Smaczne, ciekawe ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego
Dodatkowo:
marcepan
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.
3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.
Polewa:
5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
6. Marcepan zabarwić na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formować w rękach małe marchewki i ponacinać je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.
7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).
Udanych wypieków:)
Witam,
Czy podałaby Pani gramsture w gramach? Będę piekła ciasto na prezent,chciałabym mieć pewność iż wszystko będzie dobre!:-):-)
Dziękuję:-)
Czy zamiast marchewki mogę użyć dyni?
myślę, że tak tylko proszę ją dobrze osączyć, pozdrawiam
Jaki sok marchewkowy?
użyłam takiego z kartonu, pozdrawiam
witam a sok ma być świeżo wyciśnięty czy. kubuś
może być taki lub taki, pozdrawiam
Jaka blaszka????
blaszka o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm, pozdrawiam
Ciasto naprawdę cudowne , bardzo ładnie wygląda a smakuje nieziemsko !! Wszystkim domownikom bardzo smakowało i domagali się dokładki :D pozdrawiam Serdecznie :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
A proszę mi powiedzieć, czy jak bym chciała zrobić na dużą blaszkę prostokątną to jak zwiększyć ilość składników, na półtorej porcji czy na dwie porcję.
Pozdrawiam
myślę, że wystarczy o 1/2 pozdrawiam
Zrobiłam to ciacho, dla mojego syna i jego klasy na jedna z uroczystości, zrobiło furorę, pyszne i pięknie wygląda.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest przepyszne ale jak równomiernie rozłożyć polewę żeby wyglądała jak na zdjęciu? Moje ciasto wyrasta jak babka- na środku jest najwyższe
jak tak rośnie można ciasto z wierzchu trochę wyrównać nożem, pozdrawiam
Witam
Piekę to ciasto kolejny już raz, bo wszystkim bardzo smakuje :) Jestem stałą bywalczynią Pani bloga. Wypróbowałam kilka przepisów i wszystko mi się udało z racji tego, że tak dokładnie Pani opisuje przygotowanie. Z chęcią wypróbuję kolejne smakołyki,tym razem bezglutenowe. Dziękuje i pozdrawiam.
witam, mam może pani pomysł na jakiś krem marchewkowy do tego ciasta? lub inny by zrobić 2 masy jedna kremowa ze smietany kremówki a druga z jakims ciekawym dodatkiem?
Ja też upiekłam na Święta ☺palce lizać,przepyszne
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry.
Jadłem i piekłem to samo ciasto i muszę stwierdzić że jest pyszne.
Pozdrawiam.
Ciasto jest mega pyszne. A polewą to mistrzostwo świata Piekę już kolejny raz cudowne
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Na jaką blaszkę jest przepis ? ;) pozdrawiam