Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną – Sezon dyniowy ciągle w pełni i w Małej Cukierence nie mogło zabraknąć nowego ciasta dyniowego a’la keks :). Upiekłam pyszne ciasto z żurawiną, korzennymi przyprawami i maślaną kruszonką z pestkami dyni. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, pachnie cudownie. Długo utrzymuje świeżość. W przygotowaniu jest proste i szybkie, bardzo polecam…
Inne przepisy na ciasta z dynią znajdziecie tutaj: „Ciasta z dynią”(klik).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną
Składniki:
Ciasto:
200g jasnego brązowego cukru
350g purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
200ml oleju
4 jajka
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
120g suszonej żurawiny
Kruszonka:
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki jasnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
60g masła
2 garście pestek dyni
Kruszonka:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cynamon, masło i zagnieść rękoma kruszonkę. Dodać pestki dyni i wymieszać.
Ciasto:
2. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól i wymieszać. Dodać żurawinę, wymieszać.
3. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier, olej i ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3 minuty. Następnie dodać purée z dyni i wymieszać szpatułką (patrz FILM). Dodać przygotowaną mąkę z żurawiną i wymieszać krótko, ale dokładnie szpatułką (ciasto będzie dosyć rzadkie).
4. Ciasto przełożyć do blaszki 29cm x 16cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Pysznie wyszło jak tylko bede miała dynie zrobię znowu bo jest bardzo dobre
Ciasto genialne , pieknie wyrosło,jest puszyste a zamiast pestek dyni dałam pestki słonecznika .pozdrawiam
Czym można zastąpić pestki dyni?
Ciasto jest przepyszne. Zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blachę i bardzo smakowało mojej rodzinie. Już prawie całe zniknęło. Bardzo dziękuję za ten przepis.
Czy zamiast Pure można dać startą na tarce świeżą dynię. ?
Jeśli tak to czy taka sama ma być waga startej Tyniec co Pure..?
wtedy będzie więcej wody, może być zakalec, pozdrawiam
Dzień dobry, mam 250g puree z dyni. Wystarczy?
myślę, że tak, ciasto będzie trochę gęstsze, pozdrawiam
Ostatecznie użyłam 250g puree z dyni i jednego dojrzałego banana. Wyszło fantastyczne !
super, bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło
Witam,ile to jest 350g dyni?
Ciasto baaardzo dobre! I mimo że pomyliłam się i dodałam cukier do suchych składników, ciasto wyszło. Faktycznie jest wilgotne, aromatyczne i długo trzyma świeżość. Bardzo dużo daje kruszonka z pestkami, jest wyśmienita. Idealne ciasto jesienne
Witam. Jak pani mysli czy ze świeżą żurawiną tez wyjdzie to ciasto?
myślę, że nie, będzie zakalec, pozdrawiam