Wykwintny budyń rumowy

Dzisiaj cały dzień padało. Było ponuro, szaro, a czas w pracy się dłużył. Po powrocie do domu musiałam dodać sobie pozytywnej energii, aby przyjemnie spędzić resztę wieczoru. Zrobiłam czekoladowy, bardzo słodki krem, na który przepis znalazłam w książeczce pod tytułem „Czekolada” z kuchennej półeczki Jacqueline Bellefontaine.

Składniki na 6 porcji:

225g czekolady deserowej

4 jajka

6 łyżek cukru

4 łyżki ciemnego rumu (zamiast rumu można dodać brandy)

4 łyżki śmietanki kremówki

aromat śmietankowy

Do przybrania:

– co nam podpowie fantazja :)

Roztopić czekoladę i odstawić, by ostygła (ja roztopiłam w kuchence mikrofalowej).

Następnie utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę.

Wlać czekoladę do masy, wymieszać i wlać rum, śmietanę oraz aromat śmietankowy (parę kropli).

W drugim naczyniu ubić białko na sztywną pianę.

Przełożyć połowę do masy czekoladowej, wymieszać i dodać resztę białka, delikatnie mieszając. Przełożyć masę do sześciu małych pucharków lub szklanek. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem można udekorować  bitą śmietaną, czekoladowymi listkami, posypką.

Cudownych słodkości :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do wpisu „Wykwintny budyń rumowy”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.