Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową

Smaczne, ciekawe ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).

ciasto z marchewka

Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego
Dodatkowo:
marcepan
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.

2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.

3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.

Krem:
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.

Polewa:
5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.

6. Marcepan zabarwić na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formować w rękach małe marchewki i ponacinać je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.

7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).

Udanych wypieków:)

ciasto z marchewka

Print Friendly, PDF & Email

191 komentarzy do “Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową”

  1. Dziękuję za przepis. Piekłam to ciasto już kilka razy i mogę potwierdzić, że jest pyszne. Do polewy używam kupionego soku marchewkowego witaminka, bo jest gęstszy i bardziej mi smakuje.

    Odpowiedz
  2. Witam
    Mam zawsze problem z łączeniem śmietany z mascarpone. Zawsze mi się wazy- ta sama temperatura bo schłodzone w lodówce. Na jakich obrotach miksera ( planetarny) łączy Pani śmietankę ubitą z serkiem?

    Odpowiedz
  3. Robiłam już parę razy, zawsze powstają pęcherze powietrza. Mikser na najniższych obrotach, króciutko do połączenia składników. Co robię źle?

    Odpowiedz
  4. Witam, piekłam to ciasto juz wiele razy i zawsze robiło furorę. Tym razem muszę zmodyfikować przepis, aby nadawał sie dla diabetyka. Jakiej mąki i słodzika najlepiej użyć?

    Odpowiedz
    • chyba bym użyła ksylitolu i mąki ryżowej oraz gryczanej, ale nie jestem ekspertem jeśli chodzi o bez glutenu, pozdrawiam

      Odpowiedz
  5. Witam czy to ciasto może być podane jako tort? Jeśli tak to w jakiej formie piec z podanych składników? Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  6. Ciasto jest przepyszne, polewa wybitna
    Tak określiła szanowna komisja na festynie w przedszkolu, przyznając nam PIERWSZE MIEJSCE
    Bardzo dziękujemy za przepis

    Odpowiedz
  7. Witam. Chciałam się zapytać ile gramowy budyń jest potrzebny bo byłam dzisiaj w szoku budyń mały waniliowy zawierał 35 g na 0,5 litra mleka i duży budyń 60 g też był 0,5 litra . Ile gramowy budyń jest potrzebny?

    Odpowiedz
  8. Dzień dobry. Mam pytanie: jakiej pojemności szklankę Pani używa w przepisie?
    Uwielbiam wszystko marchewkowe i nie mogę pominąć tego ciasta :)

    Odpowiedz
  9. To jest bardzo pyszne ciasto. Piekę drugi raz.
    Moźna się popisać chociaż sama duźo piekę i mam teź swoje autorskie przepisy.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Witam,

    Czy podałaby Pani gramsture w gramach? Będę piekła ciasto na prezent,chciałabym mieć pewność iż wszystko będzie dobre!:-):-)
    Dziękuję:-)

    Odpowiedz
  11. Ciasto naprawdę cudowne , bardzo ładnie wygląda a smakuje nieziemsko !! Wszystkim domownikom bardzo smakowało i domagali się dokładki :D pozdrawiam Serdecznie :)

    Odpowiedz
  12. A proszę mi powiedzieć, czy jak bym chciała zrobić na dużą blaszkę prostokątną to jak zwiększyć ilość składników, na półtorej porcji czy na dwie porcję.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  13. Zrobiłam to ciacho, dla mojego syna i jego klasy na jedna z uroczystości, zrobiło furorę, pyszne i pięknie wygląda.

    Odpowiedz
  14. Ciasto jest przepyszne ale jak równomiernie rozłożyć polewę żeby wyglądała jak na zdjęciu? Moje ciasto wyrasta jak babka- na środku jest najwyższe

    Odpowiedz
  15. Witam
    Piekę to ciasto kolejny już raz, bo wszystkim bardzo smakuje :) Jestem stałą bywalczynią Pani bloga. Wypróbowałam kilka przepisów i wszystko mi się udało z racji tego, że tak dokładnie Pani opisuje przygotowanie. Z chęcią wypróbuję kolejne smakołyki,tym razem bezglutenowe. Dziękuje i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  16. witam, mam może pani pomysł na jakiś krem marchewkowy do tego ciasta? lub inny by zrobić 2 masy jedna kremowa ze smietany kremówki a druga z jakims ciekawym dodatkiem?

    Odpowiedz
  17. To ciasto cudownie wyglada. Musze go zrobic. Czesto korzystam z Pani przepisow. Sa dokladne i wszystko mi wychodzi. Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  18. Witam,
    Słyszałam kiedyś, że serka mascarpone nie wolno traktować mikserem, ale mieszać drewnianą łyżką :) w Pani przepisie widzę, że ubija go mikserem, więc rozumiem, że nie jest to prawdą?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. Polecam ciasto marchewkowe na spodzie, natomiast na górze ugotowane mini machewki np. z Hortexu zalane pomarańczową galaretką. Brzmi i wygląda oryginalnie a smakuje świetnie. Bardzo polecam, moja-cukiernia.pl

    Odpowiedz
  20. Czy małe oczka w tarce do tarcia marchewki to takie, które trą na miazgę, czy na małe wiórki? W tym pierwszym przypadku wydziela się więcej soku.

    Odpowiedz
  21. Witam :-)
    Mam wielką ochotę zrobić to ciasto, bo wygląda przepysznie :-) ale czy zamiast cukru brązowego mogę użyć zwykłego cukru lub drobnego? Jak tak, to w jakiej ilości? I kolejny problem, otóż nie mam blaszek o takich wymiarach, więc czy w tortownicy o średnicy 24 cm mogę je upiec? Z gory dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :-*

    Odpowiedz
  22. Zastąpienie soku i skórki cytrynowej pomarańczową nie będzie profanacją? Przemawia do mnie bardziej połączenie pomarańczy z przyprawami korzennymi

    Odpowiedz
  23. Mała Cukierenko ! Jutro zamierzam zrobić to ciasto a już dziś boje się o krem… ile razy robię krem z śmietany i mascarpone za każdym razem wychodzi za rzadki… czy masz jakieś rady ? Co mogę robić zle ? Ile czasu piec i w jakiej temperaturze na termoobiegu?

    Odpowiedz
    • trzeba dobrze ubić śmietanę i użyć dobrego serka proponuję z Piątnicy lub też w kauflandzie też jest dobry i proszę za długo nie miksować,
      pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  24. Upiekłam wczoraj. Wszystko zgodnie z przepisem i ciasto rewelacja. Najsmaczniejsza jest polewa. Córcia najchętniej zlizała by samą polewę ;). Dzięki za super przepis !

    Odpowiedz
  25. Mała Cukierenko! U mnie, podobnie jak u „Agi” ciasto zastępowało tort urodzinowy dla mojej córki i okazało się po prostu hitem. Dekoracje zrobiłam z pozostałej masy serkowo- śmiatanowej oraz z marcepanowych marchewek, które co prawda nie były tak ładne jak Twoje, ale „uszły w tłoku”. Poza tym kolejny fantastyczny przepis i co najważniejsze- nie jest bardzo słodkie. Wszystkie smaki się bardzo przyjemnie zgrały. Zdecydowanie polecam- proste i smaczne.

    Odpowiedz
  26. Czy mogę użyć soku z marchwi wyciskanego z sokowirówki? Nie jest on gęsty jak Kubuś czy sok z kartonu. Czy może to mieć wpływ na powodzenie „akcji masa”?

    Odpowiedz
  27. Suuuuuper!!!! Robiłam to ciasto 2 razy w ciagu 3 dni bo znikneło w mgnieniu oka :-) dziekuje bardzo za ten przepis, to ciasto stało sie ciastem ulubionym całej mojej rodziny :-*

    Odpowiedz
  28. a ja mam pytanie o sok.zamiast Kubusia ktory jest strasznie słodki,albo soku z kartonu moge wycinąć naturalny?polewa na pewno zyska na jakosci ale czy smak bedzie ok?

    Odpowiedz
  29. upiekłam ciasto we weekend dla gości, a w poniedziałek zaniosłam do pracy. Bardzo wszystkim smakowało i praktycznie wszyscy byli zaintrygowani z jakich skladników powstała piekna pomarańczowa polewa. Ciasto pycha, nie jest mocno słodkie, zapewne powtórzę je w ten weekend na nasze rodzinne spotkanie.

    Odpowiedz
  30. „Na soku marchewkowym ugotować budyń” tzn.? Rozmieszać go najpierw w zimnym soku a potem reszte soku zagotować i wlac tam ten rozrobiony budyń, tak? az trudno mi sobie to wyobrazić, ale skoro wszyscy mówią, że działa…:-) I tą galaretkę potem dodać tak na „żywca” do tego ugotowanego budyniu?

    Odpowiedz
  31. Przepyszne ciacho! Wczoraj upiekłam, wstawiłam do lodówki a dzis się nim zajadamy . Najchętniej dodałabym jeszcze fotkę, ale chyba nie idzie…

    Odpowiedz
  32. U mnie ciasto pełniło rolę tortu urodzinowego dla mojego syna i to był strzał w dziesiątkę! !! Dzieciaki nawet brały dokładkę☺Wspaniałe

    Odpowiedz
  33. Ciasto jest wyborne:) wyglada i smakuje doskonale. Zrobilam dokladnie wg, przepisu i wyszlo idealne.
    Serdecznie polecam.
    Ps. Posmak marchewki jest bardzo subtelny.

    Odpowiedz
  34. Wczoraj zrobilam i wyszlo bajecznie. Pachnace cynamonem, wilgotne z przepyszna polewa. Wszyscy domownicy byli zachwyceni. Na jutro do kawki zostaly mi tylko 2 kawalki.

    Odpowiedz
  35. Asia: Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,

    początkująca: mógł się troszkę zważyć, ale powinno być dobrze,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  36. Mam pytanie ;) Właśnie jestem w trakcie robienia pani ciasta i podczas przygotowywaniu kremu był on taki ładny nie za gęsty nie za rzadki , ale chwile odstał zanim przecięłam placki i przy nakładaniu wydał mi się za rzadki , obawiam sie ze coś zrobiłam źle . Czy moze on podczas leżakowania w lodówce zmieni konsystencje ?

    Odpowiedz
  37. Ciasto jest obłędnie pyszne! Każdemu, kogo nim poczęstowałam był zachwycony i prosił o przepis :) Jak najbardziej polecam!

    Odpowiedz
  38. Zrobiłam na świeżym soku tak jak w przepisie 500 ml ale słabo mi się ta polewa ścieła i niestety jak dla mnie smakowo średnio dobre za bardzo dominuje marchew choć ogólnie lubie marchewkę w każdej postaci tu jakoś do mnie nie przemawia. Ogólnie ciasto i krem ok :) POzdr

    Odpowiedz
  39. Zrobiłam! Wyszło bardzo mięciutkie i pulchniutkie ciasto, do tego jeszcze te przepyszne kremy! Dziękuje za przepis! Pycha!

    Odpowiedz
  40. To już kolejne ciasto upieczone z Pani bloga – kolejne udane ciasto! Tak się cieszę, że tu trafiłam. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję talentu :)

    Odpowiedz
  41. Ciasto jest pyszne. Niesamowite połączenie smaków. Może i lekko trzeba się pobawić ale warto :) Cukierenka jesteś najlepszym moim blogiem pyszności – często coś robię z Twoich przepisów i zawsze wychodzi pycha!

    Odpowiedz
  42. ,,Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty”

    Ciasto wygląda przepysznie!Planuje je zrobić, ale mam do Pani pytanie, ponieważ jestem kuchenną nowicjuszką i będzie to moje pierwsze pieczone ciasto. Całe jajka miksujemy z cukrem ( w sensie białko z żółtkiem)?

    Odpowiedz
  43. Witam,z upieczeniem tego ciasta nosiłam się od pojawienia się tego przepisu.Wczoraj zrobiłam z małymi zmianami zamiast śmietany 36% mleko skondensowane,a maskarpone zastąpiłam serkiem „mój ulubiony” z Wielunia.Właśnie zjadłam kawałek do kawy :D :D :D nie mam słów żeby opisać doznania smakowe ,CUDOWNE,BOSKIE,PRZEPYSZNE.Nie moge zjeść więcej ponieważ ciasto wędruje do babci i dziadka.Polecam wszystkim.

    Odpowiedz
  44. Już dziś wieczorem będę piekła to ciasto – mam nadzieje, że wyjdzie pyszne ;) Pojedzie ze mną na kiermasz „Dobre ciasto w dobrej wierze”, gdzie bedziemy spredawać smakołyki i zbierać pieniążki na psa przewodnika do prowadzenia dogoterapii.

    Odpowiedz
  45. tak taki budyń z torebki na 0,5 litra wody czy tam mleka, na opakowaniu będzie napisane i właśnie jedno takie opakowanie budyniu w proszku, pozdrawiam

    Odpowiedz
  46. Witam, ciasto wygląda pięknie i na pewno cudnie smakuje, to będzie moje pierwsze ciasto jakie chcę zrobić i mam pytanie w przepisie w polewie jest napisane, że budyń bez cukru, ale czy to chodzi o budyń z takich małych torebek jak są kisiele?ile tego budyniu, bo nie zrozumiałam.

    Odpowiedz
  47. nic nie szkodzi:), uważam, że sok świeży z marchewek będzie dobry, galaretka ma cukier i polewa była akurat, ale może Pani zawsze spróbować i jeszcze dosłodzić 1-2 łyżki cukru, według gustu, najlepiej wtedy jak polewa jeszcze będzie gorąca, po dodaniu galaretki, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  48. Mam pytanie dotyczace soku do polewa, gdyz nie posiadam kupnego w domu, ale swieze marchewki mam i sokowirowke tez :D chodzi mi i to czy ten sk nie bedzie za zadki lub malo slodki. Skoro budyn tez bez cukru??? Bede wdzieczna za odpowiedz, bo za niedlugo zabieram sie do roboty :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  49. Własnie skonczyłam, nie moge sie doczekać kiedy jutro podam do kawy. Polewa jest rewelacyjna , próbowałam.Pychotka. Moi chłopcy ciągle dopytują czy już moga sprobować, Pachnie i wygląda super.

    Odpowiedz
  50. Nie mam przekonania co do ciasta marchewkowego i tak się zastanawiam czy da się zastąpić marchewkę i sok skórką z pomarańczy oraz sokiem pomarańczowym?

    Odpowiedz
  51. Wygląda i pewnie smakuje rewelacyjnie. Jak tylko minie sezon na rogale świętomarcińskie (jestem z okolic Poznania) to zaraz zabieram się za to ciasto. Pozdrawiam:-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz