Smaczne, ciekawe ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego
Dodatkowo:
marcepan
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.
3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.
Polewa:
5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
6. Marcepan zabarwić na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formować w rękach małe marchewki i ponacinać je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.
7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).
Udanych wypieków:)
Dziękuję za przepis. Piekłam to ciasto już kilka razy i mogę potwierdzić, że jest pyszne. Do polewy używam kupionego soku marchewkowego witaminka, bo jest gęstszy i bardziej mi smakuje.
Witam. Czy najpierw ubic białka i dodawać cukier, a później żółtka, czy od razu cale jajka z cukrem?
całe jajka z cukrem, pozdrawiam
Wracam do tego przepisu od lat!
Jest Pani prawdziwą czarodziejką wypieków.
Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, dziękuję! pozdrawiam serdecznie
blaszka 25×35 będzie zbyt duża?
Witam
Mam zawsze problem z łączeniem śmietany z mascarpone. Zawsze mi się wazy- ta sama temperatura bo schłodzone w lodówce. Na jakich obrotach miksera ( planetarny) łączy Pani śmietankę ubitą z serkiem?
Robiłam już parę razy, zawsze powstają pęcherze powietrza. Mikser na najniższych obrotach, króciutko do połączenia składników. Co robię źle?
Rzuca się tym o ziemię po upieczeniu jak biszkoptem?
Nie, nic takiego, pozdrawiam
Czy mogę zastąpić sodę proszkiem do pieczenia, jeśli tak to jaka ilość?
myślę, że tak, dać tyle samo co sody, pozdrawiam
Czy marchewke nalezy odcisnac ,aby pozbyc sie soku ,czy wystarczy ja tylko lekko odsaczyc.
ja bym docisnęła, pozdrawiam
Chce zrobic ciasto na Swieta.Czy mozna uzyc maki razowej, a zamiast oleju dodac rotopione maslo.
nie wiem czy tak się uda, nie doradzę, pozdrawiam
Czy ciasto mozna upiec na mace razowej.
myślę, że tak, pozdrawiam
Mam takie pytanie. Czy serek mascarpone można zastąpić serkiem homogenizowanym?
Pozdrawiam serdecznie
myślę ze nie, krem popłynie, pozdrawiam
Witam, piekłam to ciasto juz wiele razy i zawsze robiło furorę. Tym razem muszę zmodyfikować przepis, aby nadawał sie dla diabetyka. Jakiej mąki i słodzika najlepiej użyć?
chyba bym użyła ksylitolu i mąki ryżowej oraz gryczanej, ale nie jestem ekspertem jeśli chodzi o bez glutenu, pozdrawiam
To ciasto muszę zrobić na sobotę więc kiedy robić aby było najsmaczniejsze?
może Pani zrobić we czwartek lub piątek, pozdrawiam
Witam czy to ciasto może być podane jako tort? Jeśli tak to w jakiej formie piec z podanych składników? Pozdrawiam serdecznie :)
tak może, chyba 24cm, pozdrawiam
Aby bylo smaczne na piątek to w czwartek robić czy w środę? Pozdrawiam
jak Pani woli, wszystko jedno, może być we środę i oczywiście przechowywać w lodówce, pozdrawiam
Korzysta Panii z marcepanu własnej produkcji? Jeśli tak to czy można prosić o przepis?
używam kupionego, pozdrawiam serdecznie
Szukalam idaealnego ciasta marchewkowego- ZNALAZŁAM <3
Czy może być kremówka 30%? Jeżeli tak to ile g/ml?
może być też 200g pozdrawiam
Świetny przepis! Wracam do niego każdej jesieni.
Ciasto jest przepyszne, polewa wybitna
Tak określiła szanowna komisja na festynie w przedszkolu, przyznając nam PIERWSZE MIEJSCE
Bardzo dziękujemy za przepis
Ciasto jest pyszne, mało słodkie, wilgotne a polewa marchewkowa to genialny niesamowity pomysł POLECAM
a czy musi być brązowy cukier ?
Witam. Chciałam się zapytać ile gramowy budyń jest potrzebny bo byłam dzisiaj w szoku budyń mały waniliowy zawierał 35 g na 0,5 litra mleka i duży budyń 60 g też był 0,5 litra . Ile gramowy budyń jest potrzebny?
Ja używam budyniu Dr. Oetker on ma 40g, pozdrawiam
Dzień dobry. Mam pytanie: jakiej pojemności szklankę Pani używa w przepisie?
Uwielbiam wszystko marchewkowe i nie mogę pominąć tego ciasta :)
szklanka 250ml, pozdrawiam
To jest bardzo pyszne ciasto. Piekę drugi raz.
Moźna się popisać chociaż sama duźo piekę i mam teź swoje autorskie przepisy.
Pozdrawiam
Witam
Chce uzyc blachy okraglej, jak duza musi byc?
chyba tortownica 25cm lub 24cm, pozdrawiam
Zdaję pytanie raz jeszcze ,ponieważ nie wiem dlaczego usunięto wcześniej.
Proszę o podanie składników w gramach.
Witam,
Czy podałaby Pani gramsture w gramach? Będę piekła ciasto na prezent,chciałabym mieć pewność iż wszystko będzie dobre!:-):-)
Dziękuję:-)
Czy zamiast marchewki mogę użyć dyni?
myślę, że tak tylko proszę ją dobrze osączyć, pozdrawiam
Jaki sok marchewkowy?
użyłam takiego z kartonu, pozdrawiam
witam a sok ma być świeżo wyciśnięty czy. kubuś
może być taki lub taki, pozdrawiam
Jaka blaszka????
blaszka o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm, pozdrawiam
Ciasto naprawdę cudowne , bardzo ładnie wygląda a smakuje nieziemsko !! Wszystkim domownikom bardzo smakowało i domagali się dokładki :D pozdrawiam Serdecznie :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
A proszę mi powiedzieć, czy jak bym chciała zrobić na dużą blaszkę prostokątną to jak zwiększyć ilość składników, na półtorej porcji czy na dwie porcję.
Pozdrawiam
myślę, że wystarczy o 1/2 pozdrawiam
Zrobiłam to ciacho, dla mojego syna i jego klasy na jedna z uroczystości, zrobiło furorę, pyszne i pięknie wygląda.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest przepyszne ale jak równomiernie rozłożyć polewę żeby wyglądała jak na zdjęciu? Moje ciasto wyrasta jak babka- na środku jest najwyższe
jak tak rośnie można ciasto z wierzchu trochę wyrównać nożem, pozdrawiam
Witam
Piekę to ciasto kolejny już raz, bo wszystkim bardzo smakuje :) Jestem stałą bywalczynią Pani bloga. Wypróbowałam kilka przepisów i wszystko mi się udało z racji tego, że tak dokładnie Pani opisuje przygotowanie. Z chęcią wypróbuję kolejne smakołyki,tym razem bezglutenowe. Dziękuje i pozdrawiam.
witam, mam może pani pomysł na jakiś krem marchewkowy do tego ciasta? lub inny by zrobić 2 masy jedna kremowa ze smietany kremówki a druga z jakims ciekawym dodatkiem?
Ja też upiekłam na Święta ☺palce lizać,przepyszne
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry.
Jadłem i piekłem to samo ciasto i muszę stwierdzić że jest pyszne.
Pozdrawiam.
Ciasto jest mega pyszne. A polewą to mistrzostwo świata Piekę już kolejny raz cudowne
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Na jaką blaszkę jest przepis ? ;) pozdrawiam
Gdzie najlepiej przechowywać ciasto? W lodówce czy na zewnątrz?
najlepiej w lodówce, pozdrawiam
dzień dobry,
czy nasączała Pani dodatkowo czymś ciasto?
nie, nie nasączałam, pozdrawiam
Dzień dobry, dwie szklanki marchewki to przed czy po odsączeniu z soku?
Dzień dobry,
dwie szklanki przed osączeniem, pozdrawiam
To ciasto cudownie wyglada. Musze go zrobic. Czesto korzystam z Pani przepisow. Sa dokladne i wszystko mi wychodzi. Pozdrawiam serdecznie.
bardzo mi miło, cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Witam,
Słyszałam kiedyś, że serka mascarpone nie wolno traktować mikserem, ale mieszać drewnianą łyżką :) w Pani przepisie widzę, że ubija go mikserem, więc rozumiem, że nie jest to prawdą?
Pozdrawiam
zawsze mieszam go mikserem, a prawie codziennie na nim pracuje, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło idealne. Dokładnie takie jak na zdjęciu. Dodałam do zakładek :) Dziękuję !
bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
czy mogę dac do masy śmietanowej twarogu smietanowego naturalnego z presidenta (mąż taki kupił) zamiat mascarpone?
myślę, że tak powinno się też udać, może dać Pani fix do śmietany, pozdrawiam
Super przepisy. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Z pewnością będę je powtarzać. Dzięki
Polecam ciasto marchewkowe na spodzie, natomiast na górze ugotowane mini machewki np. z Hortexu zalane pomarańczową galaretką. Brzmi i wygląda oryginalnie a smakuje świetnie. Bardzo polecam, moja-cukiernia.pl
Czy małe oczka w tarce do tarcia marchewki to takie, które trą na miazgę, czy na małe wiórki? W tym pierwszym przypadku wydziela się więcej soku.
te które trą na miazgę dlatego trzeba ją przed dodaniem do ciasta osączyć w rękach, pozdrawiam serdecznie
Witam :-)
Mam wielką ochotę zrobić to ciasto, bo wygląda przepysznie :-) ale czy zamiast cukru brązowego mogę użyć zwykłego cukru lub drobnego? Jak tak, to w jakiej ilości? I kolejny problem, otóż nie mam blaszek o takich wymiarach, więc czy w tortownicy o średnicy 24 cm mogę je upiec? Z gory dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :-*
można użyć białego cukru i proszę go dodać tyle samo,
tortownica 24cm jest mniejsza, hm… ale powinno się udać, pozdrawiam
Moja polewa nie stężała. Użyłam soku jednodniowego.:(
bardzo mi przykro, pozdrawiam serdecznie
Zastąpienie soku i skórki cytrynowej pomarańczową nie będzie profanacją? Przemawia do mnie bardziej połączenie pomarańczy z przyprawami korzennymi
myślę, że będzie pysznie, pozdrawiam
Mała Cukierenko ! Jutro zamierzam zrobić to ciasto a już dziś boje się o krem… ile razy robię krem z śmietany i mascarpone za każdym razem wychodzi za rzadki… czy masz jakieś rady ? Co mogę robić zle ? Ile czasu piec i w jakiej temperaturze na termoobiegu?
trzeba dobrze ubić śmietanę i użyć dobrego serka proponuję z Piątnicy lub też w kauflandzie też jest dobry i proszę za długo nie miksować,
pozdrawiam serdecznie
Upiekłam wczoraj. Wszystko zgodnie z przepisem i ciasto rewelacja. Najsmaczniejsza jest polewa. Córcia najchętniej zlizała by samą polewę ;). Dzięki za super przepis !
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Mała Cukierenko! U mnie, podobnie jak u „Agi” ciasto zastępowało tort urodzinowy dla mojej córki i okazało się po prostu hitem. Dekoracje zrobiłam z pozostałej masy serkowo- śmiatanowej oraz z marcepanowych marchewek, które co prawda nie były tak ładne jak Twoje, ale „uszły w tłoku”. Poza tym kolejny fantastyczny przepis i co najważniejsze- nie jest bardzo słodkie. Wszystkie smaki się bardzo przyjemnie zgrały. Zdecydowanie polecam- proste i smaczne.
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
może mieć, ale powinno się udać, jest budyń i galaretka to stężeje, pozdrawiam serdecznie
Czy mogę użyć soku z marchwi wyciskanego z sokowirówki? Nie jest on gęsty jak Kubuś czy sok z kartonu. Czy może to mieć wpływ na powodzenie „akcji masa”?
Ja robiłam z „soku jednodniowego”, czyli wyciskanego. Konsystencja polewy była bez zarzutu.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Suuuuuper!!!! Robiłam to ciasto 2 razy w ciagu 3 dni bo znikneło w mgnieniu oka :-) dziekuje bardzo za ten przepis, to ciasto stało sie ciastem ulubionym całej mojej rodziny :-*
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam (bez dekoracji z marcepanową marchewką). Polecam, ciasto jest genialne :)
tak jak jest napisane w przepisie całe jajka, pozdrawiam
Czy całe jaka ubikacji czy tylko białka? Jestem nowicjuszy…
myślę, że będzie również dobre, można dodać z 1 łyżkę cukru, pozdrawiam
a ja mam pytanie o sok.zamiast Kubusia ktory jest strasznie słodki,albo soku z kartonu moge wycinąć naturalny?polewa na pewno zyska na jakosci ale czy smak bedzie ok?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy zamiast oleju można użyć roztopione masło?
KaSiAAA: – tak można, tylko proszę dać mniejszą temperaturę 160oC, pozdrawiam
można innym twarogiem tylko nie słonym i proszę wtedy dodać fix do śmietany, pozdrawiam
czym można zastąpić serek mascarpone? :c
czy można piec to ciasto na funkcji termoobieg ? :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepyszne ,wszystkim bardzo smakowało
dobrze :) życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Witam. Zaraz będę robić,po wszystkim napisze jakie wrażenia smakowe.
p.s.ciasto wygląda obłędnie :-)
brzmi super, smacznego! pozdrawiam ciepło
Wlasnie zrobilam. Galaretke dodalam limonkowa z trawa cytrynowa i jest jeszcze lepsze:)
Ogromnie się cieszę, że smakowało i gratulację, pozdrawiam ciepło
upiekłam ciasto we weekend dla gości, a w poniedziałek zaniosłam do pracy. Bardzo wszystkim smakowało i praktycznie wszyscy byli zaintrygowani z jakich skladników powstała piekna pomarańczowa polewa. Ciasto pycha, nie jest mocno słodkie, zapewne powtórzę je w ten weekend na nasze rodzinne spotkanie.
można użyć chudego serka białego, są takie odchudzone twarogi w wersji light, pozdrawiam
Czy istnieje sposób by krem odchudzić?
Ciasto pieknie się prezentuje i chętnie bym je wykonała gdyby tylko krem był nieco mniej tłusty.
dokładnie tak, smacznego, pozdrawiam
„Na soku marchewkowym ugotować budyń” tzn.? Rozmieszać go najpierw w zimnym soku a potem reszte soku zagotować i wlac tam ten rozrobiony budyń, tak? az trudno mi sobie to wyobrazić, ale skoro wszyscy mówią, że działa…:-) I tą galaretkę potem dodać tak na „żywca” do tego ugotowanego budyniu?
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Przepyszne ciacho! Wczoraj upiekłam, wstawiłam do lodówki a dzis się nim zajadamy . Najchętniej dodałabym jeszcze fotkę, ale chyba nie idzie…
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Wlasnie ciasto sie studzi mam nadzieje ze bedzie pyszne duzo o nim slyszalam :) Pozdrawiam!.:)
U mnie ciasto pełniło rolę tortu urodzinowego dla mojego syna i to był strzał w dziesiątkę! !! Dzieciaki nawet brały dokładkę☺Wspaniałe
Ja użyłam soku z kartonu, ale myślę, że Kubuś też będzie dobry, pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie soku marchewkowego. Czy moze to byc sok typu Kubus czy raczej sok gęsty marchewkowy z kartonu ?
Cieszę się, że smakowało, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest wyborne:) wyglada i smakuje doskonale. Zrobilam dokladnie wg, przepisu i wyszlo idealne.
Serdecznie polecam.
Ps. Posmak marchewki jest bardzo subtelny.
jest wyczuwalny, szczególnie przez sok, pozdrawiam
A czy nie będzie posmaku marchwi ? Bo prawdę mówiąc nie przepadam za marchewką ;)
cieszę się że smakowało:)
pozdrawiam ciepło
Po przekrojeniu okazało się, że ciasto ma pęcherze , dość spore. Co poszło nie tak? ;)
Wczoraj zrobilam i wyszlo bajecznie. Pachnace cynamonem, wilgotne z przepyszna polewa. Wszyscy domownicy byli zachwyceni. Na jutro do kawki zostaly mi tylko 2 kawalki.
Asia: Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,
początkująca: mógł się troszkę zważyć, ale powinno być dobrze,
pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie ;) Właśnie jestem w trakcie robienia pani ciasta i podczas przygotowywaniu kremu był on taki ładny nie za gęsty nie za rzadki , ale chwile odstał zanim przecięłam placki i przy nakładaniu wydał mi się za rzadki , obawiam sie ze coś zrobiłam źle . Czy moze on podczas leżakowania w lodówce zmieni konsystencje ?
Ciasto jest obłędnie pyszne! Każdemu, kogo nim poczęstowałam był zachwycony i prosił o przepis :) Jak najbardziej polecam!
Zrobiłam na świeżym soku tak jak w przepisie 500 ml ale słabo mi się ta polewa ścieła i niestety jak dla mnie smakowo średnio dobre za bardzo dominuje marchew choć ogólnie lubie marchewkę w każdej postaci tu jakoś do mnie nie przemawia. Ogólnie ciasto i krem ok :) POzdr
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie:)
Zrobiłam! Wyszło bardzo mięciutkie i pulchniutkie ciasto, do tego jeszcze te przepyszne kremy! Dziękuje za przepis! Pycha!
cieszę się, że smakowało! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
To już kolejne ciasto upieczone z Pani bloga – kolejne udane ciasto! Tak się cieszę, że tu trafiłam. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję talentu :)
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto jest pyszne. Niesamowite połączenie smaków. Może i lekko trzeba się pobawić ale warto :) Cukierenka jesteś najlepszym moim blogiem pyszności – często coś robię z Twoich przepisów i zawsze wychodzi pycha!
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Coś prze prze prze pysznego :-D gorąco polecam warto wypróbować
ja bym o połowę zwiększyła ilość składników, pozdrawiam
Mam blaszkę o wymiarach 25 x 35 upiec w takiej czy podwoić ilość składników
tak całe jajka białko z żółtkiem, pozdrawiam
,,Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty”
Ciasto wygląda przepysznie!Planuje je zrobić, ale mam do Pani pytanie, ponieważ jestem kuchenną nowicjuszką i będzie to moje pierwsze pieczone ciasto. Całe jajka miksujemy z cukrem ( w sensie białko z żółtkiem)?
miło mi:) życzę smacznego! pozdrawiam
Jaka wspaniała strona, trafiłam tu dziś i święta piękę z Małą Cukierenką;)
a mi wyszedł delikatny zakalec
ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Przepyszne ciasto, a dzieci wręcz je uwielbiają :)
miło mi:) pozdrawiam serdecznie
Robiłam już dwa razy :) jest pyszne.
Polecam i dziękuję za świetny przepis!
Witam,z upieczeniem tego ciasta nosiłam się od pojawienia się tego przepisu.Wczoraj zrobiłam z małymi zmianami zamiast śmietany 36% mleko skondensowane,a maskarpone zastąpiłam serkiem „mój ulubiony” z Wielunia.Właśnie zjadłam kawałek do kawy :D :D :D nie mam słów żeby opisać doznania smakowe ,CUDOWNE,BOSKIE,PRZEPYSZNE.Nie moge zjeść więcej ponieważ ciasto wędruje do babci i dziadka.Polecam wszystkim.
