Ciasto dyniowe farmera

Bogate, pyszne ciasto z dynią, kolejne z serii jesiennych wypieków i do kategorii „bez miksera”. Wspaniale pachnie korzennymi przyprawami. Ma piękny brązowy kolor i wygląda apetycznie po przekrojeniu z taką ilością bakalii. Dla mnie świetne ciasto na drugie śniadanie, bardzo sycące i ten smak:) Dostało dużo pochwał od kolegów z pracy. W przygotowaniu jest proste i niezwykle szybkie. Mieszamy tylko ze sobą składniki i wkładamy do piekarnika. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony myrecipes)

Przepis na puree z dyni(click).

ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe farmera
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 szklanka poszatkowanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
3 jajka
1 szklanka puree z dyni
2/3 szklanki oleju

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę z sodą przesiać i wymieszać z przyprawami, cukrem, solą. Dodać orzechy, rodzynki, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać dobrze łyżką jajka, puree z dyni i olej.

4. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

ciasto dyniowe

Print Friendly, PDF & Email

52 komentarze do “Ciasto dyniowe farmera”

  1. Ciasto przepyszne, robie prawie co tydzień. Dodaje w zależności co mam akurat w domu, orzechcesz włoskie, ziemne, slonecznik, sezam, pestki dyni. Ostatnio zabrakło przypraw to dodałam 2łyżki kakao i wyszło jeszcze lepsze! Pure mroze, ale wyciągam na noc bo musi być w temp pokojowej. Mam jednak pytanie czy mogę dodać pure z gotowanej marchewki zamiast dyni?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Wczoraj upiekłam, dzisiaj spróbowałam i………… niebo w gębie , pycha już zawsze będzie moim ulubionym ciastem. Jedyne co zrobiłam inaczej to dodałam do rodzynek i orzechów migdały, daktyle, figi i morele. Pycha.

    Odpowiedz
  3. czy ciasto ma być bardzo geste?bo mi takie wyszlo, z ledwością je lyzka wymieszałam, może to wina jajek wielkości M?Mam nadzieje ze jednak wyjdzie :(

    Odpowiedz
  4. Przepis troszkę zmodyfikowałam, dodałam otręby, słonecznik, żurawinę… Mam nadzieję, że wyjdzie dobre, właśnie się piecze i już pachnie jak marzenie! :)
    P.S. Super blog, wykozystałam już wiele przepisów, wszystkie są przepyszne i nie trudne w przygotowaniu.
    Dziękuję, oby tak dalej! :)

    Odpowiedz
  5. Melduję, że przepis poszedł w świat, już następne dwie osoby zrobiły i zachwytom nie ma końca… Naprawdę dawno nie trafiłam na taki doskonały przepis, dzięki raz jeszcze!

    Odpowiedz
  6. Bardzo dziękuję za świetny przepis. Połączyłam go trochę z drugim Pani przepisem na ciasto dyniowe i dodałam posiekaną czekoladę , jeszcze żurawinę i skórkę pomarańczową. Pyszne wyszło, takie trochę piernikowe i korzenne a jednocześnie wilgotne. Znakomite ciasto na długie jesienne wieczory:))
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Świetny przepis, ciasto przepyszne!!! Jako, że to ciasto farmera i wrzucamy tam wszystko, ja dodałam żurawinę, słonecznik, migdały i ciasto jest jeszcze lepsze!! Ale jest przepyszne już drugi raz je piekę w ciągu 4 dni:):) Dziękuje za wszystkie Panie przepisy, jak piekę to tylko z Pani przepisami:):)!!

    Odpowiedz
  8. Pycha! Nie miałam pod ręką ani orzechów ani rodzynek, ale miałam suszone śliwki, więc je dodałam. Polecam również tę wersję. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  9. Bardzo zbliżony przepis do ciacha dyniowego z kruszonką, które też uwielbiam i piekę często w okresie jesienno-zimowym. Polecam dla dzieci – uwielbiają je!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz