Proste puszyste ciasto z porzeczkami – Nowe, pyszne, proste ciasto z porzeczkami w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Długo utrzymuje świeżość. Jest szybkie w przygotowaniu. Wspaniale smakuje ze szklanką mleka. Idealne wakacyjne ciasto. Polecam! Trochę zmodyfikowany przepis ze strony knurr.pl
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste puszyste ciasto z porzeczkami
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 4 duże jajka L
- 200g cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 220ml oleju
- 240g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 90g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 380g czerwonej porzeczki bez szypułek
- Dodatkowo:
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej do owoców
- cukier puder do posypania
Ciasto:
- Blaszkę o wymiarach 24cm x 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
- Do miski wbić jajka dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 4-5 minut.
- Do piany z jajek dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników.
- Następnie na pianę przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
- Do porzeczek dodać 1 kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać, aż owoce będą obtoczone w mące.
- Odłożyć około 1/3 przygotowanych owoców. Pozostałe owoce dodać w dwóch partiach do ciasta. Po każdym dodaniu wymieszać delikatnie, krótko szpatułką, patrz FILM.
- Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Na wierzchu równomiernie ułożyć odłożone owoce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Bardzo przepraszam – obejrzałam film i znalazłam potrzebne mi informacje… Ciasto jest świetne, idealne do owoców…. pozdrawiam…
Piekę chyba 3-4 raz – teraz ze śliwkami – i ciągle drżę czy dobrze ustawiam temperaturę pieczenia. Piekę w 190oC … a może powinno być wyżej ? pod koniec pieczenia trochę podwyższam bo boję sie że w środku będzie surowe…. Proszę o podanie w jakiej temperaturze mam piec te 50 minut.
Pysznie pozdrawiam…
Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
pozdrawiam serdecznie
Bardzo lubię to ciasto. Piekę z różnymi owocami, z mrożonymi też. Na górę czasem daję lukier lub polewę czekoladową. Ciasto proste i szybkie w wykonaniu, wilgotne .
Pozdrawiam
Dorota
Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie