Bogate, pyszne ciasto z dynią, kolejne z serii jesiennych wypieków i do kategorii „bez miksera”. Wspaniale pachnie korzennymi przyprawami. Ma piękny brązowy kolor i wygląda apetycznie po przekrojeniu z taką ilością bakalii. Dla mnie świetne ciasto na drugie śniadanie, bardzo sycące i ten smak:) Dostało dużo pochwał od kolegów z pracy. W przygotowaniu jest proste i niezwykle szybkie. Mieszamy tylko ze sobą składniki i wkładamy do piekarnika. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony myrecipes)
Przepis na puree z dyni(click).
Ciasto dyniowe farmera
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 szklanka poszatkowanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
3 jajka
1 szklanka puree z dyni
2/3 szklanki oleju
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.
2. Mąkę z sodą przesiać i wymieszać z przyprawami, cukrem, solą. Dodać orzechy, rodzynki, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać dobrze łyżką jajka, puree z dyni i olej.
4. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
Bardzo zbliżony przepis do ciacha dyniowego z kruszonką, które też uwielbiam i piekę często w okresie jesienno-zimowym. Polecam dla dzieci – uwielbiają je!!!
Pycha! Nie miałam pod ręką ani orzechów ani rodzynek, ale miałam suszone śliwki, więc je dodałam. Polecam również tę wersję. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
bardzo się cieszę, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
zrobiłam i wyszło bardzo smaczne,,,
to puree z dyni jak zrobić?
podaje link http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html
pozdrawiam
Czy jak nie zrobię puree tylko zetre dynię na tarce wyjdzie jak należy?
wydaje mi się, że nie, puree jest bardziej wodniste,
pozdrawiam
Świetny przepis, ciasto przepyszne!!! Jako, że to ciasto farmera i wrzucamy tam wszystko, ja dodałam żurawinę, słonecznik, migdały i ciasto jest jeszcze lepsze!! Ale jest przepyszne już drugi raz je piekę w ciągu 4 dni:):) Dziękuje za wszystkie Panie przepisy, jak piekę to tylko z Pani przepisami:):)!!
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za sympatyczny komentarz,
pozdrawiam ciepło, udanej niedzieli
Bardzo dziękuję za świetny przepis. Połączyłam go trochę z drugim Pani przepisem na ciasto dyniowe i dodałam posiekaną czekoladę , jeszcze żurawinę i skórkę pomarańczową. Pyszne wyszło, takie trochę piernikowe i korzenne a jednocześnie wilgotne. Znakomite ciasto na długie jesienne wieczory:))
Pozdrawiam serdecznie
ogromnie się cieszę:), dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Melduję, że przepis poszedł w świat, już następne dwie osoby zrobiły i zachwytom nie ma końca… Naprawdę dawno nie trafiłam na taki doskonały przepis, dzięki raz jeszcze!
Bardzo się cieszę, dziękuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Witam,
czy można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej?
Pozdrawiam :)
myślę, że tak, pozdrawiam ciepło
Upiekłam to ciasto, bardzo nam smakowało. Dziękuję za przepis :)
http://przystole.blox.pl/2014/03/Dyniowe-ciasto-farmera.html
Świetne ciasto bez zakalca, polecam!
Przepis troszkę zmodyfikowałam, dodałam otręby, słonecznik, żurawinę… Mam nadzieję, że wyjdzie dobre, właśnie się piecze i już pachnie jak marzenie! :)
P.S. Super blog, wykozystałam już wiele przepisów, wszystkie są przepyszne i nie trudne w przygotowaniu.
Dziękuję, oby tak dalej! :)
Bardzo mi miło, postaram się :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest przepyszne! Dziękuje za przepis :)
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie:)
czy ciasto ma być bardzo geste?bo mi takie wyszlo, z ledwością je lyzka wymieszałam, może to wina jajek wielkości M?Mam nadzieje ze jednak wyjdzie :(
mam nadzieję, że się udało, pozdrawiam serdecznie
Zawsze u ciebie znajde to co potrzebuje. Ciasto wyszlo pyszne, dodalam czekolady;). Nastepnym razem zrobie z niegi muffint. Dzieki
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam już jakiś czas temu. Wyszło wspaniałe.
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Czy to ciasto uda się jeśli zamiast puree z dyni dodam szklankę startej na drobnej tarce marchwi???
myślę, że tak, tylko proszę ją osączyć przez dodaniem do ciasta, pozdrawiam
witam bardzo serdecznie,a moze jakies ciacho z dynia dla weganow…. bardzo prosze,pozdrawiam goraco.
dobrze, postaram się coś przygotować na początku tygodnia, pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie..czy puree z dyni można zamrozić!?
podobano tak, niektóre Panie pisały że mroziły, ja nie mroziłam jeszcze, pozdrawiam
Zabralam sie do pieczenia ,w trakcie okazalo sie ze nie mam oleju czy moge uzyc roztopionego masła??
tak, można, pozdrawiam
Witam serdecznie. Zastanawiam się czy puree z dyni mogę zrobić używając gotowej mrożonki?
myślę, że tak, tylko żeby było dość gęste, pozdrawiam
Wczoraj upiekłam, dzisiaj spróbowałam i………… niebo w gębie , pycha już zawsze będzie moim ulubionym ciastem. Jedyne co zrobiłam inaczej to dodałam do rodzynek i orzechów migdały, daktyle, figi i morele. Pycha.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy puree z dyni wyjdzie jeśli upiekę dynie ale już obraną ze skóry? bo taka tylko mam…
tak, też się uda, pozdrawiam
Wyszło pyszne!
Ciasto jest pyszne.Uwielbiam bogactwo dodatków w cieście i ten smak dyni….palce lizać
Udało się już po raz kolejny: )Jest przepyszne: )
Bardzo fajne ciasto na jesienny poranek, sycące i pachnące. Imbir sprawia, że przyjemnie piecze w usta ;)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepyszne, robie prawie co tydzień. Dodaje w zależności co mam akurat w domu, orzechcesz włoskie, ziemne, slonecznik, sezam, pestki dyni. Ostatnio zabrakło przypraw to dodałam 2łyżki kakao i wyszło jeszcze lepsze! Pure mroze, ale wyciągam na noc bo musi być w temp pokojowej. Mam jednak pytanie czy mogę dodać pure z gotowanej marchewki zamiast dyni?
Pozdrawiam
hm… myślę, że tak, też powinno się udać, pozdrawiam
Czy cukier można zastąpić miodem i w jakich proporcjach?
Ciasto przepyszne. Pokrojone kawalki nasaczylam syropem klonowym :)
Lubię proste przepisy jak te. Dodaj, zamieszaj, upiecz. U mnie ciasto wyszło troszke mokre (nie zakalec) – piekłem ok 60 min. i szybko wyjąłem z piekarnika i foremki. Może przez to?