Najlepsze babeczki dyniowe z surowej dyni – Zapraszam na przepyszne, nowe babeczki. Są z dużą ilością dyni, przypraw, czekolady i orzechów. Smakują i pachną jak pumpkin spice latte. Przy pierwszym gryzie właśnie pomyślałam o tej kawie. Babeczki są wilgotne, mięciutkie i pięknie wyrastają. W przygotowaniu są szybkie i proste. Udekorowałam je biała czekoladą, ale można to pominąć. Od razu po upieczeniu są już pyszne i piękne. Bardzo polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Najlepsze babeczki dyniowe z surowej dyni – Jak Pumpkin Spice Latte
Składniki na około 12-14 babeczek:
Ciasto:
- 250g dyni startej na tarce z drobnymi oczkami (użyłam dyni piżmowej)
- 2 duże jajka L
- 150g jasnego brązowego cukru (użyłam trzcinowego, można użyć też białego, zwykłego cukru)
- 80ml oleju
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu waniliowego
- 220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2/3 łyżeczki imbiru
- 80g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 100g grubo posiekanej białej czekolady
Polewa (opcjonalnie, niekoniecznie):
- 60g-70g białej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- chrupiące czekoladowe mini perełki do posypania (patrz FILM)

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami, patrz FILM.
2. Startą dynie troszkę osączyć w dłoniach, nie za mocno, tylko tak troszeczkę. Dodać do niej jajka, olej, wanilię, cukier i krótko wymieszać do połączenia składników.
3. Następnie na masę dyniową przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dodać posiekaną czekoladę, orzechy i krótko wymieszać szpatułką.
4. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Nakładać tak do 3/4 wysokości foremki.
5. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-27 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
6. Po wyjęciu z piekarnia odstawić do ostudzenia na około 5 minut i po tym czasie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Polewa (niekoniecznie):
7. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce. Jeśli roztapiamy czekoladę w mikrofalówce należy pamiętać, aby robić to etapami, wstawić czekoladę na około 20-30 sekund, wyjąć i zamieszać. Postępujemy tak do całkowitego roztopienia czekolady, należy uważać, aby jej nie przegrzać. Gdy czekolada będzie już trochę roztopiona, dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i mieszać na jednolitą polewę.
8. Gotową polewą udekorować babeczki i posypać czekoladową posypką.
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Gdziemożna kupić tak piękne papilotki w kropki do mufinek dyniowych?