Smaczne, ciekawe ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego
Dodatkowo:
marcepan
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.
3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.
Polewa:
5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
6. Marcepan zabarwić na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formować w rękach małe marchewki i ponacinać je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.
7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).
Udanych wypieków:)
Mała Cukierenko! U mnie, podobnie jak u „Agi” ciasto zastępowało tort urodzinowy dla mojej córki i okazało się po prostu hitem. Dekoracje zrobiłam z pozostałej masy serkowo- śmiatanowej oraz z marcepanowych marchewek, które co prawda nie były tak ładne jak Twoje, ale „uszły w tłoku”. Poza tym kolejny fantastyczny przepis i co najważniejsze- nie jest bardzo słodkie. Wszystkie smaki się bardzo przyjemnie zgrały. Zdecydowanie polecam- proste i smaczne.
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
może mieć, ale powinno się udać, jest budyń i galaretka to stężeje, pozdrawiam serdecznie
Czy mogę użyć soku z marchwi wyciskanego z sokowirówki? Nie jest on gęsty jak Kubuś czy sok z kartonu. Czy może to mieć wpływ na powodzenie „akcji masa”?
Ja robiłam z „soku jednodniowego”, czyli wyciskanego. Konsystencja polewy była bez zarzutu.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Suuuuuper!!!! Robiłam to ciasto 2 razy w ciagu 3 dni bo znikneło w mgnieniu oka :-) dziekuje bardzo za ten przepis, to ciasto stało sie ciastem ulubionym całej mojej rodziny :-*
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam (bez dekoracji z marcepanową marchewką). Polecam, ciasto jest genialne :)
tak jak jest napisane w przepisie całe jajka, pozdrawiam
Czy całe jaka ubikacji czy tylko białka? Jestem nowicjuszy…
myślę, że będzie również dobre, można dodać z 1 łyżkę cukru, pozdrawiam
a ja mam pytanie o sok.zamiast Kubusia ktory jest strasznie słodki,albo soku z kartonu moge wycinąć naturalny?polewa na pewno zyska na jakosci ale czy smak bedzie ok?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy zamiast oleju można użyć roztopione masło?
KaSiAAA: – tak można, tylko proszę dać mniejszą temperaturę 160oC, pozdrawiam
można innym twarogiem tylko nie słonym i proszę wtedy dodać fix do śmietany, pozdrawiam