Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą – Zapraszam na przepyszne ciasto z dużą ilością porzeczki. Kwaskowate, waniliowe, delikatnie cytrynowe, pychotka! Rozpływa się w ustach, szczególnie beza z porzeczkami :). Ciasto bardzo mi smakuje, idealne do kawy latem, poezja. Do tego jest szybkie i myślę, że proste w przygotowaniu, polecam!
Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła w temperaturze pokojowej
130g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
6 żółtek
220ml mleka
skórka starta z 1/2 cytryny
Wierzch:
600g czerwonej porzeczki (umytej, obranej)
6 białek
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać w 2 partiach żółtka, po każdym do daniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
3. Do maślanej masy dodać w 3 partiach mąkę razem z mlekiem, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste).
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Wierzch:
5. Porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1/3 porzeczki wyłożyć na wierzch ciasta.
6. Białka ubić i stopniowo dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 6-8 minut, aż cukier się rozpuści.
Do gęstej piany z białek dodać pozostałe porzeczki i wymieszać krótko, delikatnie szpatułką. Pianę z porzeczkami wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ciasta łyżką można zrobić górki, ciasto będzie wyglądało bardziej apetycznie.
7. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Po około 35 minutach proszę nakryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło.
Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
8. Po wyjęciu z piekarnika ostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać pokrojone na spore prostokąty.
Udanych wypieków:)
Moja beza opadła. W ogóle jej nie widać. Co zrobiłam źle
źle ubita, pewnie za krótko była ubita albo piana słabo się ubiła bo były jakieś zabrudzenia, może za długo była też mieszana z porzeczkami, pozdrawiam
Jest pyszne, ale niestety wyszedł zakalec :(
przykro mi, pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie.
Jestem w kropce bo nie wiem co źle zrobiłam, ale od początku. Za pierwszym razem zrobiłam to ciasto z porzeczkami, pięknie wyrosło i przepysznie smakowało ale za drugim razem pokroiłam drobniutko rabarbar i postępowałam zgodnie z przepisem ku mojej rozpaczy wyszedł zakalec, co się mogło stać? Pierwszy raz mi się coś takiego stało czyżby rabarbar zaszkodził ciastu ?
myślę, że rabarbar puścił dużo soku, pozdrawiam
Czy to ciasto nadaje się żeby upiec je dzień wcześniej? Chciałbym je zrobić na rodzinne spotkanie, ale nie wiem czy na drugi dzień będzie równie smaczne i czy beza nadal będzie krucha z wierzchu? Jak je najlepiej przechować?
na drugi dzień będzie równie smaczne, ogólnie beza nie jest za bardzo krucha, nie trzymałam ciasta w lodówce i na drugi dzień też było dobre, pozdrawiam serdecznie
Ciasyo pycha tylko na środku sie nie dopieklo. Za dużo porzeczek a moze za krotko.
Zrobilam, posmakowalam i jest pyszne. Dziekuje za przepis.
Ciasto przepyszne, dopiero co wyjęłam z piekarnika, a już niewiele zostało. Dziękuję za przepis
Witam Panią, ciasto PRZEPYSZNE wyrosło pięknie , smakuje bosko. Zastanawiam się jakie jeszcze inne owoce można dodać, czarną porzeczkę, rabarbar?
Dziękuję bardzo za kolejny wspaniały przepis. :)
myślę, że czarna porzeczka jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie
Przepis wypróbowany, smakuje pysznie :-) Coś czuję, że to będzie mój popisowy numer na zbliżających się urodzinach męża :-)
Wygląd ma te ciasto niesamowity : )
Super ciasto, pozdrawiam :)
Ciasto robiłam wg filmu wciskając pauzę co jakiś czas. Na koniec mówię hmm a co z tym cukrem waniliowym… W filmie został pominięty taki laik jak ja nie domyślił się niestety :/ no nic mam nadzieję że będzie również tak samo smaczne bez cukru jak z nim. Pozdrawiam :)
A czy porzeczki można zastąpić jagodami? :-)
myślę, że tak, pozdrawiam
Zrobione i skosztowane – pycha. Wielkie Dzięki za przepis.
miło mi :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Nie wiem dlaczego ale wyszedł mega zakalec 😔
Właśnie ciasto wystygło i jest pyszne :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Już siedzi w piekarniku :)
mam nadzieję, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam z czarnymi porzeczkami wszystkim bardzo smakowało!