Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe

Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe – W Małej Cukierence kolejna propozycja na pyszne ciasto dyniowe. Bardzo aromatyczne, cudownie pachnie korzennymi przyprawami. Jest wilgotne, ale nie gliniaste. Pięknie wyrasta i jest proste, szybkie w przygotowaniu. Idealny, jesienny wypiek, bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe

Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe
Składniki:
1 szklanka purée z dyni (przepis na purée z dyni na stronie Małej Cukierenki)
2 jajka
160ml oleju
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1 płaska łyżeczka kurkumy
50g gorzkiej czekolady
1 płaska łyżka kakao bez cukru
1 łyżka wody
parę kropli aromatu waniliowego
Dodatkowo:
pestki dyni do posypania

1. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, odstawić.
Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.

2. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, sodę, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać.

3. Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, cukier, purée z dyni, aromat i wymieszać krótko mikserem.

4. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników.

5. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę, kakao i wodę, wymieszać łyżką lub szpatułką.

6. Do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia wylać połowę jasnego ciasta, wyrównać. Na wierzch wylać połowę ciemnego ciasta, wyrównać (patrz FILM). Wylać pozostałe jasne ciasto i na koniec pozostałe ciemne, znów wyrównać.

7. Ciasto posypać pestkami dyni i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, podawać pokrojone na spore plastry.

Udanych wypieków :)

Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe

Print Friendly, PDF & Email

10 myśli na temat „Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe

  1. Super smaczniutkie:) nie mialam dyni i dalam puree ale z banana, bez dodatku cukru na oleju kokosowym. Polecam pycha nawet mimo tych zmian:) Uwielbiam Pani przepisy i czekam na wiecej:)Pozdrawiam

  2. Dzień dobry :-) Zastanawiam się czy ciasto wyszłoby z surową zmiksowaną dynią? Od lat piekę inne ciasto z dynią startą na tarce (surową) i mam woreczek takiej dyni zamrożony. Czy mogłabym takiej użyć, po zmiksowaniu? Pozdrawiam serdecznie:-)

Dodaj komentarz

.