasteryzowałam ją na sucho według przepisu. Otworzyłam jeden słoik ostatnio, aby zrobić placek dyniowy, ale zauważyłam, że po otwarciu ma ona kwaśny zapach. Czy to znaczy, że źle ją przygotowałam?

    • ja nie wsadzałam dyni do słoików, zawsze robię na świeżo jak potrzebuję, więc nie doradzę, z tego co wiem to Panie raczej zamrażają te puree, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.