Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową

Smaczne, ciekawe ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).

ciasto z marchewka

Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego
Dodatkowo:
marcepan
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.

2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.

3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.

Krem:
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.

Polewa:
5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.

6. Marcepan zabarwić na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formować w rękach małe marchewki i ponacinać je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.

7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).

Udanych wypieków:)

ciasto z marchewka

110 przemyśleń nt. „Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową

  1. Ciasto jest wyborne:) wyglada i smakuje doskonale. Zrobilam dokladnie wg, przepisu i wyszlo idealne.
    Serdecznie polecam.
    Ps. Posmak marchewki jest bardzo subtelny.

  2. Mam pytanie odnośnie soku marchewkowego. Czy moze to byc sok typu Kubus czy raczej sok gęsty marchewkowy z kartonu ?

  3. U mnie ciasto pełniło rolę tortu urodzinowego dla mojego syna i to był strzał w dziesiątkę! !! Dzieciaki nawet brały dokładkę☺Wspaniałe

  4. Przepyszne ciacho! Wczoraj upiekłam, wstawiłam do lodówki a dzis się nim zajadamy . Najchętniej dodałabym jeszcze fotkę, ale chyba nie idzie…

  5. „Na soku marchewkowym ugotować budyń” tzn.? Rozmieszać go najpierw w zimnym soku a potem reszte soku zagotować i wlac tam ten rozrobiony budyń, tak? az trudno mi sobie to wyobrazić, ale skoro wszyscy mówią, że działa…:-) I tą galaretkę potem dodać tak na „żywca” do tego ugotowanego budyniu?

  6. upiekłam ciasto we weekend dla gości, a w poniedziałek zaniosłam do pracy. Bardzo wszystkim smakowało i praktycznie wszyscy byli zaintrygowani z jakich skladników powstała piekna pomarańczowa polewa. Ciasto pycha, nie jest mocno słodkie, zapewne powtórzę je w ten weekend na nasze rodzinne spotkanie.

  7. a ja mam pytanie o sok.zamiast Kubusia ktory jest strasznie słodki,albo soku z kartonu moge wycinąć naturalny?polewa na pewno zyska na jakosci ale czy smak bedzie ok?

  8. Suuuuuper!!!! Robiłam to ciasto 2 razy w ciagu 3 dni bo znikneło w mgnieniu oka :-) dziekuje bardzo za ten przepis, to ciasto stało sie ciastem ulubionym całej mojej rodziny :-*

  9. Czy mogę użyć soku z marchwi wyciskanego z sokowirówki? Nie jest on gęsty jak Kubuś czy sok z kartonu. Czy może to mieć wpływ na powodzenie „akcji masa”?

  10. Mała Cukierenko! U mnie, podobnie jak u „Agi” ciasto zastępowało tort urodzinowy dla mojej córki i okazało się po prostu hitem. Dekoracje zrobiłam z pozostałej masy serkowo- śmiatanowej oraz z marcepanowych marchewek, które co prawda nie były tak ładne jak Twoje, ale „uszły w tłoku”. Poza tym kolejny fantastyczny przepis i co najważniejsze- nie jest bardzo słodkie. Wszystkie smaki się bardzo przyjemnie zgrały. Zdecydowanie polecam- proste i smaczne.

  11. Upiekłam wczoraj. Wszystko zgodnie z przepisem i ciasto rewelacja. Najsmaczniejsza jest polewa. Córcia najchętniej zlizała by samą polewę ;). Dzięki za super przepis !

  12. Mała Cukierenko ! Jutro zamierzam zrobić to ciasto a już dziś boje się o krem… ile razy robię krem z śmietany i mascarpone za każdym razem wychodzi za rzadki… czy masz jakieś rady ? Co mogę robić zle ? Ile czasu piec i w jakiej temperaturze na termoobiegu?

    • trzeba dobrze ubić śmietanę i użyć dobrego serka proponuję z Piątnicy lub też w kauflandzie też jest dobry i proszę za długo nie miksować,
      pozdrawiam serdecznie

  13. Zastąpienie soku i skórki cytrynowej pomarańczową nie będzie profanacją? Przemawia do mnie bardziej połączenie pomarańczy z przyprawami korzennymi

  14. Witam :-)
    Mam wielką ochotę zrobić to ciasto, bo wygląda przepysznie :-) ale czy zamiast cukru brązowego mogę użyć zwykłego cukru lub drobnego? Jak tak, to w jakiej ilości? I kolejny problem, otóż nie mam blaszek o takich wymiarach, więc czy w tortownicy o średnicy 24 cm mogę je upiec? Z gory dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :-*

  15. Czy małe oczka w tarce do tarcia marchewki to takie, które trą na miazgę, czy na małe wiórki? W tym pierwszym przypadku wydziela się więcej soku.

  16. Polecam ciasto marchewkowe na spodzie, natomiast na górze ugotowane mini machewki np. z Hortexu zalane pomarańczową galaretką. Brzmi i wygląda oryginalnie a smakuje świetnie. Bardzo polecam, moja-cukiernia.pl

  17. czy mogę dac do masy śmietanowej twarogu smietanowego naturalnego z presidenta (mąż taki kupił) zamiat mascarpone?

Dodaj komentarz

.