Ciasto drożdżowe z pierniczkami, powidłami śliwkowymi i kruszonką

Szybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe z aromatyczną masą piernikową. Zrobiona jest ona z pierników, powideł śliwkowych, przyprawy i rumu. Wierzch ciasta posypany jest maślaną kruszonką. Podczas pieczenia masa piernikowa zanurzy się w ciasto i powstaną smakowite łatki:). Ciasto bardzo smaczne, a popijane mlekiem, to już poezja:) (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta, gotuj krok po kroku”).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .

ciasto drozdzowe z powidlami

Ciasto drożdżowe z pierniczkami, powidłami śliwkowymi i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
35g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
Masa piernikowa:
100g pierników
1 łyżka przyprawy do pierników
400g powideł śliwkowych
1 łyżeczka rumu
Kruszonka:
80g miękkiego masła
110g mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g cukru

Ciasto:
1. Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.

2. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstanie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Przelać je do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.

Masa piernikowa:
3.Pierniki zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodać do nich powidła, przyprawę, rum i wymieszać (jeśli masa będzie bardzo gęsta, proszę dodać 1 łyżkę wody lub rumu).

Kruszonka:
4. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone masło i rozcierać/zagniatać palcami, aż powstanie kruszonka.

ciasto drozdzowe z powidlami

5. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć równomiernie masę piernikową (najlepiej przy pomocy łyżeczki). Następnie wierzch posypać kruszonką i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

6. Ciasto podawać ostygnięte, pokrojone na kwadraty.

Udanych wypieków:)

ciasto drozdzowe z powidlami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

20 komentarzy do wpisu „Ciasto drożdżowe z pierniczkami, powidłami śliwkowymi i kruszonką”

  1. Jakich pierników użyć – miękkich w glazurze czy twardych, cienkich?
    Dziękuję za super przepisy,
    ten będzie inspiracją – to nadzienie zrobię i dodam do ciasta maślankowego, bo drożdżowe mi się nie udają.
    Pozdrawiam!!

  2. użyłam miękkich, ale miały one bardzo mało glazury, myślę, że to drożdżowe ciasto by się Pani udało, jest bardzo proste, pozdrawiam serdecznie

  3. Witam. Mała Cukierenko, znowu idealnie trafiłaś z tym ciastem w moje gusta. Uwielbiam powidła śliwkowe a w połączeniu z pierniczkami, ciastem drożdżowym i maślaną kruszonką to sama przyjemność dla podniebienia. Ciasto pyszne i warte upieczenia. Użyłam powideł domowych (bez cukru). Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam.

  4. To nadzienie jest dla mnie odkryciem roku!

    Wczoraj zrobiłam z nim ciasto (jednak maślankowe, na górze z kruszonką – na drożdżowe się na razie nie zdecydowałam) i nie mogę się nim najeść, takie jest pyszne – akurat moje smaki – jakieś takie orientalne jakby – tyle, że dodałam więcej przyprawy i aromatu rumowego, pierniki starłam twarde – też się nadały. ;)

    Dzisiaj wykończymy to ciasto, jutro piekę kolejne – pycha, cieszę się, że Pani takie pyszne przepisy podsuwa. Inspirowałam się parę razy i zawsze byłam bardzo zadowolona.
    Pozdrawiam!!!

  5. Witam,
    Widzę, że Panie poruszały temat pierniczków ale ja nadal nie wiem jakich najlepiej użyć… Czy mogą to być np. suche katarzynki czy pierniczki w czekoladzie które jakoś też można pokruszyć (one mają w środku nadzienie)? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

  6. użyłam pierniczków bez nadzienia, trochę były polane lukrem, mogą być katarzynki, pozdrawiam serdecznie:)

  7. Witam. Obawiałam się drożdżowego, ale nie ma łatwiejszego od tego. Wyszło super i tak samo smakuje. I jeszcze pytanie: czy można je zrobić z masą twarogową? Pozdrawiam i dziękuję za smaczne przepisy.

  8. bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, nie wiem czy masa twarogowa nie będzie za ciężka, ale może się udać,
    pozdrawiam ciepło

  9. Ciasto jest pyszne! Robiłam z pierniczkami w czekoladzie. Moje było upieczone już po 20-stu minutach (ale mój piekarnik chyba mocniej grzeje, mam gazowy). Same drożdżowe z tego przepisu jest bardzo smaczne, a z masą pierniczkową – pycha! Ciasto łatwe do zrobienia. Będę wracać do tego przepisu.

  10. Upiekłam to ciasto i jestem zachwycona! To moje pierwsze drożdżowe :-) Czy do ciasta z tego przepisu można dać owoce, zamiast masy piernikowej?

  11. Zrobiłam z połowy przepisu w tortownicy o średnicy 21 cm. Wyszła mi większa drożdżówka :D. Ciasto świetne nadzienie również. Rodzina zadowolona ;). Na początku drożdże nie chciały rosnąć, ale wpadłam że może im za zimno i faktycznie. Dałam je bezpośrednio na kaloryfer i zaczęły rosnąć. Było to moje pierwsze ciasto drożdżowe i pomimo tego, że zawsze się bałam spróbować wyszło wyśmienicie! Dziękuje za przepis.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.