Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą – Zapraszam na przepyszne ciasto z dużą ilością porzeczki. Kwaskowate, waniliowe, delikatnie cytrynowe, pychotka! Rozpływa się w ustach, szczególnie beza z porzeczkami :). Ciasto bardzo mi smakuje, idealne do kawy latem, poezja. Do tego jest szybkie i myślę, że proste w przygotowaniu, polecam!
Wyśmienite ciasto z porzeczkami i bezą
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła w temperaturze pokojowej
130g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
6 żółtek
220ml mleka
skórka starta z 1/2 cytryny
Wierzch:
600g czerwonej porzeczki (umytej, obranej)
6 białek
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać w 2 partiach żółtka, po każdym do daniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
3. Do maślanej masy dodać w 3 partiach mąkę razem z mlekiem, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste).
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Wierzch:
5. Porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1/3 porzeczki wyłożyć na wierzch ciasta.
6. Białka ubić i stopniowo dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 6-8 minut, aż cukier się rozpuści.
Do gęstej piany z białek dodać pozostałe porzeczki i wymieszać krótko, delikatnie szpatułką. Pianę z porzeczkami wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ciasta łyżką można zrobić górki, ciasto będzie wyglądało bardziej apetycznie.
7. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Po około 35 minutach proszę nakryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło.
Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
8. Po wyjęciu z piekarnika ostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać pokrojone na spore prostokąty.
Udanych wypieków:)
Niestety nastawiłam się bardzo na to ciasto bo wyglada super, użyłam wszystkich ilości zgodnie z waga, przepis robiłam krok po kroku, wieczorem ciasto upiekłam, wyjęłam do ostygnięcia, rano wstaje i po pierwsze pływa w soku z porzeczek, ale mówię nic to zleje ten sok, będzie można jeszcze na porcje ciasta zrobić ozdobne kropelki na talerzu, No ale próbuje wyjąc a tu się nie da, w końcu myśle ukroje kawałek, a tam po prostu to ciasto się ciągnie jest kompletnie surowe nie wiem przynajmniej z pół godziny dłużej musiałoby się piec żeby doszło. Moim zdaniem coś trzeba poprawić w tym przepisie koniecznie, zwłaszcza ze dopiero teraz przeczytałam komentarze i wielu osobom nie wychodziło. Oczywiście zawsze może być kwestia piekarnika, ale trzeba może jakieś widełki podać, sprawdzić patyczkiem choć jest trochę ciężko przez te owoce i pianę z białek która tez pozostaje wilgotna. A może po prostu zastosować inny spod. Mąka ziemniaczana powinna pochłonąć sporo soku i zabezpieczyć ciasto spodnie żeby nie było tak mokre od góry. Co teraz do wyrzucenia wszystko? Może to podpiec jeszcze?
Przykro mi, piekłam to ciasto wiele razy i nawet z większą ilością owoców bo z 850g i mnie się udało, jeszcze raz upiekę, może za szybko folią się przykrywa, za szybko otwiera się piekarnik, dlatego robi się zakalec, zmodyfikuje ten przepis, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za przepis.To najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek upiekłam :) Całej rodzinie bardzo smakowało.
Proszę nie robić tego ciasta, wychodzi zakalec.
Witam 2 razy robiłam i 2 razy wyszedł zakalec :( nie wiem co robię źle :(
Prosze podpiec samo ciasto a pozniej bialka z porzeczkami ja za pierwszym razem miałam okropny zakalec musialam ciasto wyrzucić ale za 2 razem pół godziny samo ciasto pozniej wszystkie porzeczki dałam do piany i wyszło super ciacho dzisiaj niedziela pieklam w piatek a ciasto nadal superdo 3 razy sztuka więc pani przypadku
Ja piekę z Pani przepisów na diecie bezglutenowej tylko uzywam maki krakowskiej bezglutenowej z belvitenu i proporcje daje takie same jak zwykłej maki i wychodzi zawsze dobrze
Pozdrawiam i przepisik rewelacja
Moja wersja z borówkami, również udana. Dziękuję za przepis.
Porzeczki koniecznie należy rozmrozić , ponieważ puszczą za dużo soku i wyjdzie zakalec.
Ciasto wygląda obłędnie! Bardzo chciałabym je zrobić dla moich gości, którzy są na diecie bezglutenowej. Jaką mąką mogłabym zastąpić mąkę pszenną, aby ciasto nie straciło właściwości? Czy jeszcze jakieś składniki powinnam dodać, zwiększyć/zmniejszyć ilość? Serdecznie pozdrawiam! :)
nie jestem jeszcze tak dobra w diecie bez glutenowej, więc nie doradzę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło przepyszne: jest takie fajne kwaskowate. Niedawno wyjęłam z piekarnika, a już pół blachy nie ma
Czy mozna uzyc maki bezglutenowej/mieszanki roznych mak b/g i jesli tak to w jakiej ilosci ?
Witam, czy porzeczki można dodać mrożone? Jeśli tak, to wcześniej je rozmrozić czy nie? Pozdrawiam
Witam, ja bym je rozmroziła, pozdrawiam serdecznie
Aaaa to wyszło tak jak powinno ciasto pyszne ! I Pani przepisy wszystkie super i tak dokładnie opisane. Dziękuję !
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto pięknie wyrosło ale bezą nie jest chrupiąca na zewnątrz.. robiłam wszystko tak jak w przepisie. Co mogłam zrobić nie tak?
ta beza nie będzie chrupiąca, to nie taki rodzaj bezy, pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepyszne słodkie i kwaśne za razem w przepisie jest podany czas pieczenia 60 min i niestety ale mi.sie nie dopiekł mąż twierdzi,że za dużo owoców dałam na ciasto. W środku surowe. Albo za mała blaszka .. (24×28) , ale na pewno zrobie jeszcze raz. Ogólnie rewelacja
Witam, brak drobnego cukru do wypieków. Chciałabym go zastąpić cukrem pudrem, tylko jaka ilość byłaby odpowiednia?
też bym dodała z 1,5 szklanki, pozdrawiam