Ciasteczka owsiane z sezamem

Ciasteczka owsiane z sezamem – Uwielbiam ciasteczka owsiane i dosyć często je piekę, korzystając z różnych przepisów. Ten przepis uważam za jeden z lepszych:), ponieważ zawsze ciasteczka wychodzą przepyszne i chrupiące. Oryginalny przepis pochodzi ze strony. Ja do ciasteczek dodałam moje ulubione dodatki, czyli sezam i rodzynki, ale każdy oczywiście może zmodyfikować je na swój sposób.

Ciasteczka owsiane z sezamem

Ciasteczka owsiane z sezamem
Składniki:
200g płatków owsianych
0,5 szklanki mąki
3 jajka
pół kostki masła
40-60g brązowego cukru
150g sezamu
100g rodzynek
1-2 łyżki płynnego miodu
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Wsypujemy sezam na patelnię i prażymy na złoty kolor, przesypujemy do miseczki.

Do masła rozgrzanego na patelni wsypujemy płatki owsiane i smażymy, aż się zarumienią. Płatki posypujemy brązowym cukrem i delikatnie mieszamy, aż cukier się stopi. Następnie płatki owsiane wsypujemy do uprażonego sezamu i dodajemy rodzynki, mieszamy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi i sezamem. Dodajemy rozbełtane jajka, miód i dokładnie mieszamy.

Owsianą masę można wyjąć na stolnicę, równomiernie rozłożyć i szklanką wycinać ciasteczka lub łyżeczką nakładać ciasto na blaszkę i lekko spłaszczać.

Ciasteczka owsiane pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg, na wysmarowanej masłem blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Udanych wypieków :)

Ciasteczka owsiane z sezamem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

48 komentarzy do wpisu „Ciasteczka owsiane z sezamem”

  1. pisze do ciebie jak zwykle w trakcie wypiekow tak pieknie wygladaly na zdieciu no i w domu mislam tylko skladniki na ten przepis dam znac jak poszlo p.s. uwielbiam twoje przepisy xxx

    Odpowiedz
  2. :D super że smakowały, dziękuję za miłe słowa,
    pozdrawiam ciepło
    p.s. U mnie dzisiaj -10 br, no teraz trochę cieplej -3

    Odpowiedz
  3. To jest najlepszy przepis na ciasteczka zbozowe jaki kiedykolwiek znalazlam w internecie! Dodatkowym atutem jest to, ze jesli zdecydujesz sie na modyfikacje (np. zastap sezam slonecznikiem lub/i ziarnami dynii lub orzechow arachidowych badz tez migdalow) wciaz smakuje znakomicie. I ten slodki smak… mysle, ze to dobrej jakosci miod. Uwielbiam je ! Takze probowalam wersje z rodzynkami i rozdrobniona czekolada i orzechami – pychotka ! Naprawde wariacji jest wiele. Dzieki za ten przepis xxx

    Odpowiedz
  4. Super ciasteczka zrobiłam tylko zamiast sezamu dodałam mieszankę studencką. Wyglądają i smakują obłędnie. Z tej ilości składników wyszło mi 17 sporych ciastek.

    Odpowiedz
  5. Są niesamowite, ale mają jeden jedyny mankament / pachną MALIZNĄ obojętnie ile się ich nie zrobi/ wczoraj zrobiła AC i dziś już widać dno pojemnika. Całe szczęście , że wychodzą chrupiące – AC woli takie, jak na przykład cytrynowe. Pozdrawiamy Główną Cukierniczkę AKC

    Odpowiedz
  6. Właśnie je zrobiłam…fajne są ale wyszły mi trochę gorzkie :( może to z tego powodu że za długo prażyłam sezam i brązowy cukier z płatkami mi się trochę przypalił? Dodałam też pół cukru wanilinowego zamiast cały bo wydawało mi się że przesadzę ze słodyczą.. Jak myślisz Cukierenko czy wyjdą równie dobrze jak następnym razem nie uprażę sezamu a brązowy cukier dodam dopiero po przesypaniu płatków z patelni? Czy Tobie też kiedyś wyszły gorzkie? Dziękuję za odpowiedź:)

    Odpowiedz
  7. witam serdecznie!!
    mam pytanie, ile wychodzi ciastek z podanego przepisu?
    muszę upiec ciasteczka dla całej klasy na bal karnawałowy, dla 25 dzieciaków, i nie wiem jakich użyć proporcji. będę wdzięczna za info.

    pozdrawiam :)))

    Odpowiedz
  8. Dziś zrobiłam ciasteczka i od razu dodałam je do ulubionych :) Smakowały całej rodzinie .Dodałam pół na pół rodzynek i żurawiny. Pychotka :)

    Odpowiedz
  9. Po wcześniejszych (udanych:)) próbach z innymi owsianymi ciasteczkami, dzisiaj – zachęcona pozytywnymi komentarzami – skusiłam się na te z tego przepisu. Nie mam pojęcia w czym rzecz, ale chrupiące to one nie wyszły, raczej bardzo mięciutkie. Zastanawia mnie co mogłam zrobić nie tak? Może jakieś sugestie? Ktoś miał wcześniej taką sytuację?

    Odpowiedz
  10. myślę, że składniki były za ciepłe, miód się rozpuścił i jajka pewnie były duże, więc ciasto było dosyć lejące, pewnie wyszła taka owsianka:) dlatego ciasteczka nie wyszły chrupiące, pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.