Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą

Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą – Zapraszam na przepyszne ciasto z dużą ilością porzeczki. Kwaskowate, waniliowe, delikatnie cytrynowe, pychotka! Rozpływa się w ustach, szczególnie beza z porzeczkami :). Ciasto bardzo mi smakuje, idealne do kawy latem, poezja. Do tego jest szybkie i myślę, że proste w przygotowaniu, polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą

Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła w temperaturze pokojowej
130g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
6 żółtek
220ml mleka
skórka starta z 1/2 cytryny
Wierzch:
700g czerwonej porzeczki (umytej, obranej)
6 białek
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać w 2 partiach żółtka, po każdym do daniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

3. Do maślanej masy dodać w 3 partiach mąkę razem z mlekiem, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem do połączenia składników (patrz FILM). Dodać skórkę cytrynową, wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste).

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

Wierzch:
5. Porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1/3 porzeczki wyłożyć na wierzch ciasta (patrz FILM).

6. Białka ubić i stopniowo dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 6-8 minut, aż cukier się rozpuści.
Do gęstej piany z białek dodać pozostałe porzeczki i wymieszać krótko, delikatnie szpatułką (patrz FILM). Pianę z porzeczkami wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ciasta łyżką można zrobić górki (patrz FILM), ciasto będzie wyglądało bardziej apetycznie.

7. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Po około 35 minutach proszę nakryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło.
Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

8. Po wyjęciu z piekarnika ostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać pokrojone na spore prostokąty.

Udanych wypieków:)

Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą

33 thoughts on “Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą

  1. Przepis wypróbowany, smakuje pysznie :-) Coś czuję, że to będzie mój popisowy numer na zbliżających się urodzinach męża :-)

  2. Witam Panią, ciasto PRZEPYSZNE wyrosło pięknie , smakuje bosko. Zastanawiam się jakie jeszcze inne owoce można dodać, czarną porzeczkę, rabarbar?
    Dziękuję bardzo za kolejny wspaniały przepis. :)

  3. Czy to ciasto nadaje się żeby upiec je dzień wcześniej? Chciałbym je zrobić na rodzinne spotkanie, ale nie wiem czy na drugi dzień będzie równie smaczne i czy beza nadal będzie krucha z wierzchu? Jak je najlepiej przechować?

    • na drugi dzień będzie równie smaczne, ogólnie beza nie jest za bardzo krucha, nie trzymałam ciasta w lodówce i na drugi dzień też było dobre, pozdrawiam serdecznie

  4. Witam serdecznie.
    Jestem w kropce bo nie wiem co źle zrobiłam, ale od początku. Za pierwszym razem zrobiłam to ciasto z porzeczkami, pięknie wyrosło i przepysznie smakowało ale za drugim razem pokroiłam drobniutko rabarbar i postępowałam zgodnie z przepisem ku mojej rozpaczy wyszedł zakalec, co się mogło stać? Pierwszy raz mi się coś takiego stało czyżby rabarbar zaszkodził ciastu ?

    • źle ubita, pewnie za krótko była ubita albo piana słabo się ubiła bo były jakieś zabrudzenia, może za długo była też mieszana z porzeczkami, pozdrawiam

  5. Witam, brak drobnego cukru do wypieków. Chciałabym go zastąpić cukrem pudrem, tylko jaka ilość byłaby odpowiednia?

  6. Ciasto przepyszne słodkie i kwaśne za razem w przepisie jest podany czas pieczenia 60 min i niestety ale mi.sie nie dopiekł mąż twierdzi,że za dużo owoców dałam na ciasto. W środku surowe. Albo za mała blaszka .. (24×28) , ale na pewno zrobie jeszcze raz. Ogólnie rewelacja

  7. Ciasto pięknie wyrosło ale bezą nie jest chrupiąca na zewnątrz.. robiłam wszystko tak jak w przepisie. Co mogłam zrobić nie tak?

Dodaj komentarz

.