Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z marchewką i majonezem. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, kremowe, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Do tego ciasto wygląda apetycznie i jest proste w przygotowaniu. W przepisie wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki, z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Przy kremie należy pamiętać, aby dać śmietanę 36% wtedy krem jest stabilniejszy i nie musimy używać żelatyny. Polecam!

Zapraszam na FILM.

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym
Składniki:
Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
220g cukru
200g Majonezu Kieleckiego
270g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g kakao bez cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
220g marchewki startej na drobnych oczkach
Dodatkowo:
4-5 łyżek konfitury wiśniowej
Do nasączenia:
150ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
250g schłodzonego serka mascarpone
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1 fix do śmietany
2 łyżeczki cukru z wanilią
300g masy krówkowej (może być schłodzona)
Wierzch:
160g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
300ml śmietanki kremówki 30%
Do ozdoby:
około 140g marcepanu
zielony i pomarańczowy barwnik spożywczy
kakao do posypania

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm lub 25cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do jajecznej masy dodać majonez i wymieszać szpatułką, patrz FILM.

4. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przesiać na jajeczną masę, wymieszać krótko szpatułką, aby składniki tylko trochę się przemieszały.

5. Marchewkę dobrze osączyć w dłoniach, patrz FILM i dodać ją do ciasta, dokładnie wymieszać szpatułką.

6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

7. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce.

8. Nasączone ciasto posmarować konfiturą wiśniową.

Krem:
9. Do śmietanki dodać fix i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać cukier z wanilią, masę krówkową i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i nasączyć je pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Wierzch:
11. Śmietankę wlać do rondelka i zagotować. Połamaną czekoladę przełożyć do miski i wlać gorącą śmietankę, mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi, patrz FILM.
Masę czekoladową nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do ostudzenia.
Ostudzoną masę wstawić do lodówki na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc razem z ciastem.

12. Ze schłodzonej masy czekoladowej zdjąć folię i krótko ją ubić mikserem, tak przez około 20-30 sekund, zrobi się dość sztywna.
Gotową masą czekoladową posmarować wierzch schłodzonego ciasta i posypać trochę kakao.

13. Marcepan podzielić na dwie części, mniejszą i większą. Do mniejszej części dodać zielony barwnik spożywczy, a do większej pomarańczowy. Każdą cześć zagnieść, aby miały jednolity kolor.

14. Z pomarańczowego marcepanu formować marchewki, patrz FILM, a z zielonego robić nać. Ciasto przed podaniem udekorować marcepanowymi marchewkami.

Udanych wypieków :)

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym

Print Friendly, PDF & Email

6 komentarzy do wpisu „Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym”

  1. Dzień dobry, czy zamiast:
    – śmietany 36% mogę użyć 30%, a jeśli tak to czy zastosować te same proporcje?
    – majonezu kieleckiego mogę użyć Winiary?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. A jak mam tylko robot planetarny to ktorą koncówka ubic czekolade ze smietanką: do kremu czy do smietany? I jak długo ubijać?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz