Bogate, pyszne ciasto z dynią, kolejne z serii jesiennych wypieków i do kategorii „bez miksera”. Wspaniale pachnie korzennymi przyprawami. Ma piękny brązowy kolor i wygląda apetycznie po przekrojeniu z taką ilością bakalii. Dla mnie świetne ciasto na drugie śniadanie, bardzo sycące i ten smak:) Dostało dużo pochwał od kolegów z pracy. W przygotowaniu jest proste i niezwykle szybkie. Mieszamy tylko ze sobą składniki i wkładamy do piekarnika. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony myrecipes)
Przepis na puree z dyni(click).
Ciasto dyniowe farmera
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 szklanka poszatkowanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
3 jajka
1 szklanka puree z dyni
2/3 szklanki oleju
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę z sodą przesiać i wymieszać z przyprawami, cukrem, solą. Dodać orzechy, rodzynki, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać dobrze łyżką jajka, puree z dyni i olej.
4. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
Czy cukier można zastąpić miodem i w jakich proporcjach?
Ciasto przepyszne, robie prawie co tydzień. Dodaje w zależności co mam akurat w domu, orzechcesz włoskie, ziemne, slonecznik, sezam, pestki dyni. Ostatnio zabrakło przypraw to dodałam 2łyżki kakao i wyszło jeszcze lepsze! Pure mroze, ale wyciągam na noc bo musi być w temp pokojowej. Mam jednak pytanie czy mogę dodać pure z gotowanej marchewki zamiast dyni?
Pozdrawiam
hm… myślę, że tak, też powinno się udać, pozdrawiam
Bardzo fajne ciasto na jesienny poranek, sycące i pachnące. Imbir sprawia, że przyjemnie piecze w usta ;)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Udało się już po raz kolejny: )Jest przepyszne: )
Ciasto jest pyszne.Uwielbiam bogactwo dodatków w cieście i ten smak dyni….palce lizać
Wyszło pyszne!
Witam. Czy puree z dyni wyjdzie jeśli upiekę dynie ale już obraną ze skóry? bo taka tylko mam…
tak, też się uda, pozdrawiam
Wczoraj upiekłam, dzisiaj spróbowałam i………… niebo w gębie , pycha już zawsze będzie moim ulubionym ciastem. Jedyne co zrobiłam inaczej to dodałam do rodzynek i orzechów migdały, daktyle, figi i morele. Pycha.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie. Zastanawiam się czy puree z dyni mogę zrobić używając gotowej mrożonki?
myślę, że tak, tylko żeby było dość gęste, pozdrawiam
tak, można, pozdrawiam
Zabralam sie do pieczenia ,w trakcie okazalo sie ze nie mam oleju czy moge uzyc roztopionego masła??
podobano tak, niektóre Panie pisały że mroziły, ja nie mroziłam jeszcze, pozdrawiam
Mam pytanie..czy puree z dyni można zamrozić!?
dobrze, postaram się coś przygotować na początku tygodnia, pozdrawiam serdecznie
witam bardzo serdecznie,a moze jakies ciacho z dynia dla weganow…. bardzo prosze,pozdrawiam goraco.