Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą

Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą – Zapraszam na przepyszne ciasto z dużą ilością porzeczki. Kwaskowate, waniliowe, delikatnie cytrynowe, pychotka! Rozpływa się w ustach, szczególnie beza z porzeczkami :). Ciasto bardzo mi smakuje, idealne do kawy latem, poezja. Do tego jest szybkie i myślę, że proste w przygotowaniu, polecam!

Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą

Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła w temperaturze pokojowej
130g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
6 żółtek
220ml mleka
skórka starta z 1/2 cytryny
Wierzch:
600g czerwonej porzeczki (umytej, obranej)
6 białek
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać w 2 partiach żółtka, po każdym do daniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

3. Do maślanej masy dodać w 3 partiach mąkę razem z mlekiem, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste).

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

Wierzch:
5. Porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1/3 porzeczki wyłożyć na wierzch ciasta.

6. Białka ubić i stopniowo dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 6-8 minut, aż cukier się rozpuści.
Do gęstej piany z białek dodać pozostałe porzeczki i wymieszać krótko, delikatnie szpatułką. Pianę z porzeczkami wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ciasta łyżką można zrobić górki, ciasto będzie wyglądało bardziej apetycznie.

7. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Po około 35 minutach proszę nakryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło.
Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

8. Po wyjęciu z piekarnika ostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać pokrojone na spore prostokąty.

Udanych wypieków:)

Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą

Print Friendly, PDF & Email

67 komentarzy do “Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą”

  1. Ciasto jest przepyszne.stosujac się dokładnie do przepisu wychodzi super.upieczone pachnące cytrynowo waniliowe z nutą porzeczki.super przepis.dziekuje🤗

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam to ciasto dzisiaj pierwszy raz. Niestety wyszedł zakalec. Pomimo tego ciasto smakuje wybornie, jest kwaśne a zarazem słodkie. Następnym razem podpiekę spód. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Zgadzam sie z paniami co piekly ciasto zaniest dodaly owoce. W moim porzeczki sa rzadkoscia I bardzo drogie chcialam upiec cos specjalnego niestety nie pochwale przepisu Nic specjalnego ,,, bardzo bylam rozczarowana tak beza I porzeczki ale placek po Prostu za ciezki I bez smaku Uwielbiam piec zawsze dostaje pochwaly – nie za ten przepis Zmarnowalam porzeczki

    Odpowiedz
  4. Właśnie spróbowałem wykonać to ciasto, a wypieki robię z rzadka i zdarzał mi się też zakalec (np. w muffinkach). Robiąc według wszystkich wskazówek – wyszło pyszne, żona nie wytrzymała i nawet ciepłe zaczęła jeść. Chyba wystarczy jej komentarz: „I jak tu teraz schudnąć?”

    Odpowiedz
  5. Ciasto wyszło super:-), robiłam z połowy produktów i się udało 👍🏻.
    Mam pytanko, czy robiła Pani to ciasto z innymi owocami 🤔
    Pozdrawiam, Magdalena

    Odpowiedz
  6. Niestety wyszedł zakalec:/ ciasto jest za gęste. Należy najpierw upiec spod, a dopiero potem wylać pianę i ją dopiec. Nie polecam tego przepisu.

    Odpowiedz
  7. Trzeba pierwsze podpiec samo ciasto ja pieklam pol godziny anpozniej na to dałam piane z wszystkimi porzeczkami i wtedy wyszło super piekłam w piątek dzisiaj jest niedziela i nadal jeat pyszne

    Odpowiedz
  8. Witam Panią, Mam pytanie jak wszyscy wczoraj upiekłam ciasto, po wyjęciu z piecyka wyglądało znakomicie…mój błąd był, że przykryłam to potem jeszcze raz folia, a to tylko przez muszki owocowku i moja beza nie jest krucha – ale to nie tragedia. Dziś ukroilam kawałek ciasta i nie jest takie puszyste jak myślałam, wydaje mi się że ciasto jest za gęstą.
    Co Pani o tym myśli?

    Odpowiedz
  9. Ciasto pyszne. Proszę mi podpowiedzieć dlaczego na środku ciasta pianka mi się nie do piekła. Może nie potrzebnie przykrywałam ciasto jak Pani na filmie, każdy piekarnik przecież jest inny.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz