Orkiszowe Ciasto z Marchewką i Bakaliami – Dzisiaj zapraszam na zdrowszą wersję ciasta marchewkowego. Do jego przygotowania użyłam mąki orkiszowej i cukru kokosowego, który podobno ma niski indeks glikemiczny i jest bardzo aromatyczny. Ciasto jest sycące i trochę się kruszy przy krojeniu, ponieważ zawiera sporo bakalii. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Takie ciasto do drugiego śniadania :). Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Orkiszowe Ciasto z Marchewką i Bakaliami
Składniki:
Ciasto:
350g oczyszczonej marchewki (dwie duże marchewki)
200g mąki orkiszowej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
4 jajka
180g cukru kokosowego
150ml oleju
60g zmielonych orzechów
po 1/2 szklanki rodzynek i wiórków kokosowych
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki oleju kokosowego
Dodatkowo:
trochę marcepanu + barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony
wiórki kokosowe do posypania
Ciasto:
1. Marchewki zetrzeć na tarce z małymi oczkami, odstawić.
2. Do miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, cynamon, wymieszać łyżką.
3. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier kokosowy i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 6 minut. Następnie wlać olej i wymieszać delikatnie szpatułką.
4. Marchewkę dobrze osączyć w dłoniach i dodać do jajecznej masy, wymieszać krótko szpatułką (sok po marchewce proszę wypić). Dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać pozostałą mąkę i bakalie, znów krótko wymieszać szpatułką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
6. Do miski przełożyć połamaną czekoladę, dodać olej i roztopić na parze lub w mikrofalówce (patrz FILM). Jeśli polewa będzie bardzo płynna, proszę odstawić ją do przestygnięcia na około 15-30 minut.
7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Wierzch ciasta udekorować gotową polewą, brzeg posypać wiórkami kokosowymi.
8. Kawałek marcepanu zagnieść z odrobiną pomarańczowego barwnika i drugi mniejszy kawałek zagnieść z odrobiną zielonego barwnika.
Z pomarańczowego marcepanu uformować marchewkę (patrz FILM). Dokleić kawałek zielonego marcepana i marchewka jest gotowa :) (patrz FILM). Marchewkę ułożyć na wierzchu ciasta.
Udanych wypieków :)
Czy cukier kokosowy można zastąpić zwykłym?
myślę, że tak, pozdrawiam
To ciasto to rewelacja!!!Troche sceptycznie podchodzilam do ciasta marchewkowego z maka orkuszowa…..oj jak ja sie mylilam dziekuje za przepis
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
A czy musi to być mąka orkiszowa czy mogę ja zastąpić zwykłą, pszenna mąka?
myślę, że może być zwykła pszenna, pozdrawiam
Dzień dobry:) Uwielbiam Pani blog :)
Mam pytanie: mąka ziemniaczana i skrobia ziemniaczana – to jest to samo?
myślę, że tak w sklepach jest nazwa ta lub ta, pozdrawiam serdecznie