Orkiszowe ciasto dyniowe – Na kolejną „Zdrową Środę” przygotowałam ciasto na mące orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem dyni i orzechów, polane polewą czekoladową zrobioną z oleju kokosowego i miodu. Ciasto jest smaczne, wilgotne i korzenne. Polecam…
Orkiszowe ciasto dyniowe
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej :
Ciasto:
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
4 kopiaste łyżki miodu
2 jajka
1 szklanka purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
1/4 szklanki mleka
2 łyżeczki cynamonu
po 1/3 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Polewa czekoladowa:
4 płaskie łyżki oleju kokosowego
4 płaskie łyżki kakao bez cukru
1 kopiasta łyżka miodu
2-4 łyżki gorącej wody
Ciasto:
1. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, wymieszać łyżką. Wsypać orzechy, wymieszać.
2. W drugiej misce wymieszać razem miód i olej kokosowy (można wymieszać mikserem na średnich obrotach). Następnie dodać jajka i wymieszać łyżką lub mikserem na średnich obrotach. Dodać purée z dyni, mleko, ekstrakt z wanilii, wymieszać.
3. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do połączenia składników można łyżką lub mikserem na średnich obrotach.
4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm, wyrównać.
5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
7. Do rondelka wlać olej i dodać miód, podgrzewać mieszając, aż miód się roztopi, zdjąć z ognia. Dodać kakao, wymieszać. Masa trochę się zwarzy, ale proszę się nie martwić tylko dodać gorącą wodę i wymieszać, aż powstanie gładka polewa. Odstawić ją do przestygnięcia na około 15-20 minut (można wstawić do lodówki). Gdy polewa trochę stężeje polać nią ostygnięte ciasto.
Udanych wypieków :)
Fajny przepis. Jednak olej kokosowy jest bardzo kaloryczny.
czy można część mąki orkiszowej zastąpić zwykłą pszenną?
myślę, że tak pozdrawiam
Witam czy mąka orkiszowa do wypieku chleba będzie dobra ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Dziękuje ❤️
Witam czy można do ciasta użyć maki orkiszowej białej?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Świetny przepis, idealnie trafiony w czas :)
Witam, czy można zastąpić olej kokosowy np. olejem rzepakowym? Pozdrawiam.
tak do ciasta, ale do polewy nie, pozdrawiam
Właśnie czeka na mnie duża dynia w domu :) Już wiem co z nią zrobić :)
Już od roku staram się zdrowo odżywiać i prowadzę zdrową dietę. O ile z łatwością mogłam wykluczyć z diety fastfoody i słone przekąski, to słodkości niestety mnie przerosły. Staram się jednak wyszukiwać takie przepisy jak te, aby zmniejszyć moje grzechy,. Dziękuję za przepis. :)
Apetyczne to mało powiedziane :D A ta polewa! mmmmm….
U nas też już dyniowo :D
A można zamiast orkiszowej ryżową i jaglaną?
nie piekłam jeszcze na mące jaglanej, więc nie doradzę, pozdrawiam
mmmm…………… :)