Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą

Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą – Zapraszam na przepyszne ciasto z dużą ilością porzeczki. Kwaskowate, waniliowe, delikatnie cytrynowe, pychotka! Rozpływa się w ustach, szczególnie beza z porzeczkami :). Ciasto bardzo mi smakuje, idealne do kawy latem, poezja. Do tego jest szybkie i myślę, że proste w przygotowaniu, polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą

Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła w temperaturze pokojowej
130g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
6 żółtek
220ml mleka
skórka starta z 1/2 cytryny
Wierzch:
600g czerwonej porzeczki (umytej, obranej)
6 białek
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać w 2 partiach żółtka, po każdym do daniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

3. Do maślanej masy dodać w 3 partiach mąkę razem z mlekiem, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem do połączenia składników (patrz FILM). Dodać skórkę cytrynową, wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste).

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

Wierzch:
5. Porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1/3 porzeczki wyłożyć na wierzch ciasta (patrz FILM).

6. Białka ubić i stopniowo dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 6-8 minut, aż cukier się rozpuści.
Do gęstej piany z białek dodać pozostałe porzeczki i wymieszać krótko, delikatnie szpatułką (patrz FILM). Pianę z porzeczkami wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ciasta łyżką można zrobić górki (patrz FILM), ciasto będzie wyglądało bardziej apetycznie.

7. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Po około 35 minutach proszę nakryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło.
Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

8. Po wyjęciu z piekarnika ostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać pokrojone na spore prostokąty.

Udanych wypieków:)

Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

53 komentarze do wpisu „Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą

  1. Przepis wypróbowany, smakuje pysznie :-) Coś czuję, że to będzie mój popisowy numer na zbliżających się urodzinach męża :-)

  2. Witam Panią, ciasto PRZEPYSZNE wyrosło pięknie , smakuje bosko. Zastanawiam się jakie jeszcze inne owoce można dodać, czarną porzeczkę, rabarbar?
    Dziękuję bardzo za kolejny wspaniały przepis. :)

  3. Czy to ciasto nadaje się żeby upiec je dzień wcześniej? Chciałbym je zrobić na rodzinne spotkanie, ale nie wiem czy na drugi dzień będzie równie smaczne i czy beza nadal będzie krucha z wierzchu? Jak je najlepiej przechować?

    • na drugi dzień będzie równie smaczne, ogólnie beza nie jest za bardzo krucha, nie trzymałam ciasta w lodówce i na drugi dzień też było dobre, pozdrawiam serdecznie

  4. Witam serdecznie.
    Jestem w kropce bo nie wiem co źle zrobiłam, ale od początku. Za pierwszym razem zrobiłam to ciasto z porzeczkami, pięknie wyrosło i przepysznie smakowało ale za drugim razem pokroiłam drobniutko rabarbar i postępowałam zgodnie z przepisem ku mojej rozpaczy wyszedł zakalec, co się mogło stać? Pierwszy raz mi się coś takiego stało czyżby rabarbar zaszkodził ciastu ?

    • źle ubita, pewnie za krótko była ubita albo piana słabo się ubiła bo były jakieś zabrudzenia, może za długo była też mieszana z porzeczkami, pozdrawiam

  5. Witam, brak drobnego cukru do wypieków. Chciałabym go zastąpić cukrem pudrem, tylko jaka ilość byłaby odpowiednia?

  6. Ciasto przepyszne słodkie i kwaśne za razem w przepisie jest podany czas pieczenia 60 min i niestety ale mi.sie nie dopiekł mąż twierdzi,że za dużo owoców dałam na ciasto. W środku surowe. Albo za mała blaszka .. (24×28) , ale na pewno zrobie jeszcze raz. Ogólnie rewelacja

  7. Ciasto pięknie wyrosło ale bezą nie jest chrupiąca na zewnątrz.. robiłam wszystko tak jak w przepisie. Co mogłam zrobić nie tak?

