Smaczne, ciekawe ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego
Dodatkowo:
marcepan
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.
3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.
Polewa:
5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
6. Marcepan zabarwić na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formować w rękach małe marchewki i ponacinać je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.
7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).
Udanych wypieków:)
Przepyszne ciacho! Wczoraj upiekłam, wstawiłam do lodówki a dzis się nim zajadamy . Najchętniej dodałabym jeszcze fotkę, ale chyba nie idzie…
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Wlasnie ciasto sie studzi mam nadzieje ze bedzie pyszne duzo o nim slyszalam :) Pozdrawiam!.:)
U mnie ciasto pełniło rolę tortu urodzinowego dla mojego syna i to był strzał w dziesiątkę! !! Dzieciaki nawet brały dokładkę☺Wspaniałe
Ja użyłam soku z kartonu, ale myślę, że Kubuś też będzie dobry, pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie soku marchewkowego. Czy moze to byc sok typu Kubus czy raczej sok gęsty marchewkowy z kartonu ?
Cieszę się, że smakowało, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest wyborne:) wyglada i smakuje doskonale. Zrobilam dokladnie wg, przepisu i wyszlo idealne.
Serdecznie polecam.
Ps. Posmak marchewki jest bardzo subtelny.
jest wyczuwalny, szczególnie przez sok, pozdrawiam
A czy nie będzie posmaku marchwi ? Bo prawdę mówiąc nie przepadam za marchewką ;)
cieszę się że smakowało:)
pozdrawiam ciepło
Po przekrojeniu okazało się, że ciasto ma pęcherze , dość spore. Co poszło nie tak? ;)
Wczoraj zrobilam i wyszlo bajecznie. Pachnace cynamonem, wilgotne z przepyszna polewa. Wszyscy domownicy byli zachwyceni. Na jutro do kawki zostaly mi tylko 2 kawalki.
Asia: Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,
początkująca: mógł się troszkę zważyć, ale powinno być dobrze,
pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie ;) Właśnie jestem w trakcie robienia pani ciasta i podczas przygotowywaniu kremu był on taki ładny nie za gęsty nie za rzadki , ale chwile odstał zanim przecięłam placki i przy nakładaniu wydał mi się za rzadki , obawiam sie ze coś zrobiłam źle . Czy moze on podczas leżakowania w lodówce zmieni konsystencje ?
Ciasto jest obłędnie pyszne! Każdemu, kogo nim poczęstowałam był zachwycony i prosił o przepis :) Jak najbardziej polecam!