Smaczne, ciekawe ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego
Dodatkowo:
marcepan
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.
3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.
Polewa:
5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
6. Marcepan zabarwić na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formować w rękach małe marchewki i ponacinać je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.
7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).
Udanych wypieków:)
a mi wyszedł delikatny zakalec
ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Przepyszne ciasto, a dzieci wręcz je uwielbiają :)
miło mi:) pozdrawiam serdecznie
Robiłam już dwa razy :) jest pyszne.
Polecam i dziękuję za świetny przepis!
Witam,z upieczeniem tego ciasta nosiłam się od pojawienia się tego przepisu.Wczoraj zrobiłam z małymi zmianami zamiast śmietany 36% mleko skondensowane,a maskarpone zastąpiłam serkiem „mój ulubiony” z Wielunia.Właśnie zjadłam kawałek do kawy :D :D :D nie mam słów żeby opisać doznania smakowe ,CUDOWNE,BOSKIE,PRZEPYSZNE.Nie moge zjeść więcej ponieważ ciasto wędruje do babci i dziadka.Polecam wszystkim.
Ciasto jest cudne. Wilgotne, świetnie łączy się delikatny krem z wyrazistą polewą, a do tego łatwo się je robi, ciasto idealne :)
Ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie i szczęśliwego nowego roku!
Ciasto wyszło przepyszne! Uzbieraliśmy też dużo pieniążków na kiermaszu :) Nawet moja siostra upiekła te ciacho na święta. Dziś będę za to piekła bananowe dwukolorowe i mam nadzieję, że będzie równie smakowite :) Pozdrowienia!
Ciasto przepyszne ;)
Na pewno będzie pyszne, powodzenia! Coś mi się wydaje,że sporo się na zbiera, pozdrawiam serdecznie:)
Już dziś wieczorem będę piekła to ciasto – mam nadzieje, że wyjdzie pyszne ;) Pojedzie ze mną na kiermasz „Dobre ciasto w dobrej wierze”, gdzie bedziemy spredawać smakołyki i zbierać pieniążki na psa przewodnika do prowadzenia dogoterapii.
bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto się udało:) pozdrawiam serdecznie
Witam, ciasto wyszło super :-) Dziękuję za kolejny fajny przepis.
Pozdrawiam
tak taki budyń z torebki na 0,5 litra wody czy tam mleka, na opakowaniu będzie napisane i właśnie jedno takie opakowanie budyniu w proszku, pozdrawiam