Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną

Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną – Sezon dyniowy ciągle w pełni i w Małej Cukierence nie mogło zabraknąć nowego ciasta dyniowego a’la keks :). Upiekłam pyszne ciasto z żurawiną, korzennymi przyprawami i maślaną kruszonką z pestkami dyni. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, pachnie cudownie. Długo utrzymuje świeżość. W przygotowaniu jest proste i szybkie, bardzo polecam…
Inne przepisy na ciasta z dynią znajdziecie tutaj: „Ciasta z dynią”(klik).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną

Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną
Składniki:
Ciasto:
200g jasnego brązowego cukru
350g purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
200ml oleju
4 jajka
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
120g suszonej żurawiny
Kruszonka:
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki jasnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
60g masła
2 garście pestek dyni

Kruszonka:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cynamon, masło i zagnieść rękoma kruszonkę. Dodać pestki dyni i wymieszać.

Ciasto:
2. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól i wymieszać. Dodać żurawinę, wymieszać.

3. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier, olej i ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3 minuty. Następnie dodać purée z dyni i wymieszać szpatułką (patrz FILM). Dodać przygotowaną mąkę z żurawiną i wymieszać krótko, ale dokładnie szpatułką (ciasto będzie dosyć rzadkie).

4. Ciasto przełożyć do blaszki 29cm x 16cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Sernik Dyniowy z Polewą Miodową i Orzechami

Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe

Orkiszowe ciasto dyniowe

Ciasto z kremem dyniowym

Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu

Ciasto wegańskie z dynią

14 komentarzy do “Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną”

  1. Ciasto jest przepyszne. Zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blachę i bardzo smakowało mojej rodzinie. Już prawie całe zniknęło. Bardzo dziękuję za ten przepis.

    Odpowiedz
  2. Ciasto baaardzo dobre! I mimo że pomyliłam się i dodałam cukier do suchych składników, ciasto wyszło. Faktycznie jest wilgotne, aromatyczne i długo trzyma świeżość. Bardzo dużo daje kruszonka z pestkami, jest wyśmienita. Idealne ciasto jesienne

    Odpowiedz

Dodaj komentarz