Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką

Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami – Zapraszam na kolejne, pyszne, kruche ciasto w Małej Cukierence. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Wygląda apetycznie i jest bardzo smaczne. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Ciasto jest owocowe, maślane, słodkie od bezy i pachnie cudownie. Mnie najlepiej smakuje z malinami i porzeczkami. Polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką

Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g masła
5 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Środek:
450g mrożonych, drobnych owoców (użyłam malin i porzeczki)
5 białek
150g cukru pudru

Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać łyżką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną takie sypkie okruchy (patrz FILM, można również masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką i następnie zagnieść krótko palcami). Dodać żółtka, śmietanę i krótko wymieszać mikserem, następnie rękoma zagnieść ciasto.

2. Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej.
Większy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki i ciastem wyłożyć blaszkę (blaszka o wymiarach 25x35cm wyłożona papierem do pieczenia), wyrównać.

3. Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki.

Środek:
4. Gdy ciasto będzie już schłodzone ubijamy białka.
Białka przełożyć do czystej suchej miski i ubić mikserem. Stopniowo dodać cukier puder (patrz FILM) i jeszcze przez chwilę mieszać mikserem, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

5. Na schłodzone ciasto wyłożyć mrożone owoce, wyrównać. Na wierzch włożyć pianę z białek i wyrównać. Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i odrywać od niego małe kawałeczki (tak skubać ciasto) i układać na bezie.

6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

21 komentarzy do wpisu „Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką”

  1. Witam zrobiłam ciasto z malinami i jagodami zjedzone w 5 minut delikatne smaczne i na jednym.nie można poprzestać.Mam pytanie jak zrobić by była widoczna.puanka z bialek

  2. Witam
    Ciasto zrobione, pychotka…
    Tylko spód nie do konca byl upieczony, czy mozna najpierw podpiec z 10 minut a pozniej wylozyc owoce i pianke ?

  3. Niestety wyszedł zakalec. Spod nie wyrosl, rozmokl od owoców. Dałam same maliny. Zastanawiam się czy nie podpiec tego wcześniej. Może mój piekarnik za słabo grzeje od dołu. Będę dalej próbować bo sam pomysł jest fantastyczny :D

  4. Ciasto pyszne,
    Na spód użyłam bułkę tartą i owoców 2x więcej niż w przepisie, był to mix porzeczki, jagody, jarzyny, maliny oraz truskawki.
    Polecam przepisy małej cukierenki.

  5. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Ciasto przepyszne. Do ciasta dodałam maliny i jagody prosto z zamrażarki. Nic nie wyciekło. Przepis super 👌 🎂🍓🥞🥧

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.