Proste puszyste ciasto z porzeczkami

Proste puszyste ciasto z porzeczkami – Nowe, pyszne, proste ciasto z porzeczkami w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Długo utrzymuje świeżość. Jest szybkie w przygotowaniu. Wspaniale smakuje ze szklanką mleka. Idealne wakacyjne ciasto. Polecam! Trochę zmodyfikowany przepis ze strony knurr.pl

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:

 http://www.youtube.com/malacukierenka

Proste puszyste ciasto z porzeczkami 2

Proste puszyste ciasto z porzeczkami

Składniki:

Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 4 duże jajka L
  • 200g cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 220ml oleju
  • 240g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 90g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 380g czerwonej porzeczki bez szypułek
  • Dodatkowo:
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej do owoców
  • cukier puder do posypania

Ciasto:

  1. Blaszkę o wymiarach 24cm x 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
  2. Do miski wbić jajka dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 4-5 minut.
  3. Do piany z jajek dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  4. Następnie na pianę przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
  5. Do porzeczek dodać 1 kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać, aż owoce będą obtoczone w mące.
  6. Odłożyć około 1/3 przygotowanych owoców. Pozostałe owoce dodać w dwóch partiach do ciasta. Po każdym dodaniu wymieszać delikatnie, krótko szpatułką, patrz FILM.
  7. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Na wierzchu równomiernie ułożyć odłożone owoce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Proste puszyste ciasto z porzeczkami 3

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą

Kruche Ciasto z Kremem Serowym, Owocami i Kruszonką

Ciasto Maczek Porzeczkowy

5 komentarzy do “Proste puszyste ciasto z porzeczkami”

  1. Bardzo przepraszam – obejrzałam film i znalazłam potrzebne mi informacje… Ciasto jest świetne, idealne do owoców…. pozdrawiam…

    Odpowiedz
  2. Piekę chyba 3-4 raz – teraz ze śliwkami – i ciągle drżę czy dobrze ustawiam temperaturę pieczenia. Piekę w 190oC … a może powinno być wyżej ? pod koniec pieczenia trochę podwyższam bo boję sie że w środku będzie surowe…. Proszę o podanie w jakiej temperaturze mam piec te 50 minut.
    Pysznie pozdrawiam…

    Odpowiedz
  3. Bardzo lubię to ciasto. Piekę z różnymi owocami, z mrożonymi też. Na górę czasem daję lukier lub polewę czekoladową. Ciasto proste i szybkie w wykonaniu, wilgotne .
    Pozdrawiam
    Dorota

    Odpowiedz

Dodaj komentarz