Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą – Zapraszam na pyszne, kruche babeczki z mocno czekoladowym kremem. Są bardzo smaczne, aromatyczne, wspaniale pasuje do nich konfitura z czarnej porzeczki. Do kremu dodałam likier i rum, ale jeśli nie chcemy alkoholu to można go pominąć, wtedy radzę dodać jakiegoś aromatu. Babeczki można dowolnie udekorować kolorowymi posypkami cukrowymi lub owocami. Bardzo polecam, świetne na imprezę :).
Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą
Składniki na około 19 babeczek:
Ciasto:
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
60g cukru pudru
1 żółtko
Krem:
160g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
160g gorzkiej czekolady (użyłam 64%)
120ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów)
1-2 łyżki cukru pudru
4 łyżki likieru jajecznego lub kawowego lub rumu
około 19 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu
Dodatkowo:
posypka cukrowa
złoty barwnik w proszku
Ciasto:
1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtko i zagnieść ciasto.
2. Ciasto rozwałkować na grubość około 3mm, podsypując mąką (wałek też posypać mąką). Z ciasta wycinać okręgi trochę większe od średnicy foremek (moje foremki mają średnicę 6cm).
Ciastem wykładać foremki (można je wcześniej troszkę posmarować masłem) i następnie ponakłuwać widelcem.
Foremki wyłożone ciastem wstawić do lodówki na co najmniej 60 minut.
3. Schłodzone kruche ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-16 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić babeczki do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
4. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, zalać ją gorącą śmietanką. Odczekać 30 sekund i następnie mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi. Krem czekoladowy nakryć folią spożywczą (na dotyk) i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło, musi stygnąć co najmniej 2 godziny.
5. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać krem czekoladowy, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać alkohol wymieszać mikserem (ja dodałam 3 łyżki likieru i 1 łyżkę rumu). Na krem przesiać cukier puder, wymieszać.
6. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam metalowej końcówki Wilton 1M).
7. Kruche ciasto wyjąć z foremek i w każde nałożyć niedużą łyżeczkę konfitury. Wierzch ozdobić kremem czekoladowym, wyciskając piękne rozetki.
Gotowe babeczki posypać kolorową posypką i złotym barwnikiem.
Babeczki przechowywać w lodówce, ale około 45 minut przed podaniem wyjąć je z lodówki.
Udanych wypieków :)
Ile babeczek wyjdzie z podanej porcji?
około 19 pozdrawiam
Dobry wieczór,
Czy te babeczki można zrobić z mleczną czekoladą czy myśli Pani, że krem będzie zbyt słodki?
Bardzo dziękuję:)
można wtedy pominąć cukier puder, pozdrawiam
Czy można użyć białej czekolady do kremu i zabarwić barwnikiem spożywczym w proszku?
Pozdrawiam
nie wiem czy krem będzie sztywny z białą czekoladą, ale tak można, pozdrawiam
Pierwszy raz piekłam babeczki z pani przepisu, udały się rewelacyjnie. Najbardziej smakowały mojemu mężowi. Bardzo prosty przepis.Myślę, że zachwycą każdego.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam ,czy do masy mozna dac biala czekolade zamiast ciemnej ? w jakich proporcjach ?
myślę, że można, ale bezie bardzo słodkie, pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy babeczki można zrobić dzień lub dwa dni wcześniej?
tak można, pozdrawiam
Witam, masło ucieramy i dodajemy etapami krem czekoladowy tzn co? Śmietankę z roztopiona czekolada w postaci płynnj czy trzeba to ubić mikserem? Czy to takie połączenie kremu maślanego z kremówką? Pozdrawiam
Czym zastąpić 4 łyżki likieru?:) Babeczki dla dzieci:)
można pominąć alkohol, dać parę kropli aromatu lub ekstrakt waniliowy, pozdrawiam serdecznie