Ciasteczka z czekoladą i chili – W ciasteczkach jest świetne połączenie smaków czekolady z cynamonem i rumem, a na końcu pikantnej nutki chili. Pięknie pachną i szybko się pieką. Polecam :) (przepis z dodatku do „Gazety Wyborczej” Spotkanie z papryką nr 6;z 17 lutego 2007)
Ciasteczka z czekoladą i chili
Składniki:
80g rodzynek
3 łyżki rumu (ja dałam 4)
300g gorzkiej czekolady (3 tabliczki)
3 łyżki masła
6 łyżek mąki
100g cukru
2 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki chili w proszku ( przyprawy dodać według własnego uznania)
Rodzynki włożyć do rondelka i wlać alkohol. Podgrzać mocno, ale uważać, żeby się nie zagotowały. Odstawić, aby ostygły.
Do garnka włożyć 170g gorzkiej czekolady połamanej na kosteczki, dodać masło i stopić na małym ogniu (cały czas mieszając). Odstawić, by ostygło.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, chili, cynamonem i solą.
Jajka ubić z cukrem i pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru waniliowego. Ciągle ubijając, dodawać powoli do masy stopioną, przestudzoną czekoladę. Powstałą masę delikatnie połączyć z mąką, dodać osączone rodzynki i resztę poszatkowanej czekolady ( wielkości groszków czekoladowych), wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do180oC. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżeczką porcję masy i układać na blaszce, zachowując odstęp, gdyż ciasteczka w trakcie pieczenia rosną. Piec 8-10 min, po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilkę, ponieważ ciasteczka są bardzo miękkie i przy próbie przełożenia mogą się połamać. Po paru minutach twardnieją i można je spokojnie przekładać.
Pozdrawiam :)
Witam.
Piekłam nie raz zarowno z rodzynkami jak i żurawiną. Za każdm razem są przepyszne i szybko znikają!
bardzo się cieszę:) pozdrawiam
witam
ciasteczka raj na ziemi mhhhh :)
witam,
uważam, że żurawina będzie również świetna,
pozdrawiam
Ciacha wyglądają fantastycznie i właśnie postanowiłam je upiec,
jednak.. co powiedzie na zamianę: zamiast rodzynek – żurawina?
Pozdrawiam :)
tak można odrobinę dodać do ciasta
pozdrawiam
A zamiast rumu mogę dać olejek rumowy, bo nie chce mi się iść do sklepu :-)
można, ale wydaje mi się, że wtedy ciasteczka nie będą takie dobre,
pozdrawiam
moge dodac inny alkohol niz rum ?:)
cieszę się, że ciasteczka smakują,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam:)
Moje niestety nie wyglądają tak pięknie jak na zdjęciu :) ale są przepyszne!!
Super:) bardzo się cieszę:)
pozdrawiam
Cudowne, a nawet boskie! :D
Cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Dzisiaj zrobiłam. Konkretne czekoladowe ciacha z rumowymi rodzynkami (chili i cynamonu nie dodałam) świetne ze szklanką mleka. Mocno czekoladowe, dzięki za przepis