Prosta tarta rustykalna z dużą ilością owoców – Zapraszam na przepyszną tartę z mnóstwem świeżych, aromatycznych owoców. Szybka, prosta w przygotowaniu i wygląda fantastycznie. Na jednym kawałku nie można poprzestać, bardzo mi smakowała. Ciasto możemy podawać na zimno jak i na ciepło z gałką lodów waniliowych. Polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony
shelovesbiscotti.com).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosta tarta rustykalna z dużą ilością owoców
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
szczypta soli
110g bardzo zimnego masła (można schłodzić w zamrażalniku)
3 łyżki bardzo zimnej wody (można schłodzić w zamrażalniku)
1 żółtko
Nadzienie:
1/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 szklanki owoców jagodowych (użyłam truskawki, porzeczkę, borówki, maliny)
Wierzch:
2 łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
około 1 i 1/2 szklanki owoców
Dodatkowo:
1 jajko + 1 łyżka wody
około 1 łyżka brązowego cukru
listki melisy do ozdoby
Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać szczyptę soli, skórkę z cytryny, wymieszać. Dobrze schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką.
Żółtko wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i dodać je do mąki z masłem, wymieszać łyżką, aż powstaną okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.
Nadzienie:
2. Cukier wymieszać z mąką i dodać go do owoców, wymieszać.
3. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wielkość blachy do pieczenia na około 30cm x 34cm (arkusze papieru też muszą być duże, patrz FILM).
4. Ciasto w arkuszach papieru przełożyć na blachę i z wierzchu ściągnąć jeden arkusz (patrz FILM).
Na środek ciasta wyłożyć przygotowane owoce. Następnie brzegi ciasta zwijać do środka, formując mały brzeg.
5. Jajko rozmieszać z 1 łyżką wody, posmarować nim brzeg tarty i posypać odrobiną brązowego cukru. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Około 10 minut przed końcem pieczenia nakryć ciasto folią aluminiową. Ciasto pieczemy, aż ładnie się przyrumieni, owoce puszczą sok i zacznie się on gotować.
6. Upieczoną tartę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
7. Wymieszać cukier puder i sok z cytryny, mieszaninę wlać do owoców i wymieszać. Owoce odstawić na 60 minut.
8. Ostygnięte ciasto przełożyć na paterę i na wierzchu poukładać macerowane owoce. Tartę ozdobić listkami melisy.
Udanych wypieków :)