Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami – Zapraszam na kolejne, pyszne, kruche ciasto w Małej Cukierence. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Wygląda apetycznie i jest bardzo smaczne. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Ciasto jest owocowe, maślane, słodkie od bezy i pachnie cudownie. Mnie najlepiej smakuje z malinami i porzeczkami. Polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g masła
5 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Środek:
450g mrożonych, drobnych owoców (użyłam malin i porzeczki)
5 białek
150g cukru pudru
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać łyżką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną takie sypkie okruchy (patrz FILM, można również masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką i następnie zagnieść krótko palcami). Dodać żółtka, śmietanę i krótko wymieszać mikserem, następnie rękoma zagnieść ciasto.
2. Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej.
Większy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki i ciastem wyłożyć blaszkę (blaszka o wymiarach 25x35cm wyłożona papierem do pieczenia), wyrównać.
3. Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki.
Środek:
4. Gdy ciasto będzie już schłodzone ubijamy białka.
Białka przełożyć do czystej suchej miski i ubić mikserem. Stopniowo dodać cukier puder (patrz FILM) i jeszcze przez chwilę mieszać mikserem, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
5. Na schłodzone ciasto wyłożyć mrożone owoce, wyrównać. Na wierzch włożyć pianę z białek i wyrównać. Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i odrywać od niego małe kawałeczki (tak skubać ciasto) i układać na bezie.
6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Fajny przepis, ale z jagodami to by była najlepsza wersja.
A ja myślę, że kwaśniejsze owoce lepiej skomponują się ze słodką bezą…
Czy musze razmrazac owoce?
myślę, że nie, pozdrawiam
Czy można Dec 200 g masla
Czy ciasto należy włożyć do lodówki? Po ostygnięciu?
Ja nie wkładałam, pozdrawiam
Zrobiłam z porzeczki czarnej i czerwonej. Podsypalam na spód przez wyłożeniem owoców bułki tartej. Na najniższym poziomie piekarnika. Wszystko się upiekło. Ciasto pyszne
Witam zrobiłam ciasto z malinami i jagodami zjedzone w 5 minut delikatne smaczne i na jednym.nie można poprzestać.Mam pytanie jak zrobić by była widoczna.puanka z bialek
Pycha :) Zrobiłam z jagodami i malinami. Spód ciasta posypałam pokruszonymi herbatnikami aby zebrały nadmiar soku.
Witam
Ciasto zrobione, pychotka…
Tylko spód nie do konca byl upieczony, czy mozna najpierw podpiec z 10 minut a pozniej wylozyc owoce i pianke ?
tak można podpiec, pozdrawiam
Zrobiłam z malinami i borówkami amerykańskimi – Przepyszne, godne polecenia
Niestety wyszedł zakalec. Spod nie wyrosl, rozmokl od owoców. Dałam same maliny. Zastanawiam się czy nie podpiec tego wcześniej. Może mój piekarnik za słabo grzeje od dołu. Będę dalej próbować bo sam pomysł jest fantastyczny :D
Czy można dodać wiśnie?
tak można, pozdrawiam
Przepyszne,lepszego nie jadłam, super przepis, dodaje do listy ulubionych☺
Ciasto pyszne,
Na spód użyłam bułkę tartą i owoców 2x więcej niż w przepisie, był to mix porzeczki, jagody, jarzyny, maliny oraz truskawki.
Polecam przepisy małej cukierenki.
Czy zamiast śmietany mogę dać jogurt grecki? I jak mieć pewność ze zamrożone owoce nie puszcza wody podczas pieczenia?
można dać jogurt, pozdrawiam
Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Ciasto przepyszne. Do ciasta dodałam maliny i jagody prosto z zamrażarki. Nic nie wyciekło. Przepis super 👌 🎂🍓🥞🥧
Przepis rewelacyjny. Użyłam zamrożonych jagód ( nie rozmrażałam) – pychota!
Czy można użyć innej mąki np pełnoziarnistą albo ryżowa czy raczej na takiej mące się nie uda?
myślę, że z pełnoziarnistą się też uda, pozdrawiam
Czy śmietana jest tu konieczna ?
Jakiego rozmiaru blaszka?
blaszka 25x35cm, pozdrawiam
Ciasto znika z oczu 😘😘😘POLECAM❤️💞💕
Fajny przepis ale co zrobić żeby piana nie opadła? :)
Pyszne ciasto, super przepis i łatwy do zrobienia. Dzisiaj robię drugi raz, tym razem z truskawkami.
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie