Purée z dyni

Postanowiłam dodać przepis na purée z dyni (z filmem), ponieważ jest ono często wykorzystywane przy jesiennych wypiekach, szczególnie amerykańskich. Zazwyczaj jest to purée dyniowe z puszki, ale w polskich sklepach raczej się go nie kupi, więc samemu możemy przygotować purée z dyni, które użyjemy do ciast i innych potraw; bardzo polecam zupę dyniową.

Zapraszam na FILM.


Purée z dyni

Dynię przekroić i oczyścić. Pokroić na kawałki, owinąć w folię aluminiową i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na funkcji góra-dół i piec przez około 45-55 minut (dynię piżmową proszę piec w wyższej temperaturze 200C).

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Zdjąć folię i wykroić miąższ dyni. Włożyć do blendera lub miksera i zmiksować na gładką masę. Purée można przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni.
Jeśli purée z dyni chcemy użyć do ciasta, a przy mieszaniu łyżką widzimy wodę, to radzę je jeszcze chwilę pogotować na gazie, aby odparowało i trochę bardziej zgęstniało. Jak purée będzie gęste, to zmniejszy się prawdopodobieństwo powstania zakalca. Gęstość purée zależy od rodzaju użytej dyni, czasami wychodzi bardzo gęste, a innym razem wodniste.

Pozdrawiam:)

Purée z dyni

Zapraszam na FILM.

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

23 komentarze do wpisu „Purée z dyni”

  1. Też rozważam zrobienie puree z dyni. Ostatnio robiłam mięso w rękawie i dodałam do niego pokrojoną w kostkę dynię, spróbuje zrobić w rękawie dynię na puree żeby ominąć folię aluminiową;)A może ktoś już tak robił?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Witam!
    Zastanawiam się, czy gdyby ugotować i przetrzeć w blenderze mrożoną dynię, takie „purree” mozna by dodać do ciasta farmerskiego? Taki dyniowy przecier robiłam dla synka jak był malutki, a nie ukrywam że to dużo szybszy sposób jeśli chce się zrobić szybko pyszne ciasto :) jak myślisz?

    Odpowiedz
  3. Ja dyni nie owijam w folie aluminiową, po pierwszw zdrowiej a po drugie dynia ma wtedy szanse odparować nadmiar wilgoci i purre nie jest wtedy zbyt wodniste. Polecam.

    Odpowiedz
  4. witam goraco, ja natomiast dynie zawsze pieke w rekawie ok 50 min ….super wychodzi bez problemow.i wszystkie ciasta po prostu bajka,zwlaszcz to weganskie, co tu duzo gadac . kocham mala cukierenke. dziekuje

    Odpowiedz
  5. Mam jedno pytanie. Zrobiłam jakiś czas temu purée z dyni i pasteryzowałam ją na sucho według przepisu. Otworzyłam jeden słoik ostatnio, aby zrobić placek dyniowy, ale zauważyłam, że po otwarciu ma ona kwaśny zapach. Czy to znaczy, że źle ją przygotowałam?

    Odpowiedz
    • ja nie wsadzałam dyni do słoików, zawsze robię na świeżo jak potrzebuję, więc nie doradzę, z tego co wiem to Panie raczej zamrażają te puree, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  6. Ja od lat robię dynię w słoikach, zawsze należy gotować słoiki z zawartością
    przez kolejne 3 dni. Proces ten nazywa się tyndalizowaniem, pierwszy dzień –
    60 minut, drugi dzień – 45 minut, 3 dzień – 30 minut.W ten sposób zabezpieczamy nasze puree dyniowe przed bakteriami.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.