Orkiszowe ciasto dyniowe

Orkiszowe ciasto dyniowe – Na kolejną „Zdrową Środę” przygotowałam ciasto na mące orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem dyni i orzechów, polane polewą czekoladową zrobioną z oleju kokosowego i miodu. Ciasto jest smaczne, wilgotne i korzenne. Polecam…

Orkiszowe ciasto dyniowe

Orkiszowe ciasto dyniowe
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej :
Ciasto:
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
4 kopiaste łyżki miodu
2 jajka
1 szklanka purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
1/4 szklanki mleka
2 łyżeczki cynamonu
po 1/3 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Polewa czekoladowa:
4 płaskie łyżki oleju kokosowego
4 płaskie łyżki kakao bez cukru
1 kopiasta łyżka miodu
2-4 łyżki gorącej wody

Orkiszowe ciasto dyniowe

Ciasto:
1. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, wymieszać łyżką. Wsypać orzechy, wymieszać.

2. W drugiej misce wymieszać razem miód i olej kokosowy (można wymieszać mikserem na średnich obrotach). Następnie dodać jajka i wymieszać łyżką lub mikserem na średnich obrotach. Dodać purée z dyni, mleko, ekstrakt z wanilii, wymieszać.

3. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do połączenia składników można łyżką lub mikserem na średnich obrotach.

4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm, wyrównać.

5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
7. Do rondelka wlać olej i dodać miód, podgrzewać mieszając, aż miód się roztopi, zdjąć z ognia. Dodać kakao, wymieszać. Masa trochę się zwarzy, ale proszę się nie martwić tylko dodać gorącą wodę i wymieszać, aż powstanie gładka polewa. Odstawić ją do przestygnięcia na około 15-20 minut (można wstawić do lodówki). Gdy polewa trochę stężeje polać nią ostygnięte ciasto.

Udanych wypieków :)

Orkiszowe ciasto dyniowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną

Sernik Dyniowy z Polewą Miodową i Orzechami

Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe

Ciasto z kremem dyniowym

Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu

Ciasto wegańskie z dynią

17 komentarzy do “Orkiszowe ciasto dyniowe”

  1. Już od roku staram się zdrowo odżywiać i prowadzę zdrową dietę. O ile z łatwością mogłam wykluczyć z diety fastfoody i słone przekąski, to słodkości niestety mnie przerosły. Staram się jednak wyszukiwać takie przepisy jak te, aby zmniejszyć moje grzechy,. Dziękuję za przepis. :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz