Kruche Ciasto z Kremem Serowym, Owocami i Kruszonką – Zapraszam na bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie z kremem serowym i dużą ilością owoców. U mnie dominowała jeżyna, borówka i mrożona czarna porzeczka. Ciasto pyszne, soczyste od owoców i pachnie cudownie. Uwielbiam takie ciasta latem. W przygotowaniu szybkie i proste, bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Kruche Ciasto z Kremem Serowym, Owocami i Kruszonką
Składniki:
Ciasto:
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
150g schłodzonego masła
2 żółtka
Krem:
250g serka mascarpone
250g gotowego sera na sernik
4 – 6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
2 jajka
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
500g owoców jagodowych (użyłam borówki, jeżyn, czarnej porzeczki, malin)
Kruszonka:
4 łyżki cukru (użyłam jasnego brązowego)
60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
110g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g płatków migdałowych
Ciasto:
1. Do miski przełożyć obie mąki, przesiać cukier puder, krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka, wymieszać łyżką i następnie zagnieść rękoma ciasto (ciasto można również przygotować w robocie kuchennym). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut.
2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując odrobiną mąki, rozwałkować na wielkość blaszki 25x30cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
Kruszonka:
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę (płatki migdałowe można trochę pokruszyć) i rękoma zagnieść kruszonkę, powstaną wilgotne okruchy.
Krem:
4. Do dużej miski przełożyć oba sery, dodać cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt, wymieszać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać owoce i wymieszać szpatułką (patrz FILM).
5. Gotowy krem z owocami wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać. Wierzch posypać kruszonką i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Ciasto podałam ciepłe. Goście i rodzina byli zachwyceni.
Do spodu dałam 6 łyżek cukru a do kremu 15.
Brdzo dziękuję za przepis
Czy owoce mogą być mrożone? Pozdrawiam Ewa
myślę, że tak, ale bym je rozmroziła, pozdrawiam
Ciacho upieczone z białymi porzeczkami podpatrzyłam poprzednie komentarze i do kremu dodałam 6 łyżek cukru pudru :) wyszło super nie wiem jak smakuje na zimno bo znika na ciepło
Dzień dobry,
Zrobiłam to ciasto i jest takie średnie. Moim zdaniem za mało słodkie zarówno ciasto jak i krem. Kruszonkę zrobiłam inną, więc nie wiem. Krem w smaku też nie jest zbyt wyrafinowany. Pozdrawiam.
Każdy ma swój gust jak za mało cukru to trzeba dołożyć więcęj