Bogate, pyszne ciasto z dynią, kolejne z serii jesiennych wypieków i do kategorii „bez miksera”. Wspaniale pachnie korzennymi przyprawami. Ma piękny brązowy kolor i wygląda apetycznie po przekrojeniu z taką ilością bakalii. Dla mnie świetne ciasto na drugie śniadanie, bardzo sycące i ten smak:) Dostało dużo pochwał od kolegów z pracy. W przygotowaniu jest proste i niezwykle szybkie. Mieszamy tylko ze sobą składniki i wkładamy do piekarnika. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony myrecipes)
Przepis na puree z dyni(click).
Ciasto dyniowe farmera
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 szklanka poszatkowanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
3 jajka
1 szklanka puree z dyni
2/3 szklanki oleju
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę z sodą przesiać i wymieszać z przyprawami, cukrem, solą. Dodać orzechy, rodzynki, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać dobrze łyżką jajka, puree z dyni i olej.
4. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
Pyszne ciasto i do tego takie proste! Uwielbiam takie przepisy:)
Lubię proste przepisy jak te. Dodaj, zamieszaj, upiecz. U mnie ciasto wyszło troszke mokre (nie zakalec) – piekłem ok 60 min. i szybko wyjąłem z piekarnika i foremki. Może przez to?
Ciasto przepyszne. Pokrojone kawalki nasaczylam syropem klonowym :)