Szybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe z aromatyczną masą piernikową. Zrobiona jest ona z pierników, powideł śliwkowych, przyprawy i rumu. Wierzch ciasta posypany jest maślaną kruszonką. Podczas pieczenia masa piernikowa zanurzy się w ciasto i powstaną smakowite łatki:). Ciasto bardzo smaczne, a popijane mlekiem, to już poezja:) (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta, gotuj krok po kroku”).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .
Ciasto drożdżowe z pierniczkami, powidłami śliwkowymi i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
35g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
Masa piernikowa:
100g pierników
1 łyżka przyprawy do pierników
400g powideł śliwkowych
1 łyżeczka rumu
Kruszonka:
80g miękkiego masła
110g mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g cukru
Ciasto:
1. Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstanie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Przelać je do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Masa piernikowa:
3.Pierniki zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodać do nich powidła, przyprawę, rum i wymieszać (jeśli masa będzie bardzo gęsta, proszę dodać 1 łyżkę wody lub rumu).
Kruszonka:
4. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone masło i rozcierać/zagniatać palcami, aż powstanie kruszonka.
5. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć równomiernie masę piernikową (najlepiej przy pomocy łyżeczki). Następnie wierzch posypać kruszonką i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Ciasto podawać ostygnięte, pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)
Dziewczyno super ciasto właśnie mam w piecu i ten piernikowo śliwkowy dodatek pachnie w całym mieszkaniu
bardzo się cieszę, życzę smacznego! pozdrawiam
Zrobiłam z połowy przepisu w tortownicy o średnicy 21 cm. Wyszła mi większa drożdżówka :D. Ciasto świetne nadzienie również. Rodzina zadowolona ;). Na początku drożdże nie chciały rosnąć, ale wpadłam że może im za zimno i faktycznie. Dałam je bezpośrednio na kaloryfer i zaczęły rosnąć. Było to moje pierwsze ciasto drożdżowe i pomimo tego, że zawsze się bałam spróbować wyszło wyśmienicie! Dziękuje za przepis.
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
chyba tak, tylko proszę je pokroić na mniejsze kawałki i dać około 250-300g, pozdrawiam