  8. Ciasto wygląda obłędnie! Bardzo chciałabym je zrobić dla moich gości, którzy są na diecie bezglutenowej. Jaką mąką mogłabym zastąpić mąkę pszenną, aby ciasto nie straciło właściwości? Czy jeszcze jakieś składniki powinnam dodać, zwiększyć/zmniejszyć ilość? Serdecznie pozdrawiam! :)

  9. Ja piekę z Pani przepisów na diecie bezglutenowej tylko uzywam maki krakowskiej bezglutenowej z belvitenu i proporcje daje takie same jak zwykłej maki i wychodzi zawsze dobrze
    Pozdrawiam i przepisik rewelacja

    • Prosze podpiec samo ciasto a pozniej bialka z porzeczkami ja za pierwszym razem miałam okropny zakalec musialam ciasto wyrzucić ale za 2 razem pół godziny samo ciasto pozniej wszystkie porzeczki dałam do piany i wyszło super ciacho dzisiaj niedziela pieklam w piatek a ciasto nadal superdo 3 razy sztuka więc pani przypadku

  10. Niestety nastawiłam się bardzo na to ciasto bo wyglada super, użyłam wszystkich ilości zgodnie z waga, przepis robiłam krok po kroku, wieczorem ciasto upiekłam, wyjęłam do ostygnięcia, rano wstaje i po pierwsze pływa w soku z porzeczek, ale mówię nic to zleje ten sok, będzie można jeszcze na porcje ciasta zrobić ozdobne kropelki na talerzu, No ale próbuje wyjąc a tu się nie da, w końcu myśle ukroje kawałek, a tam po prostu to ciasto się ciągnie jest kompletnie surowe nie wiem przynajmniej z pół godziny dłużej musiałoby się piec żeby doszło. Moim zdaniem coś trzeba poprawić w tym przepisie koniecznie, zwłaszcza ze dopiero teraz przeczytałam komentarze i wielu osobom nie wychodziło. Oczywiście zawsze może być kwestia piekarnika, ale trzeba może jakieś widełki podać, sprawdzić patyczkiem choć jest trochę ciężko przez te owoce i pianę z białek która tez pozostaje wilgotna. A może po prostu zastosować inny spod. Mąka ziemniaczana powinna pochłonąć sporo soku i zabezpieczyć ciasto spodnie żeby nie było tak mokre od góry. Co teraz do wyrzucenia wszystko? Może to podpiec jeszcze?

    • Przykro mi, piekłam to ciasto wiele razy i nawet z większą ilością owoców bo z 850g i mnie się udało, jeszcze raz upiekę, może za szybko folią się przykrywa, za szybko otwiera się piekarnik, dlatego robi się zakalec, zmodyfikuje ten przepis, pozdrawiam serdecznie

  11. Ciasto pyszne. Proszę mi podpowiedzieć dlaczego na środku ciasta pianka mi się nie do piekła. Może nie potrzebnie przykrywałam ciasto jak Pani na filmie, każdy piekarnik przecież jest inny.

  12. Witam Panią, Mam pytanie jak wszyscy wczoraj upiekłam ciasto, po wyjęciu z piecyka wyglądało znakomicie…mój błąd był, że przykryłam to potem jeszcze raz folia, a to tylko przez muszki owocowku i moja beza nie jest krucha – ale to nie tragedia. Dziś ukroilam kawałek ciasta i nie jest takie puszyste jak myślałam, wydaje mi się że ciasto jest za gęstą.
    Co Pani o tym myśli?

  13. Trzeba pierwsze podpiec samo ciasto ja pieklam pol godziny anpozniej na to dałam piane z wszystkimi porzeczkami i wtedy wyszło super piekłam w piątek dzisiaj jest niedziela i nadal jeat pyszne

  14. Niestety wyszedł zakalec:/ ciasto jest za gęste. Należy najpierw upiec spod, a dopiero potem wylać pianę i ją dopiec. Nie polecam tego przepisu.

Dodaj komentarz

.