Witajcie Kochani! Dzisiaj w Małej Cukierence wspaniała propozycja sylwestrowo – karnawałowa przygotowana razem z marką Krupnik. Powstał pyszny tort z wiśniami i likierem jajecznym Krupnik Advokat Premium. Likier przygotowany jest na bazie naturalnych żółtek, jest smaczny i kremowy. Przygotowałam więc tort aromatyczny, kwaskowaty od owoców, z kakaowym, wilgotnym biszkoptem, który wspaniale smakuje ze śmietanowym kremem advokat , pycha! Tort nie jest trudny do zrobienia i możemy go dowolnie udekorować. Będzie wspaniałym ciastem na wyjątkowe okazje, rodzinne spotkania, przyjęcia. Zamiast wiśni możemy użyć czarnej porzeczki, również będzie pysznie, polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort z wiśniami i advokatem
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
5 łyżek oleju
Nadzienie:
400g mrożonych wiśni + 3 łyżki wody
30g mąki ziemniaczanej + około 1/3 szklanki wody
2-3 łyżki cukru
Krem:
15g żelatyny + około 110ml ziemnej wody
400ml śmietanki kremówki 30% + 1 fix do śmietany
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
200ml likieru Krupnik Advokat Premium
Do nasączenia:
180ml wody
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
około 120-150g podłużnych biszkoptów
około 350ml śmietanki kremówki 30% + 1 fix do śmietany
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka likieru Krupnik Advokat Premium
Do dekoracji:
około 200-250g marcepanu + zielony barwnik spożywczy oraz złoty, srebrny, żółty
1 łyżeczka spirytusu
srebrne i złote palemki (koktajlowe)
pierniczki gwiazdki (jak je zrobić patrz FILM)
tasiemka do dekoracji
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać olej i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (piana trochę opadnie).
4. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie:
5. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, 3 łyżki wody i postawić na gazie, zagotować. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez około 2 minuty.
6. Mąkę ziemniaczaną zalać niewielką ilością wody, wymieszać. Tak rozmieszaną mąkę dodać do gotujących się wiśni, wymieszać i znów zagotować, powstanie gęsty kisiel (patrz FILM).
Wiśnie zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki i wyrównać wierzch, odciąć przypieczoną skórkę. Biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, tak otrzymamy 3 krążki biszkoptu. Jeden krążek biszkoptu położyć na paterze.
Do nasączenia:
8. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt na paterze. Na wierzch wyłożyć połowę wiśni, wyrównać.
Krem:
9. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia.
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem, fixem. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać połowę likieru advokat, wymieszać.
10. Do rozpuszczonej żelatyny wlać pozostały advokat i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę stopniowo wlewać do śmietanowej masy, cały czas mieszając ręcznym mikserem.
Gdyby krem zrobił się bardziej płynny, proszę go odstawić na około 5-10 minut, aby troszkę stężał.
11. Około 5-6 łyżek kremu wyłożyć na biszkopt z wiśniami, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć, wyłożyć pozostałe wiśnie i wierzch znów przykryć około 5-6 łyżkami kremu. Tort nakryć ostatnim krążkiem ciasta. Biszkopt nasączyć i wierzch tortu oraz boki posmarować pozostałym kremem (boki nie muszą być idealnie przykryte kremem).
12. Brzeg tortu obłożyć podłużnymi biszkoptami, lekko docisnąć (patrz FILM).
13. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać 1 łyżkę likieru advokat, wymieszać.
Ubitą śmietankę podzielić na dwie część. Do jednej dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego, wymieszać.
Każdą śmietankę przełożyć do osobnego rękawa cukierniczego z metalową końcówką (użyłam tylki Wilton M1) i wyciskać podłużne rozetki na torcie, zaczynając od jego brzegu (patrz FILM), na przemian jeden i drugi kolor. Tort wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
14. Marcepan zagnieść z zielonym barwnikiem spożywczym i uformować z niego kształt butelki (tak butelkę do połowy z gwintem, patrz FILM). Złoty barwnik spożywczy rozmieszać ze spirytusem i pomalować kawałek butelki na złoto (patrz FILM). Marcepanową butelkę wetknąć w środek tortu. Z marcepanu powycinać również gwiazdki i ponakłuwać je na wykałaczki lub druciki florystyczne (druciki do kwiatów z lukru) i wetknąć je w środek tortu. Na koniec tort udekorować pierniczkami w gwiazdki, które można oprószyć złotym i srebrnym barwinkiem w proszku oraz palemkami.
Tort obwiązać wstążką.
Udanych wypieków :)
Witam czy na tortownice 24 cm mogę zwiększyć o połowę proporcje czy lepiej upiec wtedy w 26 cm?