Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową – Zapraszam na nowy, pyszny tort czekoladowy. Jest wilgotny, aromatyczny, bardzo smaczny i pięknie wygląda. Soczysta warstwa wiśni i czekolada dobrze ze sobą smakują. Uważam, że tort nie jest trudny w przygotowaniu, chociaż jest dużo punktów, ale starłam się wszystko dokładnie opisać. Radzę dobrze przeczytać przepis, biszkopt i czekoladową śmietankę można przygotować dzień wcześniej. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
160g cukru
100ml oleju
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
120-140ml wiśniówki
60ml wody
Masa wiśniowa:
400-450g wiśni – użyłam mrożonych, wcześniej je rozmroziłam (w sezonie mogą być świeże)
1 galaretka wiśniowa
350ml gorącej wody
Krem:
140g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
100g mlecznej czekolady
350ml śmietanki kremówki 30%
250g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru z wanilią
Dodatkowo:
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2-3 łyżki konfitury wiśniowej
wiórki czekoladowe do ozdoby
Polewa:
125ml śmietanki kremówki 30%
90g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

(Uwaga: Biszkopt i czekoladową śmietankę można przygotować dzień wcześniej)
Biszkopt:

1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM.
W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Masa wiśniowa:
5. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia. Dodać 300g wiśni i wymieszać, odstawić, aż galaretka będzie bardzo tężejąca (pozostałe wiśnie około 100-150g użyjemy do ozdoby tortu).

6. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 krążki biszkoptu. Jeden krążek biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

7. Na biszkopt wylać tężejącą galaretkę, wyrównać, patrz FILM. Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go połową pozostałego ponczu. Ciasto wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aby galaretka dobrze stężała.

Krem:
8. Do rondelka wlać 350ml śmietanki, dodać cukier z wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli zostaną malutkie drobinki czekolady to nic nie szkodzi). Nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

9. Dobrze schłodzoną śmietankę wyjąć z lodówki, zdjąć folię i ubijać mikserem przez około 30-60 sekund, aż masa pojaśnieje i zrobi się bardziej gęsta, patrz FILM. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

10. Biszkopt z wiśniową galaretką wyjąć z lodówki i posmarować konfiturą wiśniową. Na wierzch wyłożyć około 1/3 czekoladowego kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć trzeci krążek biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem (na czas dalszych przygotowań ciasto można na chwilkę wstawić do lodówki).

11. Dodatkową śmietankę, czyli 250ml wlać do miski, dodać cukier puder i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Następnie w dwóch partiach dodać do pozostałego czekoladowego kremu, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

12. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na podstawce, patrz FILM.

13. Tort posmarować dość grubo czekoladową śmietanką, wierzch i boki, ale nie zużywać całego kremu, tak około 1/3 należy zostawić na rozetki. Tort ładnie wygładzamy szpatułką, patrz FILM.

Polewa:
14. Do rondelka wlać 125ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować. Czekoladę połamać, przełożyć do miski i zalać gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi, powstanie jednolita polewa.

15. Polewą czekoladową udekorować wierzch tortu, zrobić drip. Użyłam do tego łyżeczki, patrz FILM. Na brzeg tortu nałożyć polewę i delikatnie spuszczać ją po brzegu. Czekoladę, która zostanie, wylać na środek ciasta i wyrównać, patrz FILM.

16. Pozostały krem czekoladowy, czyli ten na rozetki, przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową tylką (użyłam tylki Wilton 1M), patrz FILM i na wierzchu tortu zrobić ozdobne rozetki. Tort najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.

17. Przed podaniem tort udekorować wiśniami (radzę je osączyć na ręczniku papierowym) i wiórkami czekoladowymi.

Udanych wypieków :)

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do “Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową”

  1. Wygląda bosko, będzie na urodziny męża, na początek grudnia jak znalazł. Ale zrobię go z kremem z ciasta „euforia” 🙂 bo u mnie w domu nie lubią maskarpone. Chciałam prosić też Panią o radę, co dodać do śmietanki poza maskarpone żeby wychodziły ładne, sztywne rozetki. Z góry bardzo dziękuję 😊

    Odpowiedz
    • Ja dodaję 1 lub 2 łyżeczki fixu lub można dodać troszkę rozpuszczonej żelatyny, również można użyć śmietany 36% wtedy wychodzą lepsze rozetki, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz