Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową

Smaczne, ciekawe ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).

ciasto z marchewka

Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego
Dodatkowo:
marcepan
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.

2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.

3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.

Krem:
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.

Polewa:
5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.

6. Marcepan zabarwić na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formować w rękach małe marchewki i ponacinać je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.

7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).

Udanych wypieków:)

ciasto z marchewka

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Muffinki Marchewkowe z Kruszonką

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami

Orkiszowe Ciasto z Marchewką i Bakaliami

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Ciasto marchewkowe z niespodzianką

191 komentarzy do “Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową”

  1. Witam,

    Czy podałaby Pani gramsture w gramach? Będę piekła ciasto na prezent,chciałabym mieć pewność iż wszystko będzie dobre!:-):-)
    Dziękuję:-)

    Odpowiedz
  2. Ciasto naprawdę cudowne , bardzo ładnie wygląda a smakuje nieziemsko !! Wszystkim domownikom bardzo smakowało i domagali się dokładki :D pozdrawiam Serdecznie :)

    Odpowiedz
  3. A proszę mi powiedzieć, czy jak bym chciała zrobić na dużą blaszkę prostokątną to jak zwiększyć ilość składników, na półtorej porcji czy na dwie porcję.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam to ciacho, dla mojego syna i jego klasy na jedna z uroczystości, zrobiło furorę, pyszne i pięknie wygląda.

    Odpowiedz
  5. Ciasto jest przepyszne ale jak równomiernie rozłożyć polewę żeby wyglądała jak na zdjęciu? Moje ciasto wyrasta jak babka- na środku jest najwyższe

    Odpowiedz
  6. Witam
    Piekę to ciasto kolejny już raz, bo wszystkim bardzo smakuje :) Jestem stałą bywalczynią Pani bloga. Wypróbowałam kilka przepisów i wszystko mi się udało z racji tego, że tak dokładnie Pani opisuje przygotowanie. Z chęcią wypróbuję kolejne smakołyki,tym razem bezglutenowe. Dziękuje i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  7. witam, mam może pani pomysł na jakiś krem marchewkowy do tego ciasta? lub inny by zrobić 2 masy jedna kremowa ze smietany kremówki a druga z jakims ciekawym dodatkiem?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz