Makowiec z serem

Dawno nie piekłam nic z makiem, więc jak jedna z czytelniczek Małej Cukierenki pani Edyta przysłała mi ciekawy przepis na makowiec z serem, postanowiłam go wypróbować. Okazał się świetny. Ciasto jest smaczne, dobrze smakuje połączenie maku z serem, a podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Masa makowa jest delikatnie migdałowa, a ser śmietankowo-waniliowy. Spód jest kruchy i cieniutki. Polecam to aromatyczne, smaczne ciasto (przepis trochę zmodyfikowany z gazetki „Ciasta domowe”, nr 246 lipiec 2013 r.).

Makowiec z serem

Makowiec z serem
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
80g margaryny
1 łyżeczka gęstej śmietany
Masa makowa:
500g maku
5 jajek (wielkość M)
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
200g poszatkowanych bakalii
Masa serowa:
1kg zmielonego, białego półtłustego sera ( ja użyłam gotowego sera na sernik)
1 szklanka cukru
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
6 żółtek
6 białek
2 op. cukru wanilinowego (po 16g)
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego

Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć (wylepić lub rozwałkować ) nim natłuszczoną blachę o wymiarach 34x24cm (ciasto wychodzi klejące).

2. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 6-7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Masa makowa:
3. Mak sparzyć i 2-3 krotnie zemleć.

4. Jajka ubić z cukrem na jasną kremową masę. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Dodać mak, bakalie i aromat, wymieszać.

Masa serowa:
5. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać żółtka w dwóch partiach, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać, aż składniki się połączą.

6. Białka ubić na sztywną pianę.

7. Do maślanej masy dodać ser, budyń w proszku i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać białka i wymieszać delikatnie łyżką.

8. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, a następnie masę serową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte, pokrojone na prostokąty.

Udanych wypieków:)

Makowiec z serem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

23 komentarze do wpisu „Makowiec z serem”

  1. Czy po upieczeniu masa makowa jest bardzo zwarta, czy się kruszy? Chciałabym upiec masę makową oddzielnie i ją pokroić, ale nie wiem czy się da :)

  2. Czy mogę zapytać jakiego gotowego sera Pani użyła? Jaka firma? Przepis wygląda zachęcająco i chciałabym go wypróbować jak tylko dostanę odpowiedź :) serdecznie pozdrawiam

  3. iilona: – punkt 5. – Masa serowa, proszę przeczytać,

    Kinga: – Sera „Mój ulubiony” w Wielunia,

    pozdrawiam serdecznie

  4. Ja użyłam maku z puszki i masa wyszła mi bardzo rzadka, ser mi się trochę utopił ale zrobiłam wzorki marmurkowe. Teraz się piecze i wygląda na to że wyjdzie fajny ☺

  5. Zrobiłam super! Drogie ciasto, ale warte zachodu. Polecam kupić zmielony mak, bo samemu mielić to kupa roboty, a w gotowej masie makowej jest… 22 % maku…

  6. Zrobiłam z gotowej masy serowej i 80 dkg sera dlatego tez proporcje zmodyfikowałam. Białka z ciasta użyłam do sera i wyszło pyszne! Takie leciutkie dzięki dodatkowym białkom. Ciasta tez nie podpiekałam bo spód byłby spalony przy moim piekarniku :D

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.