Ciasto z dynią i czekoladą

Bardzo smaczne ciasto dyniowe z czekoladą. Miękkie, wilgotne, rozpływa się w ustach i fantastycznie pachnie, aż przyjemnie zrobiło się w domu:). Ma ładny kolor i świetnie komponuje się w cieście smak czekolady i korzennych przypraw. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i proste. Idealne na jesienne dni. Serdecznie polecam. Przepis na puree z dyni znajdziecie tutaj(click).

Ciasto z dynią i czekoladą

Ciasto z dynią i czekoladą
Składniki:
3/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)
1/2 szklanki oleju
2 jajka
3/4 szklanki puree z dyni
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 3/4 szklanki mąki (użyłam torowej)
100g poszatkowanej czekolady
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
kolorowe listki cukrowe

1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą oraz przyprawami.

2. Do miski wsypać cukier, dodać olej, jajka i ucierać mikserem na średnianach obrotach, aż masa zrobi się kremowa (około 4-5 minut).

3. Następnie dodać puree z dyni i wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i poszatkowaną czekoladą, wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej dobrze masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ciasto wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (można też w rondelku z grubym dnem na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając) i posmarować nią wierzch ciasta, a następnie posypać cukrowymi listkami.

Udanych wypieków:)

ciasto z dynia i czekolada

Zdjęcia czytelników:

Print Friendly, PDF & Email

50 myśli na temat „Ciasto z dynią i czekoladą

  1. Mam chrapkę na to ciasto tylko przeraża mnie czas pieczenia. Wszystkie ciasta piekę z termoobiegiem i zawsze wychodzą. Mogę skrócić czas do 45-50 minut z termoobiegiem?

  2. Mam pytanie: czy dynię można czymś zastąpić? Nie zawsze jest dostępna, a ciasto kusi. :) Zresztą już z kilku przepisów stąd skorzystałam, ku zadowoleniu rodziny i znajomych. Pozdrawiam :)

  3. Próbowałam dziś upiec to ciasto. Wszystko zrobilam dokładnie jak w przepisie, piekarnik ustawiłam na termoobieg i 180 stopni. Po 15 minutach ciasto pięknie wyrosło ale jednoczesnie cały wierzch zaczął sie przypalać. Probowalam obniżyć temperaturę do 150 a potem nawet do 140 stopni ale ciasto nadal sie przypalało a w środku bylo wciąż surowe. Dopiekło sie całe po 45 minutach ale calkiem spalone na wierzchu. Zrobilam drugą porcję ciasta i tym razem od początku ustawiłam 150 stopni. Niestety efekt był ten sam. Błagam, podpowiedzcie mi co źle zrobilam. Ciasto w środku jest bardzo dobre. Wlasnie spróbowałam ale spalenizna jest nie do przyjęcia!

  4. Ja piekłam na funkcji góra-dół 180oC czyli bez termoobiegu, jeśli pieczemy z termoobiegiem zmniejszamy temperaturę do 160oC i proszę piec na najniższej półce w piekarniku,
    pozdrawiam

  5. Czym mogę zastąpić czekoladę? Bo zostało mi trochę puree z dyni i chciałabym szybko zrobić ciasto, ale nie mam w domu czekolady . Czy mogę dodać np. pół szklanki kakao?

  6. Dziś znalazłam, przepis :) I jestem zachwycona, osobiście nie lubię dyni ale koleżanka obradowała mnie dynią wielkości piekarnika…. Zrobiłam piewsze ciasto 2 godziny temu, i już zniknęło z talerza,mój 3 letni synek mówi „mama daj mniam mniam” czyli na prawde jest pyszne !Nie oparłam sie pokusie i drugie ciasto piecze się właśnie w piekarniku :)

  7. Jak dotąd nie miałam okazji piec ciast z dyni czy marchewki… Dziś był mój debiut. Smakowało wszystkim, z trudem powstrzymywaliśmy się by nie zjeść całego… To ciasto jest naprawdę niebezpieczne ;) Mój syn (19 miesięcy) miał dziś dzień spod znaku „nic nie jem”, do momentu oczywiście… na ciasto z dyni z ogromnymi kawałami gorzkiej czekolady nie ma twardych… Pozdrawiam i dziękuję za tak pyszne inspiracje…

  8. Ciasto jest przepyszne, wilgotne i cudownie pachnące – kolejne do kolekcji udanych ciast z Pani strony. :) Trzeba tylko uważać, ponieważ bardzo szybko się rumieni. Czytałam opisy, że potrafiło się przypalić. Mi się zaczęło rumienić po 20 minutach, ale położyłam na wierzch folię aluminiową i wszystko ładnie się upiekło. Trzeba po prostu go doglądać i zadziałać w odpowiednim momencie :) a naprawdę WARTO!

  9. Zrobiłam – ciasto okazało się być bardzo smaczne, zresztą to nie pierwszy przepis który zaczerpnęłam z tego bloga, wszystkie okazały się pyszne, dziękuję bardzo za inspiracje :)

  10. Ciasto jest naprawde mega pyszne!!!!:D cos pieknego:) musze sie narazie trzymac od niego z daleka bo jestem w 7 msc ciazy i nie chce przez nie wygladac jak slon:) ale pojutrze na impreze halloween pieke kolejne:) polecam!!!!

  11. Mała Cukierenko, zrobiłam puree z dyni z Twojego przepisu i nie mogłam go nie wykorzystać do tego pysznego ciacha, a żeby się na siebie nie denerwować od razu zrobiłam z podwójnej porcji ;) Pyszny przepis, dziękuję ;)

  12. Zrobiłam to ciasto. Jest RE-WE-LA-CYJ-NE!!! – wilgotne i mięciutkie – dyni w ogóle nie czuć, a jak pachnie… hmmm. Poniosła mnie fantazja i dodałam jeszcze pół łyżeczki przyprawy do piernika i 2 garście suszonej żurawiny. Przepis ląduję u mnie w segregatorku z przepisami. Jeszcze powtórzę nie raz. Pozdrawiam cieplutko ;)

  13. Wspaniałe ! :) Robiłam najpierw puree z dyni z Pani przepisu a potem to ciasto :) WSZYSTKO SUPER ! Kolejny udany wypiek … dziękuje ! :)

  14. Hej:)
    Jakieś 2 m-ce temu robiłam to ciasto ale piszę dopiero teraz. Ciasto rewelacyjne, w smaku trochę podobne do piernika. Pierwszy raz robiłam z proporcji tu podanych, a drugie robiłam z potrójnej porcji i oba się udały. Obawiałam się o ten na większej blasze, gdzie była potrójna ilość składników. Jedynie większy troszkę z jednej strony pod spodem się przypalił ale to kwestia mojego gazowego piekarnika. Bezpieczniej jest pewnie w kilku mniejszych blaszkach robić z większej porcji. Tym co się zastanawiają to polecam im ten przepis.

Dodaj komentarz

.