Smaczne, ciekawe ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego
Dodatkowo:
marcepan
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.
3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.
Polewa:
5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
6. Marcepan zabarwić na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formować w rękach małe marchewki i ponacinać je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.
7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).
Udanych wypieków:)
Dziękuję za przepis. Piekłam to ciasto już kilka razy i mogę potwierdzić, że jest pyszne. Do polewy używam kupionego soku marchewkowego witaminka, bo jest gęstszy i bardziej mi smakuje.
Witam. Czy najpierw ubic białka i dodawać cukier, a później żółtka, czy od razu cale jajka z cukrem?
całe jajka z cukrem, pozdrawiam
Wracam do tego przepisu od lat!
Jest Pani prawdziwą czarodziejką wypieków.
Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, dziękuję! pozdrawiam serdecznie
blaszka 25×35 będzie zbyt duża?
Witam
Mam zawsze problem z łączeniem śmietany z mascarpone. Zawsze mi się wazy- ta sama temperatura bo schłodzone w lodówce. Na jakich obrotach miksera ( planetarny) łączy Pani śmietankę ubitą z serkiem?
Robiłam już parę razy, zawsze powstają pęcherze powietrza. Mikser na najniższych obrotach, króciutko do połączenia składników. Co robię źle?
Rzuca się tym o ziemię po upieczeniu jak biszkoptem?
Nie, nic takiego, pozdrawiam
Czy mogę zastąpić sodę proszkiem do pieczenia, jeśli tak to jaka ilość?
myślę, że tak, dać tyle samo co sody, pozdrawiam
Czy marchewke nalezy odcisnac ,aby pozbyc sie soku ,czy wystarczy ja tylko lekko odsaczyc.
ja bym docisnęła, pozdrawiam
Chce zrobic ciasto na Swieta.Czy mozna uzyc maki razowej, a zamiast oleju dodac rotopione maslo.
nie wiem czy tak się uda, nie doradzę, pozdrawiam
Czy ciasto mozna upiec na mace razowej.
myślę, że tak, pozdrawiam
Mam takie pytanie. Czy serek mascarpone można zastąpić serkiem homogenizowanym?
Pozdrawiam serdecznie
myślę ze nie, krem popłynie, pozdrawiam