Proste batoniki fit z daktylami, wegańskie, bez cukru, bez glutenu

Proste batoniki fit z daktylami, wegańskie, bez cukru, bez glutenu – Dzisiaj przepyszna „Zdrowa Środa” :) o tak! Zapraszam na bardzo smaczne, proste, szybkie w przygotowaniu batoniki fit wegańskie, bez cukru, bez glutenu. Z dużą ilością daktyli, orzechów. Są bardzo pożywne i stanowią zdrową alternatywę dla sklepowych słodyczy. Polecam…

Proste batoniki fit z daktylami, wegańskie, bez cukru, bez glutenu

Proste batoniki fit z daktylami, wegańskie, bez cukru, bez glutenu
Składniki:
2 szklanki suszonych daktyli (około 300g)
3/4 szklanki orzechów nerkowca (około 150g)
2 kopiaste łyżki masła orzechowego (bez żadnych dodatków)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki dobrego kakao bez cukru
szczypta soli

1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 10 minut (jeśli mamy wilgotne daktyle, nie musimy ich nasączać).

2. Do blendera przełożyć orzechy, wiórki kokosowe i zmiksować. Dobrze osączyć daktyle i dodać je do bldendra, zmiksować. Dodać masło, kakao i szczyptę soli, zmiksować (jeśli mamy słaby blender masę możemy wymieszać rękoma).

3. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20cm, wyrównać. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Podawać pokrojone na prostokąty.

Smacznego! :)

Proste batoniki fit z daktylami, wegańskie, bez cukru, bez glutenu

Dodaj komentarz

.