Smaczne, ciekawe ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego
Dodatkowo:
marcepan
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.
3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.
Polewa:
5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
6. Marcepan zabarwić na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formować w rękach małe marchewki i ponacinać je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.
7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).
Udanych wypieków:)
Zrobiłam na świeżym soku tak jak w przepisie 500 ml ale słabo mi się ta polewa ścieła i niestety jak dla mnie smakowo średnio dobre za bardzo dominuje marchew choć ogólnie lubie marchewkę w każdej postaci tu jakoś do mnie nie przemawia. Ogólnie ciasto i krem ok :) POzdr
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie:)
Zrobiłam! Wyszło bardzo mięciutkie i pulchniutkie ciasto, do tego jeszcze te przepyszne kremy! Dziękuje za przepis! Pycha!
cieszę się, że smakowało! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
To już kolejne ciasto upieczone z Pani bloga – kolejne udane ciasto! Tak się cieszę, że tu trafiłam. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję talentu :)
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto jest pyszne. Niesamowite połączenie smaków. Może i lekko trzeba się pobawić ale warto :) Cukierenka jesteś najlepszym moim blogiem pyszności – często coś robię z Twoich przepisów i zawsze wychodzi pycha!
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Coś prze prze prze pysznego :-D gorąco polecam warto wypróbować
ja bym o połowę zwiększyła ilość składników, pozdrawiam
Mam blaszkę o wymiarach 25 x 35 upiec w takiej czy podwoić ilość składników
tak całe jajka białko z żółtkiem, pozdrawiam
,,Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty”
Ciasto wygląda przepysznie!Planuje je zrobić, ale mam do Pani pytanie, ponieważ jestem kuchenną nowicjuszką i będzie to moje pierwsze pieczone ciasto. Całe jajka miksujemy z cukrem ( w sensie białko z żółtkiem)?
miło mi:) życzę smacznego! pozdrawiam
Jaka wspaniała strona, trafiłam tu dziś i święta piękę z Małą Cukierenką;)