Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z kremem śmietanowym i bezą makową. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne, waniliowe. Galaretka porzeczkowa, krem i beza wspaniale się ze sobą łączą. Ciasto wygląda cudownie! Zniknęło u mnie błyskawicznie. Będzie idealne na Święta i wyjątkowe okazje. Polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony przepiski.pl .

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: 

http://www.youtube.com/malacukierenka

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką 2

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 duże jajka L – osobno białka i żółtka
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 50ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Masa porzeczkowa:

  • 280g konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych + 200ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny (około 5g) + 2 łyżki wody w temperaturze pokojowej

Krem:

  • 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
  • 50g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można nastąpić cukrem waniliowym)
  • 250g schłodzonego serka mascarpone

Beza z makiem:

  • 5 białek z jajek L
  • 220g cukru
  • 4 łyżki suchego maku, niemielonego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką 3

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 26cm x 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Na jajeczną masę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Masa porzeczkowa:

5. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała.

6. Galaretkę wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dodać konfiturę i zblendować na mus, patrz FILM. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Masa ma być lekko tężejąca.

7. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę i biszkopt również włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

8. Tężejącą masę porzeczkową wylać na biszkopt w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby galaretka stężała.

Krem:

9.  Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix (niekoniecznie, jeśli mamy sprawdzoną śmietankę lub używamy tłustszej 36% i wyżej), wanilię i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać serek i wymieszać mikserem na jednolity krem.

10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.

Beza z makiem:

11. Na papierze do pieczenia narysować prostokąt, kwadrat wielkości naszej blaszki, w której przygotowaliśmy ciasto (u mnie 26cm x 26cm). Papier położyć na blaszce do pieczenia, stroną, na której rysowaliśmy do dołu.

12. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie „małe chmurki”, patrz FILM. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru, mieszać mikserem przez około 3-4 minuty, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

13. Do bezy dodać mak, mąkę ziemniaczaną i krótko wymieszać.

14. Gotową bezę przełożyć na narysowany kwadrat, wyrównać. Z wierzchu można troszkę „ponaciągać” bezę łyżką, patrz FILM. Brzeg bezy można troszkę wyrównać nożem. Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 130°C na funkcji góra – dół przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć bezę przez około 90 minut. Po upieczeniu wyjąć do całkowitego ostudzenia.

15. Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia. Z bezy również zdjąć papier i bezę położyć na cieście. Ciasto przechowywać w lodówce, beza będzie delikatnie się topiła na cieście (ale bardzo mało).

Udanych wypieków :)

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Proste puszyste ciasto z porzeczkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Świąteczne ciasto czekoladowe z orzechowym kremem

Pyszne ciasto fantastyczny MACZEK z czekoladą i kawą

4 komentarze do “Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką”

Dodaj komentarz