Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą – Zapraszam na pyszne, kruche babeczki z mocno czekoladowym kremem. Są bardzo smaczne, aromatyczne, wspaniale pasuje do nich konfitura z czarnej porzeczki. Do kremu dodałam likier i rum, ale jeśli nie chcemy alkoholu to można go pominąć, wtedy radzę dodać jakiegoś aromatu. Babeczki można dowolnie udekorować kolorowymi posypkami cukrowymi lub owocami. Bardzo polecam, świetne na imprezę :). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą
Składniki na około 19 babeczek:
Ciasto:
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
60g cukru pudru
1 żółtko
Krem:
160g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
160g gorzkiej czekolady (użyłam 64%)
120ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów)
1-2 łyżki cukru pudru
4 łyżki likieru jajecznego lub kawowego lub rumu
około 19 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu
Dodatkowo:
posypka cukrowa
złoty barwnik w proszku

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą

Ciasto:
1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtko i zagnieść ciasto.

2. Ciasto rozwałkować na grubość około 3mm, podsypując mąką (wałek też posypać mąką). Z ciasta wycinać okręgi trochę większe od średnicy foremek (moje foremki mają średnicę 6cm, patrz FILM).
Ciastem wykładać foremki (można je wcześniej troszkę posmarować masłem) i następnie ponakłuwać widelcem.
Foremki wyłożone ciastem wstawić do lodówki na co najmniej 60 minut.

3. Schłodzone kruche ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-16 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić babeczki do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
4. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, zalać ją gorącą śmietanką. Odczekać 30 sekund i następnie mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi (patrz FILM). Krem czekoladowy nakryć folią spożywczą (na dotyk) i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło, musi stygnąć co najmniej 2 godziny.

5. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać krem czekoladowy, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (patrz FILM). Dodać alkohol wymieszać mikserem (ja dodałam 3 łyżki likieru i 1 łyżkę rumu). Na krem przesiać cukier puder, wymieszać.

6. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam metalowej końcówki Wilton 1M), patrz FILM.

7. Kruche ciasto wyjąć z foremek i w każde nałożyć niedużą łyżeczkę konfitury. Wierzch ozdobić kremem czekoladowym, wyciskając piękne rozetki.
Gotowe babeczki posypać kolorową posypką i złotym barwnikiem (patrz FILM).
Babeczki przechowywać w lodówce, ale około 45 minut przed podaniem wyjąć je z lodówki.

Udanych wypieków :)

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do wpisu „Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.