Dzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór.
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England.
Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną
Składniki:
Ciasto:
3 żółtka
1 jajko
100g masła
100g cukru
szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
5 łyżek mleka
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
3 białka
100g cukru
3-4 krople aromatu migdałowego
50g płatków migdałowych
Masa jabłkowa:
800g jabłek
450ml + 1/4 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
2 budynie waniliowe bez cukru
30g cukru (niekoniecznie)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo:
300g śmietanki kremówki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
płatki migdałowe do posypania
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty). Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Dodać jajko i krótko wymieszać.
3. Do maślnej masy dodać mąkę, mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno) i wyrównać.
Beza:
4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać cukier, mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodać aromat, płatki migdałowe i wymieszać. Następnie pianę rozsmarować na cieście w tortownicy. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa jabłkowa:
5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić na kawałeczki.
6. Zagotować 1/4 szklanki soku jabłkowego. Dodać do niego jabłka, cynamon i dusić owoce przez około 5 minut, aż zmiękną. Następnie jabłka odcedzić i do gorącego soku dodać około 350ml soku i zagotować.
7. W pozostałym soku rozmieszać 2 budynie razem z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy sok się zagotuje, dodać rozmieszany budyń i ciągle mieszając, masę doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać jabłka i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia na około 20-30 minut (budyń powinien być ciepły, ale nie gorący).
8. Ciepłą masę jabłkową rozprowadzić równomiernie na bezie w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
9. Ciasto wyjąć z tortownicy. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i posmarować nią wierzch ciasta. Na końcu posypać płatkami migdałowymi.
Udanych wypieków:)
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie
Ciasto smakuje wyśmienicie! Dziekuję za kolejny fantastyczny przepis :)
Upiekłam je dzisiaj i wyszło pyszne;-)
Niezła kombinacja, piszę się na kawałeczek :)
Ogromnie się cieszę! Bardzo dziękuję za komentarz i życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie:)
Właśnie poczyniłam w kuchni to ciacho, wygląda przepięknie, pachnie nieziemsko, ale spróbuję go dopiero jutro o ile wytrzymam:) dziękuję Ci Mała Cukierenko, że dzięki Tobie kuchnia wydaję się być miejscem przyjaznym:)