Smaczne, ciekawe ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego
Dodatkowo:
marcepan
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.
3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.
Polewa:
5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
6. Marcepan zabarwić na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formować w rękach małe marchewki i ponacinać je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.
7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).
Udanych wypieków:)
Witam, ciasto wygląda pięknie i na pewno cudnie smakuje, to będzie moje pierwsze ciasto jakie chcę zrobić i mam pytanie w przepisie w polewie jest napisane, że budyń bez cukru, ale czy to chodzi o budyń z takich małych torebek jak są kisiele?ile tego budyniu, bo nie zrozumiałam.
Wypróbowane, polecam! Sok dałam ze świeżych marchewek, nie ma potrzeby dodatkowo dosładzać.
Dziekuje ! To bierzemy sie za pieczenie :)
nic nie szkodzi:), uważam, że sok świeży z marchewek będzie dobry, galaretka ma cukier i polewa była akurat, ale może Pani zawsze spróbować i jeszcze dosłodzić 1-2 łyżki cukru, według gustu, najlepiej wtedy jak polewa jeszcze będzie gorąca, po dodaniu galaretki, pozdrawiam serdecznie
o matko ! ale napisalam jak analfabeta :) czy jest tu opcja edytuj ?? :)
Mam pytanie dotyczace soku do polewa, gdyz nie posiadam kupnego w domu, ale swieze marchewki mam i sokowirowke tez :D chodzi mi i to czy ten sk nie bedzie za zadki lub malo slodki. Skoro budyn tez bez cukru??? Bede wdzieczna za odpowiedz, bo za niedlugo zabieram sie do roboty :) Pozdrawiam
Ta polewa marchewkowa mnie zauroczyła:)
Ale mi miło, że skorzystała Pani z mojego przepisu :) Ciasto wygląda super, bardzo je lubimy :)
Pani Alicja – użyłam soku marchewkowego z kartonu,
Pani Renata – życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
Własnie skonczyłam, nie moge sie doczekać kiedy jutro podam do kawy. Polewa jest rewelacyjna , próbowałam.Pychotka. Moi chłopcy ciągle dopytują czy już moga sprobować, Pachnie i wygląda super.
Nie mam przekonania co do ciasta marchewkowego i tak się zastanawiam czy da się zastąpić marchewkę i sok skórką z pomarańczy oraz sokiem pomarańczowym?
Wygląda i pewnie smakuje rewelacyjnie. Jak tylko minie sezon na rogale świętomarcińskie (jestem z okolic Poznania) to zaraz zabieram się za to ciasto. Pozdrawiam:-)
Przepiękne ciasto! I polewa świetna.
Pozdrawiam :)
Ciasto prześliczne !A ten sok marchewkowy do polewy to wyciskany z marchewki czy jakiś butelkowy ?
Jaki świetny pomysł! Muszę dzisiaj zrobić, bo mi ślinka cieknie :)