Ciasto MEGA czekoladowe z dynią

Przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z dynią. Trafia na moją listę ulubionych jesiennych ciast. Gościom tak smakowało, że każdy chciał jeszcze dokładki. Bardzo, bardzo czekoladowe, dlatego użyłam w nazwie słowa „MEGA”. Ciasto pachnie fantastycznie, jest puszyste, wspaniale wyrasta, czuć w nim kawałki czekolady. Jeśli nie lubimy gorzkiej czekolady, możemy użyć mlecznej. Dodatek dyni sprawia, że ciasto jest wilgotne, polecam…

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka


czekoladowe-ciasto-z-dynia

Ciasto MEGA czekoladowe z dynią
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2/3 szklanki kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80ml oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2/3 szklanki purée z dyni
(przepis na purée z dyni jest tutaj: https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady

czekoladowe-ciasto-z-dynia

1. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Dodać szczyptę soli, wymieszać.

3. Do miski wlać olej, dodać jogurt, jajka, cukier, aromat i wymieszać krótko mikserem (patrz FILM). Następnie dodać purée z dyni wymieszać.

4. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Na końcu dodać czekoladę i wymieszać łyżką lub szpatułką.

5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

czekoladowe-ciasto-z-dynia

Zapraszam na FILM.

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

34 komentarze do wpisu „Ciasto MEGA czekoladowe z dynią”

  1. Witam. Chcę się zabrać za pieczenie tego ciasta jednak mam pytanie- otóż podobne ciasto piekę z surową , startą dynią. Czy w takim razie mogę użyć surowej dyni do tego wypieku czy konieczna jest postać dyniowego piure? Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, pozdrawiam:-)

  2. A co zrobić, żeby kawałki czekolady nie opadły na dno formy? Zetrzeć na tarce? Robiłam podobne ciasto (z mleczną czekoladą, bo za gorzką nie przepadam) i cała czekolada znalazła się na spodzie blaszki, co utrudniło wyjęcie ciasta no i popsuło efekt.

  3. W połowie pieczenia, gdy miałam dodawać dynię, okazało się, że puree mi niestety sfermentowało w lodówce, nie zagotowałam go sobie niestety, ale pod ręką miałam dojrzałe gruszki, dodałam więc zamiast dyni dwie rozgniecione widelcem i upiekłam ciasto w formie muffinek, wyszło przepysznie!

  4. Ciasto jest mega pyszne :) I czekolada nie opadła na dno, mimo tego że ją w zasadzie pokruszyłam (i były duże kawałki), a nie poszatkowałam.

  5. Przepis był testowany przed świątecznie już wczoraj, w nocy. Zapach czekolady towarzyszył mi całą noc w mieszkaniu. Cisto, pycha!!! A tak się zastanawiałam co zrobić z upieczoną dynią .. Zamroziłam sobie porcje i zrobię przynajmniej 2 szt tego cuda na święta. Jeden na rozdanie ;))
    Mam na oku wypróbowanie jeszcze paru przepisów na słodko z dodatkiem dyni. Super stronka :)

  6. 2/3 szklanki kakao bez cukru…. chodzi o kakao gorzkie, natulane czy takie rozpuszczalne ….. takie szybkie pytanie przed jutrzejsza produkcja
    Dziekuje :)

  7. Ale dobre! Nr 1 na mojej liście ciast czekoladowych. Bardzo szybko się robi, pachnie obłędnie… Zjedliśmy we troje połowę jeszcze ciepłego ☺ Świetny przepis!

  8. Dzień dobry!!!
    Muszę się przyznać, że poszłam na łatwiznę i dałam surową dynię, startą na tarce o dużych oczkach, taka czubata szklankę. Oprócz tego zamiast mąki pszennej dałam mieszankę gryczanej i ryżowej na potrzebę diety bezglutenowej. Cukier zastąpiłam ksylitolem.
    Ciasto wyszło pyszne, trochę suche ale przypuszczam, że to wina mąki gryczanej, ona często wysusza. Następnym razem dam więcej jogurtu.
    Niemniej przepis ekstra i można dodać wszystko czekoladę, śliwki suszone, rodzynki, bakalie, czy nawet po upieczeniu przełożyć powidłami. Dziękuję Mała Cukierenka i serdecznie polecam

  9. Ciasto pięknie wyrasta, skórka aż błyszczy! Dzięki dyni jest wilgotne, ale nie czuje się specyficznego dyniowego posmaku. Pyszne i bardzo proste w wykonaniu, zniknęło błyskawicznie. Puree z dyni pieczonej jest absolutnie genialne, warto zrobić więcej w sezonie dyniowym i zamrozić w porcjach.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.