Ciasteczka z czekoladą i chili

Ciasteczka z czekoladą i chili – W ciasteczkach jest świetne połączenie smaków czekolady z cynamonem i rumem, a na końcu pikantnej nutki chili. Pięknie pachną i szybko się pieką. Polecam :) (przepis z dodatku do „Gazety Wyborczej” Spotkanie z papryką nr 6;z 17 lutego 2007)

Ciasteczka z czekoladą i chili

Ciasteczka z czekoladą i chili
Składniki:
80g rodzynek
3 łyżki rumu (ja dałam 4)
300g gorzkiej czekolady (3 tabliczki)
3 łyżki masła
6 łyżek mąki
100g cukru
2 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki chili w proszku ( przyprawy dodać według własnego uznania)

Rodzynki włożyć do rondelka i wlać alkohol. Podgrzać mocno, ale uważać, żeby się nie zagotowały. Odstawić, aby ostygły.

Do garnka włożyć 170g gorzkiej czekolady połamanej na kosteczki, dodać masło i stopić na małym ogniu (cały czas mieszając). Odstawić, by ostygło.

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, chili, cynamonem i solą.

Jajka ubić z cukrem i pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru waniliowego. Ciągle ubijając, dodawać powoli do masy stopioną, przestudzoną czekoladę. Powstałą masę delikatnie połączyć z mąką, dodać osączone rodzynki i resztę poszatkowanej czekolady ( wielkości groszków czekoladowych), wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do180oC. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżeczką porcję masy i układać na blaszce, zachowując odstęp, gdyż ciasteczka w trakcie pieczenia rosną. Piec 8-10 min, po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilkę, ponieważ ciasteczka są bardzo miękkie i przy próbie przełożenia mogą się połamać. Po paru minutach twardnieją i można je spokojnie przekładać.

Pozdrawiam :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

27 komentarzy do wpisu „Ciasteczka z czekoladą i chili”

  1. Dzisiaj zrobiłam. Konkretne czekoladowe ciacha z rumowymi rodzynkami (chili i cynamonu nie dodałam) świetne ze szklanką mleka. Mocno czekoladowe, dzięki za przepis

    Odpowiedz
  2. Witam, zrobiłam ciasteczka wg. przepisu i niestety muszę stwierdzić że wyglądały one zupełnie inaczej niż te na zdjęciu(wyglądały jak zwykłe małe biszkopty). Co zrobiłaś ze twoje są takie popękane i świecące z wierzchu???

    Odpowiedz
  3. hm… myślę, że to zależy od czekolady i masła, przykro mi że nie wyszły takie jak na zdjęciu, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Znam te ciasteczka właśnie z dodatku do gazety, zawsze wychodzą a najwspanialsze są gdy zamiast rodzynek dodamy namoczone w rumie suszone wiśnie :)

    Odpowiedz
  5. Pierwszy raz robiłam te ciastka. Trochę zmodyfikowałam przepis, nie dałam rodzynek, zamiast cynamonu dałam przyprawę do piernika, zamiast chili pieprz cayenne, a zamiast rumu 3 łyżki alkoholu ziołowego. Wyszły super:) Dzięki, za ten wspaniały blog. Naprawdę sporo z niego korzystam.

    Odpowiedz
  6. Piekłam te ciastka na święta po raz czwarty- i zawsze wychodzą przepyszne (:
    Dodaję tylko duuużo więcej chili z uwagi, że ja i mój mąż uwielbiamy ostre potrawy- niestety niektórzy moi goście właśnie z powodu sporej ilości chili nie sięgają po nie- co w sumie mnie cieszy bo więcej zostaje dla mnie :D
    Przepis ten również podesłałam mojej siostrze i z tego co wiem była nim zachwycona.
    Pozdrawiam i życzę radosnych i wesołych Świąt (:

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.