Prosty tort orzechowy z czekoladą – Zapraszam na pyszny, prosty tort z orzechami. Jest wilgotny, waniliowy, czekoladowy. Jeden krem jest budyniowy z orzechami, a drugi to ubita śmietanka z wanilią. W przygotowaniu jest prosty i ładnie się prezentuje. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosty tort orzechowy z czekoladą
Składniki:
Biszkopt:
- 3 duże jajka L – osobno żółtka i białka
- 110g cukru
- 80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 25g kakao bez cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90ml oleju
Do nasączenia:
- 50ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem budyniowy:
- 300ml mleka
- 100g cukru
- 20g mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 1 żółtko
- 180g masła w temperaturze pokojowej
- 80g zmielonych orzechów laskowych
Krem śmietanowy:
- 350ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (radzę użyć 36%, aby krem był sztywniejszy i bardziej stabilny)
- 2 łyżeczki fixu do śmietany
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem z wanilią)
Polewa czekoladowa:
- 90g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
- 130ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
Śmietanka na rozetki:
- 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki fixu do śmietany
Dodatkowo:
- czekoladowa posypka z herbatników (niekoniecznie)
Najpierw przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać całe mleko, dodać cukier, budyń, mąkę, żółtko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek (można mikserem).
2. Rondelek postawić na niedużym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń (jak powstaną grudki, nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń będzie już bardzo gęsty, zmniejszamy ogień na najmniejszy i trzymamy go na małym ogniu, mieszając przez około 1-2 minuty. Ściągamy z ognia, nakrywamy folią spożywczą na dotyk i odstawiamy do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Biszkopt:
3. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
5. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.
W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
Skończymy krem budyniowy:
8. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w dwóch partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać zmielone orzechy i wymieszać mikserem na jednolity krem, patrz FILM.
9. Krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Krem śmietanowy:
10. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix, wanilię i ubić. Gotową śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Polewa czekoladowa:
11. Śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.
12. Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa, patrz FILM. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze 1-2 łyżeczki gorącej śmietanki. Odstawić do ostudzenia na około 5-10 minut (polewa bardzo szybko stygnie).
13. Ostudzoną polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto jeszcze posypałam czekoladową posypką. Tort wstawić do lodówki na całą noc.
14. Dobrze schłodzony tort wyjąć z blaszki, jeśli nie użyliśmy folii rantowej, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Tort położyć na paterze.
Śmietanka na rozetki:
15. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z tylką lub do szprycy (użyłam tylki Wilton 2D) i udekorować wierzch tortu, patrz FILM. Rozetki można udekorować czekoladową posypką.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.