Ciasto dyniowe farmera

Bogate, pyszne ciasto z dynią, kolejne z serii jesiennych wypieków i do kategorii „bez miksera”. Wspaniale pachnie korzennymi przyprawami. Ma piękny brązowy kolor i wygląda apetycznie po przekrojeniu z taką ilością bakalii. Dla mnie świetne ciasto na drugie śniadanie, bardzo sycące i ten smak:) Dostało dużo pochwał od kolegów z pracy. W przygotowaniu jest proste i niezwykle szybkie. Mieszamy tylko ze sobą składniki i wkładamy do piekarnika. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony myrecipes)

Przepis na puree z dyni(click).

ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe farmera
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 szklanka poszatkowanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
3 jajka
1 szklanka puree z dyni
2/3 szklanki oleju

1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę z sodą przesiać i wymieszać z przyprawami, cukrem, solą. Dodać orzechy, rodzynki, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać dobrze łyżką jajka, puree z dyni i olej.

4. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

ciasto dyniowe

40 thoughts on “Ciasto dyniowe farmera

  1. Bardzo zbliżony przepis do ciacha dyniowego z kruszonką, które też uwielbiam i piekę często w okresie jesienno-zimowym. Polecam dla dzieci – uwielbiają je!!!

  2. Pycha! Nie miałam pod ręką ani orzechów ani rodzynek, ale miałam suszone śliwki, więc je dodałam. Polecam również tę wersję. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  3. Świetny przepis, ciasto przepyszne!!! Jako, że to ciasto farmera i wrzucamy tam wszystko, ja dodałam żurawinę, słonecznik, migdały i ciasto jest jeszcze lepsze!! Ale jest przepyszne już drugi raz je piekę w ciągu 4 dni:):) Dziękuje za wszystkie Panie przepisy, jak piekę to tylko z Pani przepisami:):)!!

  4. Bardzo dziękuję za świetny przepis. Połączyłam go trochę z drugim Pani przepisem na ciasto dyniowe i dodałam posiekaną czekoladę , jeszcze żurawinę i skórkę pomarańczową. Pyszne wyszło, takie trochę piernikowe i korzenne a jednocześnie wilgotne. Znakomite ciasto na długie jesienne wieczory:))
    Pozdrawiam serdecznie

  5. Melduję, że przepis poszedł w świat, już następne dwie osoby zrobiły i zachwytom nie ma końca… Naprawdę dawno nie trafiłam na taki doskonały przepis, dzięki raz jeszcze!

  6. Przepis troszkę zmodyfikowałam, dodałam otręby, słonecznik, żurawinę… Mam nadzieję, że wyjdzie dobre, właśnie się piecze i już pachnie jak marzenie! :)
    P.S. Super blog, wykozystałam już wiele przepisów, wszystkie są przepyszne i nie trudne w przygotowaniu.
    Dziękuję, oby tak dalej! :)

  7. czy ciasto ma być bardzo geste?bo mi takie wyszlo, z ledwością je lyzka wymieszałam, może to wina jajek wielkości M?Mam nadzieje ze jednak wyjdzie :(

  8. Zawsze u ciebie znajde to co potrzebuje. Ciasto wyszlo pyszne, dodalam czekolady;). Nastepnym razem zrobie z niegi muffint. Dzieki

  9. Wczoraj upiekłam, dzisiaj spróbowałam i………… niebo w gębie , pycha już zawsze będzie moim ulubionym ciastem. Jedyne co zrobiłam inaczej to dodałam do rodzynek i orzechów migdały, daktyle, figi i morele. Pycha.

Dodaj komentarz

.