Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą – Zapraszam na pyszne, kruche babeczki z mocno czekoladowym kremem. Są bardzo smaczne, aromatyczne, wspaniale pasuje do nich konfitura z czarnej porzeczki. Do kremu dodałam likier i rum, ale jeśli nie chcemy alkoholu to można go pominąć, wtedy radzę dodać jakiegoś aromatu. Babeczki można dowolnie udekorować kolorowymi posypkami cukrowymi lub owocami. Bardzo polecam, świetne na imprezę :). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą
Składniki na około 19 babeczek:
Ciasto:
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
60g cukru pudru
1 żółtko
Krem:
160g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
160g gorzkiej czekolady (użyłam 64%)
120ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów)
1-2 łyżki cukru pudru
4 łyżki likieru jajecznego lub kawowego lub rumu
około 19 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu
Dodatkowo:
posypka cukrowa
złoty barwnik w proszku

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą

Ciasto:
1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtko i zagnieść ciasto.

2. Ciasto rozwałkować na grubość około 3mm, podsypując mąką (wałek też posypać mąką). Z ciasta wycinać okręgi trochę większe od średnicy foremek (moje foremki mają średnicę 6cm, patrz FILM).
Ciastem wykładać foremki (można je wcześniej troszkę posmarować masłem) i następnie ponakłuwać widelcem.
Foremki wyłożone ciastem wstawić do lodówki na co najmniej 60 minut.

3. Schłodzone kruche ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-16 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić babeczki do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
4. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, zalać ją gorącą śmietanką. Odczekać 30 sekund i następnie mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi (patrz FILM). Krem czekoladowy nakryć folią spożywczą (na dotyk) i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło, musi stygnąć co najmniej 2 godziny.

5. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać krem czekoladowy, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (patrz FILM). Dodać alkohol wymieszać mikserem (ja dodałam 3 łyżki likieru i 1 łyżkę rumu). Na krem przesiać cukier puder, wymieszać.

6. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam metalowej końcówki Wilton 1M), patrz FILM.

7. Kruche ciasto wyjąć z foremek i w każde nałożyć niedużą łyżeczkę konfitury. Wierzch ozdobić kremem czekoladowym, wyciskając piękne rozetki.
Gotowe babeczki posypać kolorową posypką i złotym barwnikiem (patrz FILM).
Babeczki przechowywać w lodówce, ale około 45 minut przed podaniem wyjąć je z lodówki.

Udanych wypieków :)

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

10 komentarzy do wpisu „Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą”

  1. Pierwszy raz piekłam babeczki z pani przepisu, udały się rewelacyjnie. Najbardziej smakowały mojemu mężowi. Bardzo prosty przepis.Myślę, że zachwycą każdego.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.