Pyszny, budyniowy jabłecznik, umili nie jeden jesienny wieczór. Jest waniliowy, trochę kwaskowaty od jabłek, rozpływa się w ustach. Ciasto kruche jest delikatne i dosyć cienko trzeba je rozwałkować – radzę to zrobić pomiędzy dwoma foliami lub rozwałkować je na stolnicy i partiami przenosić na wierzch jabłecznika. Do budyniu możemy również dodać cynamonu, bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g schłodzonego masła
3 żółtka
1-2 łyżki śmietany
Masa budyniowa:
4 szklanki mleka
3 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Dodatkowo:
7 umytych, niedużych jabłek
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać żółtka, śmietanę (najpierw 1 płaską łyżkę, jak ciasto będzie się kruszyło, wtedy dodać 2. łyżkę; jeśli ciasto będzie klejące dodać jeszcze trochę mąki) i szybko zagnieść ciasto. 1/2 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
2. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę (będzie to cienka warstwa) i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-13 minut na środkowej półce piekarnika.
Masa budyniowa:
4. Budynie rozmieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać rozmieszany proszek z mlekiem i ugotować budyń.
5. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na kawałki (patrz film). Poukładać je na podpieczonym cieście i zalać gorącym budyniem.
6. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej między dwoma foliami, patrz film) lub na stolnicy, podsypując mąką i ułożyć je na budyniu. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (masa budyniowa może się trochę przykleić do papieru, więc proszę ją oddzielić nożem). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Do przepisu użyłam jabłek z własnego ogródka :)
przygotowalam go na weekend…wczoraj niestety juz nic nie zostało do popoludniowej kawki:) ciasto jest przepyszne i wszystko zgodne z przepisem
Ogromnie się cieszę :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
czy zamiast rozwałkowywać górną porcję ciasta, mogłabym je po prostu potarkować na wierzch? pozdrawiam;)
myślę, że tak :) pozdrawiam
Rewelacja! Proste a pyszne. Ciasto kruche wybornie kruche. Budyń i jabłka….nie za słodkie w sam raz!
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
wyszedł przepyszny !!!! wszystkim bardzo smakował i zniknął w ciągu godziny :))
bardzo mi miło:) pozdrawiam ciepło
Pycha !!! Robilam dzisiaj pierwszy raz i napewno nieostatni :-) przepyszne jest !!!
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam ciepło
Niebo w gebie! Nie lubie plackow z jablkami (robie ze wzgledu na meza, ktory je uwielbia) , ale ten zaczelismy jesc jak jeszcze byl cieplutki! Cudo!!!
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Wygląda przepysznie :)
jaka została dodana śmietana??
Lubię bardzo Twojego bloga. Nigdy nie lubilam piec i zawsze powtarzalam ze to nie dla mnie. Hmmmm… Korzystam juz z 5 Twojego przepisu. Dziekuje.
Bardzo lubie Twojego bloga. Nigdy dotad nie pieklam mowiac ze to bie dla mnie. Jestemna etapie korzystania z 5 przepisu. Pozdrawiam Cie. Jutro bede robic wlasnie jablecznik z budyniem.
Bardzo się cieszę, dziękuję i życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Marta: kwaśna śmietana 12% pozdrawiam
Placek przepyszny,na pewno zrobię go jeszcze nie raz,pozdrawiam :)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto wspaniałe się wyrabia, oczywiście jest pyszne. Dla odmiany przed budyniem sypie na jabłka wiórki kokosowe a następnie wylewam budyń. Mojej rodzinie smakuje, przepis zostaje z nami na dłużej.
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Coś zepsułem, i wcale się nie dziwie bo to moje drugie ciasto, budyń nie przykleił się do ciasta, natomiast samo ciasto miało „suchą” konsystencję. Jakie błędy popełniłem? Wydaje mi się, że budyń zdążył ostygnąć zanim włożyłem ciasto drugi raz.
pierwsze ciasto podpiekasz 12 min lub 1 min mniej tak żeby tego spodu zbyt nie wysuszyć
Przykro mi, może proszę dać więcej mleka do budyniu żeby był rzadszy, gdzieś około 100ml bo pewnie użyła Pani budyniu Dr.Oetkera, pozdrawiam serdecznie
Bardzo fajny przepis ja znam go od dawna ale za każdym razem gdy go robię zachwycamy się nim jakby był nowym przepisem. Pozdrawiam Ania z Aten.
W masie budyniowej jaka jest ilość mleka? Pisze 4 szklanka ☺️
ma być 4 szklanki :) dziękuję za zwrócenie uwagi, pozdrawiam serdecznie
Tort truskawkowo-brzoskwiniowy pycha
Jesli dam budyn z cukrem to moze sie nie udac? Potem przeciez i tak trzeba dodac cukier, mam tylko budyn z cukrem.
można dodać budyń z cukrem tylko żeby później nie dodawać, bo będzie za słodkie, pozdrawiam
zrobię na Dzień Babci i Dziadka :D bo ciasteczka owsiane z czekoladą wyszły mi rewelacyjnie (u męża w pracy koledzy! prosili o przepis,więc podałam :)
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam ciepło
Robie na Dzień Babci i Dziadka dla córki do przedszkola .właśnie juz pachnie w piekarniku :) czekam z niecierpliwością na efekt :)
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Witam czy budyn nie będzie bardzo słodki dodając cukier i jeszcze do tego cukier waniliowy. Do ciasta tez dodawany jest cukier. Zastanawiam się czy jak nie dodam cukru do budyniu to będzie takie bez smaku
cukier wanilinowy przy jabłkach dodaje smaku, lubię go dodawać, ale może Pani pominąć, pozdrawiam
W 2017 roku także piekę! Ciasto jest niesamowite, dziękuję za przepis :) najlepsze ciasto i jedyne które mi wychodzi, cała rodzinka chwali! :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Od dawna go robię, wszystkim bardzo smakuje. A zimą używam jabłek przetartych ze słoika. Polecam
czy ciasto ma ostygnąć zanim położe jabłka
tak, niech będzie przestygnięte, pozdrawiam
Żeby sok z jabłek nie zmoczył ciasta smaruje ciasto białkiem i wierzch też
Ciasto upiekłam na przyjazd rodziców i wyszło naprawdę przepyszne! Nie za słodkie, ma idealnie wyważony smak. Troszkę zmodyfikowałam tylko przepis – górną warstwę ciasta wrzuciłam do zamrażarki a potem starłam na tarce o grubych oczkach. Ciasto świetnie wyglądało i było palce lizać :) Nawet mój wybredny mąż się nim zajadał. Przepis z pewnością zostanie ze mną na stałe :)
Właśnie czekam aż całkowicie się wystudzi, mama już próbowała, bardzo dobre
Niestety,mi dol sie nie upiekl do konca,a robiłam wszystko zgodnie z przepisem😞😞😞chyba jednak trzeba piec 60minut…albo juz nie wiem co nie tak zrobiłam.
Proste, naprawdę smaczne i szybkie. Warte polecenia :-)
Pierwszy raz robię ciasto z jabłkami Jestem ciekawa efektu, jeszcze kilka minut i wyciągam z piekarnika. Ja ciasta nie rozwalkowalam, tylko na dole rozprowadzilam po blaszce a na górę starałam i przykleplam troszkę, aby było bardziej ściśnięte. Mam nadzieję, że wyszło!