Bogate, pyszne ciasto z dynią, kolejne z serii jesiennych wypieków i do kategorii „bez miksera”. Wspaniale pachnie korzennymi przyprawami. Ma piękny brązowy kolor i wygląda apetycznie po przekrojeniu z taką ilością bakalii. Dla mnie świetne ciasto na drugie śniadanie, bardzo sycące i ten smak:) Dostało dużo pochwał od kolegów z pracy. W przygotowaniu jest proste i niezwykle szybkie. Mieszamy tylko ze sobą składniki i wkładamy do piekarnika. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony myrecipes)
Przepis na puree z dyni(click).
Ciasto dyniowe farmera
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 szklanka poszatkowanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
3 jajka
1 szklanka puree z dyni
2/3 szklanki oleju
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę z sodą przesiać i wymieszać z przyprawami, cukrem, solą. Dodać orzechy, rodzynki, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać dobrze łyżką jajka, puree z dyni i olej.
4. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
myślę, że tak, tylko proszę ją osączyć przez dodaniem do ciasta, pozdrawiam
Czy to ciasto uda się jeśli zamiast puree z dyni dodam szklankę startej na drobnej tarce marchwi???
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam już jakiś czas temu. Wyszło wspaniałe.
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zawsze u ciebie znajde to co potrzebuje. Ciasto wyszlo pyszne, dodalam czekolady;). Nastepnym razem zrobie z niegi muffint. Dzieki
mam nadzieję, że się udało, pozdrawiam serdecznie
czy ciasto ma być bardzo geste?bo mi takie wyszlo, z ledwością je lyzka wymieszałam, może to wina jajek wielkości M?Mam nadzieje ze jednak wyjdzie :(
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto jest przepyszne! Dziękuje za przepis :)
Bardzo mi miło, postaram się :) pozdrawiam serdecznie
Przepis troszkę zmodyfikowałam, dodałam otręby, słonecznik, żurawinę… Mam nadzieję, że wyjdzie dobre, właśnie się piecze i już pachnie jak marzenie! :)
P.S. Super blog, wykozystałam już wiele przepisów, wszystkie są przepyszne i nie trudne w przygotowaniu.
Dziękuję, oby tak dalej! :)
Świetne ciasto bez zakalca, polecam!
Upiekłam to ciasto, bardzo nam smakowało. Dziękuję za przepis :)
http://przystole.blox.pl/2014/03/Dyniowe-ciasto-farmera.html
myślę, że tak, pozdrawiam ciepło