Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z kremem śmietanowym i bezą makową. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne, waniliowe. Galaretka porzeczkowa, krem i beza wspaniale się ze sobą łączą. Ciasto wygląda cudownie! Zniknęło u mnie błyskawicznie. Będzie idealne na Święta i wyjątkowe okazje. Polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony przepiski.pl .
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką
Składniki:
Biszkopt:
- 3 duże jajka L – osobno białka i żółtka
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 50ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Masa porzeczkowa:
- 280g konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu z czarnej porzeczki
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych + 200ml gorącej wody
- 1 łyżeczka żelatyny (około 5g) + 2 łyżki wody w temperaturze pokojowej
Krem:
- 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
- 50g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można nastąpić cukrem waniliowym)
- 250g schłodzonego serka mascarpone
Beza z makiem:
- 5 białek z jajek L
- 220g cukru
- 4 łyżki suchego maku, niemielonego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 26cm x 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Na jajeczną masę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Masa porzeczkowa:
5. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała.
6. Galaretkę wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dodać konfiturę i zblendować na mus, patrz FILM. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Masa ma być lekko tężejąca.
7. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę i biszkopt również włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
8. Tężejącą masę porzeczkową wylać na biszkopt w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby galaretka stężała.
Krem:
9. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix (niekoniecznie, jeśli mamy sprawdzoną śmietankę lub używamy tłustszej 36% i wyżej), wanilię i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać serek i wymieszać mikserem na jednolity krem.
10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Beza z makiem:
11. Na papierze do pieczenia narysować prostokąt, kwadrat wielkości naszej blaszki, w której przygotowaliśmy ciasto (u mnie 26cm x 26cm). Papier położyć na blaszce do pieczenia, stroną, na której rysowaliśmy do dołu.
12. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie „małe chmurki”, patrz FILM. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru, mieszać mikserem przez około 3-4 minuty, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
13. Do bezy dodać mak, mąkę ziemniaczaną i krótko wymieszać.
14. Gotową bezę przełożyć na narysowany kwadrat, wyrównać. Z wierzchu można troszkę „ponaciągać” bezę łyżką, patrz FILM. Brzeg bezy można troszkę wyrównać nożem. Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 130°C na funkcji góra – dół przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć bezę przez około 90 minut. Po upieczeniu wyjąć do całkowitego ostudzenia.
15. Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia. Z bezy również zdjąć papier i bezę położyć na cieście. Ciasto przechowywać w lodówce, beza będzie delikatnie się topiła na cieście (ale bardzo mało).
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Dzień dobry, czy ciasto wyjdzie takie samo w blaszce 24 x 28 cm? Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Dzień dobry, czy ciasto uda się w blaszce 23×35 cm? Czy potrzeba zwiększyć składniki?
myślę, że się uda, będzie trochę niższe, pozdrawiam