Ciasto jest cudne. Wilgotne, świetnie łączy się delikatny krem z wyrazistą polewą, a do tego łatwo się je robi, ciasto idealne :)
Ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie i szczęśliwego nowego roku!
Ciasto wyszło przepyszne! Uzbieraliśmy też dużo pieniążków na kiermaszu :) Nawet moja siostra upiekła te ciacho na święta. Dziś będę za to piekła bananowe dwukolorowe i mam nadzieję, że będzie równie smakowite :) Pozdrowienia!
Ciasto przepyszne ;)
Na pewno będzie pyszne, powodzenia! Coś mi się wydaje,że sporo się na zbiera, pozdrawiam serdecznie:)
Już dziś wieczorem będę piekła to ciasto – mam nadzieje, że wyjdzie pyszne ;) Pojedzie ze mną na kiermasz „Dobre ciasto w dobrej wierze”, gdzie bedziemy spredawać smakołyki i zbierać pieniążki na psa przewodnika do prowadzenia dogoterapii.
bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto się udało:) pozdrawiam serdecznie
Witam, ciasto wyszło super :-) Dziękuję za kolejny fajny przepis.
Pozdrawiam
tak taki budyń z torebki na 0,5 litra wody czy tam mleka, na opakowaniu będzie napisane i właśnie jedno takie opakowanie budyniu w proszku, pozdrawiam
Witam, ciasto wygląda pięknie i na pewno cudnie smakuje, to będzie moje pierwsze ciasto jakie chcę zrobić i mam pytanie w przepisie w polewie jest napisane, że budyń bez cukru, ale czy to chodzi o budyń z takich małych torebek jak są kisiele?ile tego budyniu, bo nie zrozumiałam.
Wypróbowane, polecam! Sok dałam ze świeżych marchewek, nie ma potrzeby dodatkowo dosładzać.
Dziekuje ! To bierzemy sie za pieczenie :)
nic nie szkodzi:), uważam, że sok świeży z marchewek będzie dobry, galaretka ma cukier i polewa była akurat, ale może Pani zawsze spróbować i jeszcze dosłodzić 1-2 łyżki cukru, według gustu, najlepiej wtedy jak polewa jeszcze będzie gorąca, po dodaniu galaretki, pozdrawiam serdecznie
o matko ! ale napisalam jak analfabeta :) czy jest tu opcja edytuj ?? :)
Mam pytanie dotyczace soku do polewa, gdyz nie posiadam kupnego w domu, ale swieze marchewki mam i sokowirowke tez :D chodzi mi i to czy ten sk nie bedzie za zadki lub malo slodki. Skoro budyn tez bez cukru??? Bede wdzieczna za odpowiedz, bo za niedlugo zabieram sie do roboty :) Pozdrawiam
Ta polewa marchewkowa mnie zauroczyła:)
Ale mi miło, że skorzystała Pani z mojego przepisu :) Ciasto wygląda super, bardzo je lubimy :)
Pani Alicja – użyłam soku marchewkowego z kartonu,
Pani Renata – życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
Własnie skonczyłam, nie moge sie doczekać kiedy jutro podam do kawy. Polewa jest rewelacyjna , próbowałam.Pychotka. Moi chłopcy ciągle dopytują czy już moga sprobować, Pachnie i wygląda super.
Nie mam przekonania co do ciasta marchewkowego i tak się zastanawiam czy da się zastąpić marchewkę i sok skórką z pomarańczy oraz sokiem pomarańczowym?
Wygląda i pewnie smakuje rewelacyjnie. Jak tylko minie sezon na rogale świętomarcińskie (jestem z okolic Poznania) to zaraz zabieram się za to ciasto. Pozdrawiam:-)
Przepiękne ciasto! I polewa świetna.
Pozdrawiam :)
Ciasto prześliczne !A ten sok marchewkowy do polewy to wyciskany z marchewki czy jakiś butelkowy ?
Jaki świetny pomysł! Muszę dzisiaj zrobić, bo mi ślinka cieknie :)