Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami – Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto marchewkowe z kokosem, rodzynkami i orzechami. Jest bardzo wilgotne, gęste, sycące i wygląda wspaniale! W przygotowaniu jest proste i szybkie. Lubię w okresie wiosennym takie ciacha marchewkowe. Ciasto jest bardzo smaczne i kojarzy mi się z dobrą kawiarnią oraz pyszną herbatą. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony cooking.nytimes).
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami
Składniki:
Ciasto:
200g brązowego cukru trzcinowego muscovado (można użyć białego)
220ml oleju
4 duże jajka
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
500g startej marchewki na drobnych oczkach
100g posiekanych orzechów włoskich
100g wiórków kokosowych
50g rodzynek
Krem:
300ml schłodzonej śmietanki 36%
250 serka mascarpone (z lodówki)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
50g wiórków kokosowych
1 fix do śmietany (niekoniecznie)

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami  width=

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o średnicy 23cm lub 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.

2. Do miski wlać olej, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 6-8 minut na średnich obrotach.
Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

3. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wymieszać łyżką.

4. Startą marchewką osączyć w dłoniach (patrz film, sok można wypić).
Do marchewki dodać wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy i wymieszać.

5. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać krótko szpatułką. Dodać marchewkę z bakaliami i znów krótko wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto przekroić w poziomie dwa razy (patrz FILM; można przekroić tylko raz, ciasto troszkę się kruszy).
Jeden krążek ciasta położyć na paterze.

Krem:
7. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy, fix i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać mikserem.
Dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać szpatułką.

8. Około 1/3 kremu wyłożyć na pierwszy krążek ciasta i wyrównać. Przykryć drugim krążkiem ciasta i wyłożyć tak połowę pozostałego kremu (można mniej, żeby więcej kremu zostało na wierzch ciasta). Nakryć trzecim krążkiem ciasta i docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto odstawić na parę godzin, można wstawić do lodówki na całą noc (uważam, że lepiej smakuje na drugi dzień).

Udanych wypieków :)

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami

Print Friendly, PDF & Email

34 komentarze do “Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami”

  1. Ciasto jest przepyszne! posypałam je dodatkowo prażonymi płatkami migdałowymi. Naprawdę jest mega. Syte, idealne na jesień. Acha, marchewkę dałam z wyciskarki, ciasto wcale nie wyszło suche 😊

    Odpowiedz

Dodaj komentarz