Orkiszowe Ciasto z Marchewką i Bakaliami – Dzisiaj zapraszam na zdrowszą wersję ciasta marchewkowego. Do jego przygotowania użyłam mąki orkiszowej i cukru kokosowego, który podobno ma niski indeks glikemiczny i jest bardzo aromatyczny. Ciasto jest sycące i trochę się kruszy przy krojeniu, ponieważ zawiera sporo bakalii. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Takie ciasto do drugiego śniadania :). Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Orkiszowe Ciasto z Marchewką i Bakaliami
Składniki:
Ciasto:
350g oczyszczonej marchewki (dwie duże marchewki)
200g mąki orkiszowej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
4 jajka
180g cukru kokosowego
150ml oleju
60g zmielonych orzechów
po 1/2 szklanki rodzynek i wiórków kokosowych
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki oleju kokosowego
Dodatkowo:
trochę marcepanu + barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony
wiórki kokosowe do posypania
Ciasto:
1. Marchewki zetrzeć na tarce z małymi oczkami, odstawić.
2. Do miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, cynamon, wymieszać łyżką.
3. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier kokosowy i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 6 minut. Następnie wlać olej i wymieszać delikatnie szpatułką.
4. Marchewkę dobrze osączyć w dłoniach i dodać do jajecznej masy, wymieszać krótko szpatułką (sok po marchewce proszę wypić). Dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać pozostałą mąkę i bakalie, znów krótko wymieszać szpatułką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
6. Do miski przełożyć połamaną czekoladę, dodać olej i roztopić na parze lub w mikrofalówce (patrz FILM). Jeśli polewa będzie bardzo płynna, proszę odstawić ją do przestygnięcia na około 15-30 minut.
7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Wierzch ciasta udekorować gotową polewą, brzeg posypać wiórkami kokosowymi.
8. Kawałek marcepanu zagnieść z odrobiną pomarańczowego barwnika i drugi mniejszy kawałek zagnieść z odrobiną zielonego barwnika.
Z pomarańczowego marcepanu uformować marchewkę (patrz FILM). Dokleić kawałek zielonego marcepana i marchewka jest gotowa :) (patrz FILM). Marchewkę ułożyć na wierzchu ciasta.
Udanych wypieków :)
Ciasto wyszło przepyszne. Wszystkim smakowało tak bardzo, że na drugi dzień zrobiłam następne 😊. Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy takie ciasto można zamrozić?
Myślę, że tak, pozdrawiam
Czy cukier kokosowy można zastąpić zwykłym?
myślę, że tak, pozdrawiam
To ciasto to rewelacja!!!Troche sceptycznie podchodzilam do ciasta marchewkowego z maka orkuszowa…..oj jak ja sie mylilam dziekuje za przepis
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
A czy musi to być mąka orkiszowa czy mogę ja zastąpić zwykłą, pszenna mąka?
myślę, że może być zwykła pszenna, pozdrawiam
Dzień dobry:) Uwielbiam Pani blog :)
Mam pytanie: mąka ziemniaczana i skrobia ziemniaczana – to jest to samo?
myślę, że tak w sklepach jest nazwa ta lub ta, pozdrawiam serdecznie