Smaczne, ciekawe ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego
Dodatkowo:
marcepan
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.
3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.
Polewa:
5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
6. Marcepan zabarwić na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formować w rękach małe marchewki i ponacinać je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.
7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).
Udanych wypieków:)
Gdzie najlepiej przechowywać ciasto? W lodówce czy na zewnątrz?
najlepiej w lodówce, pozdrawiam
dzień dobry,
czy nasączała Pani dodatkowo czymś ciasto?
nie, nie nasączałam, pozdrawiam
Dzień dobry, dwie szklanki marchewki to przed czy po odsączeniu z soku?
Dzień dobry,
dwie szklanki przed osączeniem, pozdrawiam
To ciasto cudownie wyglada. Musze go zrobic. Czesto korzystam z Pani przepisow. Sa dokladne i wszystko mi wychodzi. Pozdrawiam serdecznie.
bardzo mi miło, cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Witam,
Słyszałam kiedyś, że serka mascarpone nie wolno traktować mikserem, ale mieszać drewnianą łyżką :) w Pani przepisie widzę, że ubija go mikserem, więc rozumiem, że nie jest to prawdą?
Pozdrawiam
zawsze mieszam go mikserem, a prawie codziennie na nim pracuje, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło idealne. Dokładnie takie jak na zdjęciu. Dodałam do zakładek :) Dziękuję !
bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
czy mogę dac do masy śmietanowej twarogu smietanowego naturalnego z presidenta (mąż taki kupił) zamiat mascarpone?
myślę, że tak powinno się też udać, może dać Pani fix do śmietany, pozdrawiam
Super przepisy. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Z pewnością będę je powtarzać. Dzięki
Polecam ciasto marchewkowe na spodzie, natomiast na górze ugotowane mini machewki np. z Hortexu zalane pomarańczową galaretką. Brzmi i wygląda oryginalnie a smakuje świetnie. Bardzo polecam, moja-cukiernia.pl
Czy małe oczka w tarce do tarcia marchewki to takie, które trą na miazgę, czy na małe wiórki? W tym pierwszym przypadku wydziela się więcej soku.
te które trą na miazgę dlatego trzeba ją przed dodaniem do ciasta osączyć w rękach, pozdrawiam serdecznie
Witam :-)
Mam wielką ochotę zrobić to ciasto, bo wygląda przepysznie :-) ale czy zamiast cukru brązowego mogę użyć zwykłego cukru lub drobnego? Jak tak, to w jakiej ilości? I kolejny problem, otóż nie mam blaszek o takich wymiarach, więc czy w tortownicy o średnicy 24 cm mogę je upiec? Z gory dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :-*
można użyć białego cukru i proszę go dodać tyle samo,
tortownica 24cm jest mniejsza, hm… ale powinno się udać, pozdrawiam
Moja polewa nie stężała. Użyłam soku jednodniowego.:(
bardzo mi przykro, pozdrawiam serdecznie
Zastąpienie soku i skórki cytrynowej pomarańczową nie będzie profanacją? Przemawia do mnie bardziej połączenie pomarańczy z przyprawami korzennymi
myślę, że będzie pysznie, pozdrawiam
Mała Cukierenko ! Jutro zamierzam zrobić to ciasto a już dziś boje się o krem… ile razy robię krem z śmietany i mascarpone za każdym razem wychodzi za rzadki… czy masz jakieś rady ? Co mogę robić zle ? Ile czasu piec i w jakiej temperaturze na termoobiegu?
trzeba dobrze ubić śmietanę i użyć dobrego serka proponuję z Piątnicy lub też w kauflandzie też jest dobry i proszę za długo nie miksować,
pozdrawiam serdecznie
Upiekłam wczoraj. Wszystko zgodnie z przepisem i ciasto rewelacja. Najsmaczniejsza jest polewa. Córcia najchętniej zlizała by samą polewę ;). Dzięki za super przepis !
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)